Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin ekonomistit väänsivät elvytyksestä HSTV:n väittelyssä

HSTV:n suuri talouspoliittinen väittely arvioi elvytystä ja leikkauslistoja

Talous
 
HSTV:n suuri talouspoliittinen väittely: Mitä tulevalla hallituskaudella pitää tehdä?
HSTV:n suuri talouspoliittinen väittely: Mitä tulevalla hallituskaudella pitää tehdä?
Viime viikkoina Suomessa on keskusteltu talouspolitiikan suunnasta. Taloustieteilijät ovat esittäneet päinvastaisia näkemyksiä siitä, mitä tulevalla hallituskaudella tulisi tehdä. HSTV:n suuressa talouspoliittisessa väittelyssä vastakkaisia näkemyksiä perustelivat Tukholman yliopiston kansantaloustieteen professori Markus Jäntti ja Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtaja Juhana Vartiainen (kok). Katso koko kaksituntinen väittely tästä.

Ansiotulojen verotusta on Suomessa kevennetty Paavo Lipposen (sd) hallituksista eli vuodesta 1996 lähtien yhteensä yli 14 miljardilla eurolla. Määrä on kaksi kertaa niin suuri kuin seitsemän miljardin euron kestävyysvaje.

Tästä huolimatta valtiosihteeri Martti Hetemäen ryhmä julkisti neljä viikkoa ennen eduskuntavaaleja leikkauslistan, jossa julkisen talouden sopeutustoimiksi esitetään vain valtion ja kuntien menoleikkauksia eikä lainkaan veronkorotuksia.

Ketkä?

Vanhat työtoverit

 Markus Jäntti on Tukholman yliopiston kansantaloustieteen professori.

 Juhana Vartiainen on Valtion taloudellisen tutkimuslaitoksen ylijohtaja. Hän on paraikaa kesälomalla ja pyrkii kansanedustajaksi kokoomuksen ehdokkaana. Hän oli sitä ennen ollut Sdp:n jäsen vuodesta 1975.

 Jäntti ja Vartiainen olivat aikanaan työtovereina ja tutkijoina Palkansaajien tutkimuslaitoksessa.

 Heitä yhdistää se, että he ovat työskennelleet Ruotsissa.

 Vartiainen toimi ennen ylijohtajaksi siirtymistään Ruotsin kansallisen taloustutkimuskeskuksen eli Konjunkturinstitutetin tutkimusosaston johtajana vuosina 2005–2012.

Esimerkiksi näin eritteli Suomen talouspolitiikan kummallisuuksia Tukholman yliopiston kansantaloustieteen professori Markus Jäntti keskiviikkona Helsingin Sanomien HSTV:ssä.

Jäntti ja Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtaja Juhana Vartiainen (kok) kiistelivät HSTV:ssä elvytyksen ja leikkauslistojen järkevyydestä.

Väittelyn pohjana oli julkinen keskustelu siitä, mikä merkitys finanssipolitiikan kiristyksellä olisi työllisyydelle ja talouskasvulle.

Keskustelu virisi Aalto-yliopiston taloustieteen professorin Pertti Haaparannan haastattelusta (HS 22.3.). Haaparannan mukaan pitäisi ottaa velkaa ja elvyttää eli lisätä julkisia menoja ja keventää verotusta.

Professori Jäntin arvio perustuu siihen, että Suomessa on syntynyt virheellisesti ja ideologisesti käsitys, että veroja korottamalla tuhottaisiin talouskasvun edellytykset.

Hänen mukaansa taloustieteen oppikirjat osoittavat selvästi, että verotuksen jyrkempi porrastus voi parantaa työllisyyttä.

Elvytyskeskustelussa kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että julkinen talous pitää jollakin aikavälillä tasapainottaa.

"Kyse on siitä, mitä sopeutuskeinoja valitaan."

"On nollakorkotilanne, julkiset investoinnit ovat ilmaisia. Nyt on laajentumisen paikka useamman vuoden ajan."

Ylijohtaja Juhana Vartiainen lähti puolestaan siitä, että Suomen pitää hoitaa julkistalouden rakenneongelmat kuntoon ja tähdätä talouden tasapainoon, kun nykyisestä suhdannekuopasta päästään ylös.

Vartiaisen mukaan elvytys saattaisi kyllä parantaa työllisyyttä, mutta jos rakenteita ei uudisteta, edessä voi olla vielä nykyistäkin isompi säästötarve.

"On laiska ajatus, että säästetään kun on nousukausi. Kun säästetään, ei enää olekaan nousukausi, koska säästöt ajaisivat maan taantumaan."

Jäntti vastasi menojen leikkausten pahentavan vastaavasti jo nykyisin niitä ongelmia, joita leikkausten on määrä ratkaista.

Jäntti kummeksui myös valtiovarainministeriön virkamiesten poliittista valtaa talouspolitiikassa ja sitä, kuinka taloustutkimusjärjestöt saavat osallistua hallituksen talouspolitiikan suunnitteluun.

"Ne ovat olemassa, koska joku taustajärjestö haluaa, että ne ovat olemassa. Lopulta ne ovat käytännössä etujärjestölobbareita."

Rio Gandara HS
Juhana Vartiainen (vas.) ja Markus Jäntti väittelivät elvytyksestä, säästöistä ja veronkorotuksista.
Juhana Vartiainen (vas.) ja Markus Jäntti väittelivät elvytyksestä, säästöistä ja veronkorotuksista.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat