Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paine palautti merenkulun rauhan

Pääsiäismatkoja uhannut tukilakko peruuntui, kun osapuolet antoivat kumpikin periksi

Talous
 
Merenkulkua uhanneeseen sopimusriitaan saatiin keskiviikkona sopu valtakunnansovittelija Minna Helteen johdolla.
Merenkulkua uhanneeseen sopimusriitaan saatiin keskiviikkona sopu valtakunnansovittelija Minna Helteen johdolla.

Merenkulkua uhanneessa jäänmurtaja-alan työehtoriidassa syntyi sopu torstaina.

Ratkaisun haku kesti valtakunnansovittelijan toimistolla seitsemättä viikkoa. Valtava sisäinen ja ulkoinen paine ajoivat lopulta neuvottelijat antamaan periksi. Jos sovintoa ei olisi syntynyt, Merimies-unioni ja Konepäällystöliitto olisivat aloittaneet jäänmurtajalakon tukilakon tänään kiirastorstaina kello 14.

Nyt siis tukilakkoa ei tule, ja matkustajaliikenne ja rahti kulkevat. Myös jäänmurtajalakko päättyy.

Ministerit, keskusjärjestöjohtajat ja liittojohtajat patistivat neuvottelijoita sopuun koko viikon, mutta ulkopuolinen painostus vain kasvoi eilen keskiviikkona.

Hallituksen talouspoliittinen ministeriövaliokunta piti keskiviikkona hätäkokouksen. Pääministeri Alexander Stubb (kok) vetosi julkisuudessa osapuoliin, että ratkaisu pitää löytyä.

Ministerit kuitenkin päättivät, ettei hallitus puutu työmarkkinaneuvotteluihin, vaikka osapuolena on valtion täysin omistama Arctia Shipping.

Periaatteessa talouspoliittisella ministerivaliokunnalla olisi ollut aseet estää lakko, sillä se olisi voinut määrätä valtion omistaman yhtiön taipumaan sopimukseen. On kuitenkin äärimmäisen harvinaista, että valtio ohjaisi yhtiöitään työmarkkinakysymyksissä.

Valtakunnansovittelija Minna Helle sanoo, että vaikeimmassa kiistassa eli yleissitovuusriidassa edistyttiin vasta keskiviikkona eli seitsemän viikkoa kestäneen sovittelun viimeisenä päivänä.

"Ensinnäkin paine sovun löytämiseen oli todella kova. Jos sopimusta ei olisi syntynyt, vaikutukset yhteiskuntaan olisivat olleet todella valtavia", Helle sanoo. Kyseessä oli vuoden alussa aloittaneen valtakunnansovittelijan ensimmäinen sovitteluratkaisu.

"Molemmat lopulta lievensivät kantojaan", Helle sanoo. Hän sanoo, että sopimus syntyi sovittelijan ja neuvottelijoiden kesken, vaikka monenlaista apua ulkopuolelta tarjottiinkin.

Palkkojen osalta sopimus noudattaa samaa maltillista linjaa, josta keskusjärjestöt sopivat keskitetyssä palkkaratkaisussa vuonna 2013.

Lopulta sopu syntyi, kun työnantaja hyväksyi palkansaajapuolen vaatimuksen siitä, että sopimuksesta tehdään yleissitova eli ei vain Arctia Shippingiä vaan koko jäänmurtaja-alaa koskeva.

Yleissitovuutta kuitenkin lievennettiin. Sopimukseen kirjattiin lauseke, että alan markkinatilannetta seurataan ja sopimuksesta voidaan poiketa, jos tilanne muuttuu. Tämä siis tarkoittaa, että joissakin tilanteissa yleissitovuuteen voidaan puuttua, jos osapuolet niin sopivat.

Merimies-Unionin puheenjohtaja Simo Zitting sanoo, että sopu "vastaa sitä, mitä lähdettiin hakemaan". Työehtosopimus koskee Arctia Shippingin ja Suomen Erikoisalusten Työnantajaliiton jäsenvarustamoja, kun nykyinen sopimus on koskenut vain valtion omistamaa Arctia Shippingiä. Sopimus on voimassa kaksi vuotta.

"Kyllä oli korkea aika, että osapuolet löysivät tästää soveltamisalasta sovun", sanoo työnantajaa neuvotteluissa edustanut David Lindström. Hänen mielestään tukilakkouhka osoitti, että "järjestelmässä on puute".

"Neuvottelujärjestelmän muuttamiseen tähtäävien neuvottelujen pitäisi saada uutta tuulta nyt, kun tällaisesta asiasta syntyy tällaiset tukilakkojen mittasuhteet", Lindström sanoo.

Pohjimmiltaan neuvotteluissa oli loppuvaiheessa kyse palkansaajien ja työnantajien hyvin erilaisista näkemyksistä siitä, miten alan tulevaisuuden bisneksiin pitäisi varautua.

Valtion omistamalla Arctia Shippingillä on suuria toiveita tulevaisuuden jäänmurtajaliiketoimista. Yhtiö haaveilee isoa bisnestä esimerkiksi arktisen alueen jäänmurtamisesta. Monitoimimurtajia voisi käyttää nykyistä enemmän esimerkiksi öljynporauksen turvaamistoimissa.

Palkansaajia ovat huolestuttaneet uusiin liiketoimiin mahdollisesti liittyvät alus- ja työvoimajärjestelyt. Siksi palkansaajat halusivat, että Arctia Shippingin sopimusta ei kirjata pelkästään Arctia Shippingin nimiin, vaan niin, että se koskisi laajemmin nykyisiä ja tulevia jäänmurtajayhtiöitä.

Palkansaajat pelkäävät esimerkiksi tilannetta, että valtion hankkiman murtajan henkilöstö hankittaisiinkin yhtiöltä, jota Arctia Shippingin sopimus ei koske. Päätöksiä tällaisesta ei ole, mutta pelkkä pelko riitti vaikeuttamaan sopimuksen syntyä.

Osittain pelkoa ovat lisänneet Arctia Shippingin aikeet yhtiöittää murtajia. Työnantaja on yrittänyt rauhoitella työntekijöitä muun muassa tarjoamalla sopimuskaudeksi irtisanomissuojaa, mutta se ei riittänyt.

Sopimuksen syntyä vaikeutti myös palkansaajien ja Arctia Shippingin johdon kehno luottamus. "Täytyy vain toivoa, että osapuolien välille tulisi jatkossa paremmat neuvottelusuhteet", sanoo valtakunnansovittelija Helle.

Antti J. Leinonen
Jäänmurtajat Kontio ja Otso odottivat lakon päättymistä keskiviikkona laiturissa Kemin satamassa.
Jäänmurtajat Kontio ja Otso odottivat lakon päättymistä keskiviikkona laiturissa Kemin satamassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat