Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euroalueen deflaatiokierteen vaara hälvenee

Työttömyyden väheneminen voi olla merkki talouskasvun vahvistumisesta

Talous
 

Deflaatiovauhti eli hintatason halpeneminen hidastui euroalueella maaliskuussa 0,1 prosenttiin, kertovat Euroopan tilastokeskus Eurostatin ennakkotiedot.

Helmikuussa deflaatiovauhti oli 0,3 prosenttia.

Artikkeliin liittyvät

Hintojen halpeneminen johtui maaliskuussakin lähes kokonaan halvasta energiasta, joka taas johtuu raakaöljyn halpenemisesta.

Laaja-alainen deflaatio on talouden vakava häiriö. Varsinaisessa deflaatiokierteessä yritykset ja kuluttajat lykkäävät hankintojaan odottaessaan niiden halpenevan lisää vielä tulevaisuudessa.

Seurauksena on taloudellisen toimeliaisuuden väheneminen. Deflaatiossa velkojen reaaliarvot kasvavat, mikä taas lisää velkaantuneiden yritysten ja kotitalouksien ahdinkoa.

Euroopan keskuspankki hillitsee deflaatiokierteen vaaraa suurella rahapoliittisella elvytyksellä.

Euroopan keskuspankista ja euroalueen kansallisista keskuspankeista muodostuva eurojärjestelmä ostaa markkinoilta ainakin 1 140 miljardin euron arvosta eurovaltioiden joukkolainoja ja muita arvopapereita.

Historiallista rahapoliittisessa elvytyksessä on se, että eurojärjestelmä ostaa ensi kertaa historiansa aikana kaikkien eurovaltioiden joukkolainoja.

Tavoitteena on rahan määrän lisääminen kannustamalla liikepankkeja lisäämään lainanantoaan yrityksille ja kotitalouksille.

Euroopan keskuspankki on tehostanut tavoitettaan asettamalla liikepankkien talletuskoron negatiiviseksi. Toisin sanoen liikepankit joutuvat maksamaan talletuksistaan keskuspankkiin. Siksi niillä on kannustin lisätä lainanantoaan pikemmin kuin tallettaa varojaan keskuspankkiin.

Rahan määrän lisääntyminen puolestaan kiihdyttää inflaatiota eli yleistä hintatason kallistumista.

Euroopan keskuspankin tavoitteena on, että inflaatiovauhti on keskipitkällä aikavälillä hieman alle kaksi prosenttia. Inflaatiovauhti on ollut alle prosentin lokakuusta 2013 saakka.

Jos pankit lisäävät lainanantoaan, euroalueen hidas talouskasvu voi kiihtyä. Eurostat kertoi tiistaina, että euroalueen työttömyysaste supistui helmikuussa 11,2 prosenttiin.

Sitä voi pitää merkkinä elpymisen vahvistumisesta. Vaikka työttömyysaste on yhä verraten suuri euroalueella, viimeksi se on ollut yhtä pieni toukokuussa 2012.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat