Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fortumin palkkioista syntyi yhtiökokouksessa kunnon kina

Heliövaara vaati yhä hallituksen palkkioiden nostoa vastoin ministerinsä kantaa

Talous
 
Markus Jokela HS
Fortumin hallituksen puheenjohtaja Sari Baldauf kertoi yhtiökokouksessa uuden toimitusjohtajan nimittämismenettelyn edenneen hyvin. "Olemme perusteellisen hakumenettelyn loppusuoralla."
Fortumin hallituksen puheenjohtaja Sari Baldauf kertoi yhtiökokouksessa uuden toimitusjohtajan nimittämismenettelyn edenneen hyvin. "Olemme perusteellisen hakumenettelyn loppusuoralla." Kuva: Markus Jokela HS

Energiayhtiö Fortumin yhtiökokouksessa nähtiin tiistaina erikoinen näytelmä.

Yhtiön nimitysvaliokunnan puheenjohtaja ja valtion omistajaohjausyksikön ylijohtaja Eero Heliövaara käytti kiihkeän puheenvuoron hallituksen jäsenten palkkioiden nostamisen puolesta.

Hän tiesi, että hänen esimiehensä, valtion omistusohjauksesta vastaava kehitysministeri Sirpa Paatero (sd), tulisi valtion enemmistöomistajana kaatamaan esityksen.

Niin Paateron kuin Heliövaaran mukaan puheenvuoroista oli sovittu etukäteen.

Samanlainen show on odotettavissa keskiviikkona öljynjalostusyhtiö Neste Oilin yhtiökokouksessa.

Heliövaara kertoi kannattaneensa palkkioiden nostamista virkamiehenä ja nimitysvaliokunnan jäsenenä.

Paatero sanoi kokouksen jälkeen, ettei hän kokenut Heliövaaran toimintaa kiusalliseksi, koska menettelytavasta oli sovittu etukäteen.

Heliövaara esitti yhtiökokouksen hyväksyttäväksi ehdotusta, jossa hallituksen puheenjohtaja Sari Baldaufin vuosipalkkio olisi nostettu 75 000 eurosta 90 000 euroon. Varapuheenjohtajan palkkio olisi nostettu 57 000 eurosta 65 000 euroon ja hallitusten jäsenten palkkio 40 000 eurosta 45 000 euroon.

Heliövaara perusteli palkkion nostotarvetta sillä, että Helsingin pörssin suurissa yhtiöissä hallitusjäsenten keskimääräinen palkkio ylittää selvästi Fortumin palkkiotason.

Hänestä erityisesti Baldaufin palkkio oli jäänyt verrokeista. Yrityskauppojen ja aiemman toimitusjohtaja Tapio Kuulan sairastumisen takia Baldauf on joutunut tekemään paljon töitä, Heliövaara sanoi.

Palkkiokeskustelu jakoi kokouksen osakkeenomistajat kahteen leiriin.

Paateron linjaus sai kiitosta siksi, että palkkioiden roima korotus olisi ollut yhteiskunnalliselta kannalta nykytilanteessa huono signaali.

Yksi osakkeenomistaja sanoi kannattavansa korotusta, jos yhtä suuret prosentuaaliset korotukset annetaan kaikille Fortumin työntekijöille.

Toinen osakas ehdotti hallituksen jäsenille samansuuruista palkankorotusta kuin mitä saivat keskimäärin työntekijät eli 20 euroa kuukaudessa.

Yksi omistaja kysyi, miksi korotusesitystä ei peruttu, vaan puukkoa piti yhä kääntää haavassa, vaikka lopputulos oli kaikkien tiedossa.

Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok) tuli tammikuussa asiassa julkisuuteen ja sanoi pitävänsä Fortumin ja Neste Oilin 13–30 prosentin palkkiokorotuksia nykyisessä taloustilanteessa "pöyristyttävinä".

Sen jälkeen Paatero perusteli Heliövaaran esityksen hylkäämistä sillä, että hän koki ja ymmärsi palkkioissa olevan korotuspaineita, mutta ei ollut valmis esitettyihin korotussummiin.

Kokouksen jälkeen Paatero totesi, että ministerinä hänen piti ajatella asiaa koko yhteiskunnan ja yleisen kohtuullisuuden näkökulmasta.

Paatero kommentoi Heliövaaran palkkiovertailua mainiten, että esimerkiksi hissiyhtiö Koneella hallituksen rivijäsenten palkkiot ovat Fortumia pienempiä.

"Ei tuntunut, että oli vaikeuksia saada päteviä jäseniä", Paatero kommentoi uuden hallituksen valintaa.

Hallituksen uusiksi jäseniksi valittiin ruotsalainen hallitusammattilainen ja journalisti Eva Hamilton ja työkyvyttömyyseläkkeelle helmikuun alusta siirtynyt toimitusjohtaja Tapio Kuula.

Sari Baldaufin mukaan Kuulan sairaus ei estä täysipainoista hallituksen jäsenenä toimista.

Finlandia-talolla järjestettyyn Fortumiin yhtiökokoukseen oli ilmoittautunut 1 518 osakkeenomistajaa. Järjestäjien arvion mukaan paikalle saapui runsaat 1 200 osallistujaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat