Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi taloussuunnitelma saatava päivänvaloon

Uusi JTS-järjestelmä tulee ohjamaan koko julkisen sektorin talouspolitiikkaa, mutta siitä vaietaan, kirjoittaa professori Matti Wiberg.

Talous
 
Matti Wiberg
Kaisa Rautaheimo HS
Pääministeri Jyrki Katainen (oik.) ja valtionvarainministeri Jutta Urpilainen astelivat vuosi sitten budjetin kehysriihen tiedotustilaisuuteen. Siellä esiteltiin ensimmäinen JTS, julkisen talouden suunnitelma.
Pääministeri Jyrki Katainen (oik.) ja valtionvarainministeri Jutta Urpilainen astelivat vuosi sitten budjetin kehysriihen tiedotustilaisuuteen. Siellä esiteltiin ensimmäinen JTS, julkisen talouden suunnitelma. Kuva: Kaisa Rautaheimo HS

Maassa on rikkumaton yksimielisyys siitä, että vaalikauden alussa kirjoitettu hallitusohjelma perustui epärealistisille talousodotuksille. Niitä jopa viritettiin poliittisista syistä ja tosiasioista piittaamatta.

Hallituksen epäonnistuminen selittyy sillä, että tilannekuvasta oli puolueiden kesken suuria erimielisyyksiä jo alkumetreillä.

Tilanne ei ajan oloon kohentunut, vaan näkemysten hajonta pikemminkin kasvoi.

Elvytystä kannattavat luulottelevat itselleen ja muille, että niin sanottu kerroinvaikutus on noin 1,5, kun se voi olla toisten mukaan erinomaisissa olosuhteissa niinkin suuri kuin 0,7 – siis selvästi alle yhden.

Kerroinvaikutuksella tarkoitetaan sitä, miten paljon julkinen investointi kertautuen kasvattaa taloutta.

On mahdoton uskoa puolueiden kykenevän yhteiseen tilannekuvaan, jos niiden näkemykset vaihtelevat rajusti jo kerroinvaikutuksesta.

Hallitus on ottanut käyttöön uuden työkalun, jolla on sopivan neutraalin byrokraattinen nimi: julkisen talouden suunnitelma (JTS).

JTS hyväksyttiin ensimmäisen kerran viime kevään kehysriihessä, mutta järjestelmä tuli voimaan vasta tämän vuoden alusta.

Tänään torstaina hallitus hyväksyy suunnitelman kaudelle 2016–2019.

Puolueet tekisivät nyt itselleen ja kansalaisille palveluksen ottamalla perusteellisesti selvää, mikä suunnitelma oikeasti on.

Kyse ei ole mistään teknokraattisesta insinööriviritelmästä, vaan keskeisestä poliittisesta mallista, joka olennaisilla tavoilla tulee rajoittamaan ja suuntaamaan kaikkea julkispolitiikkaa koko vaalikauden ajan.

Käytännössä kyse on tulevan hallituskauden budjettikehyksistä. Julkisen talouden suunnitelma kattaa kuitenkin koko julkisen talouden. Se sisältää valtiontaloutta, kuntataloutta, lakisääteisiä työeläkelaitoksia ja muita sosiaaliturvarahastoja koskevat osat.

On skandaali, ettei siitä käydä julkista keskustelua.

Esimerkiksi Helsingin Sanomissa on kirjoitettu budjettikehyksistä, mutta julkisen talouden suunnitelma on mainittu vain kahdessa jutussa.

JTS on budjettikehyskäytäntöä väkevämpi, sillä sen toteuttamista valvotaan oleellisesti tarkemmin. Tähän velvoittaa paitsi valtioneuvoston asetus, niin myös Valtiontalouden tarkastusvirasto, jolla on suunnitelman noudattamisen valvontavelvollisuus.

Suunnitelmalla tulee olemaan monin verroin suurempi rooli politiikassa kuin yhdelläkään puolueohjelmalla. Silti vaalikampanjoinnissa vaietaan tyyten tästä työkalusta.

Miksi puolueet eivät puhu julkisen talouden suunnitelmasta?

Puoluetaktisista näkökohdista vaikeneminen on sikäli ymmärrettävää, että mikään puolue ei halua sitoa omia käsiään.

Tämä vaalitaktisesti kenties perusteltu näkemys kuitenkin rapauttaa politiikan ennustettavuuden. Kansalaisille ei mitenkään voi tulla näkemystä edes siitä, ovatko puolueet talouden perusasioista samaa vai eri mieltä.

Valtiovarainministeriö puolestaan käyttää strategista asemaansa totutun taktisesti.

Se valmistelee poliittisesti suojatusti, siis poliittisen keskustelun ulkopuolella, omia näkökantojaan, ja ripeän palveluhalukkaasti esittää omat näkökohtansa sitten kun poliittinen valmistelu niitä suunnattomassa kiireessä tarvitsee.

Ministeriön tilannekuva ja toimenpidesuositukset ovatkin sopivasti hyllyssä odottamassa.

Valmistautumaton yleisö, siis muodolliset päättäjät, niin eduskunnassa kuin kunnissa, voivat olla yllättävänkin valmiita hyväksymään johtavien byrokraattien tosiasiallisesti poliittiset linjaukset, vaikka niitä ei mitenkään ole ankkuroitu kansanvaltaiseen edustukselliseen prosessiin.

Ongelmalliseksi tämän tekee jo aikataulutus.

Hallitus todennäköisesti saadaan kokoon toukokuussa ja julkisen talouden suunnitelman tulee olla valmis viimeistään syyskuussa.

Ei ole kansanvallan toteutuksen kannalta hygieenistä, että tämän kokoluokan asia valmistellaan kesälomakaudella.

Kansalaiskeskustelulle ei jää lainkaan aikaa. Demokratia vaatii kuitenkin aikaa. Syksyllä ei enää ole juuri mitään keskusteltavaa, kun asiat on jo kirjattu.

Matti Wiberg
Kirjoittaja on valtio-opin professori
Turun yliopistossa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat