Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valvoja: Pörssikupla saattaa puhjeta

Finanssivalvonta varoittaa myös asuntolainan lyhennysvapaan riskeistä pankeille

Talous
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Anneli Tuominen
Anneli Tuominen Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Pankkeja ja vakuutusyhtiöitä valvova Finanssivalvonta (Fiva) otti keskiviikkona poikkeuksellisesti kantaa pörssikursseihin. Fiva varoittaa siitä, että jotkin markkinoiden varallisuuserät saattavat olla yliarvostettuja ja kuplan puhkeamiseen on varauduttava.

Viime aikoina osakkeiden arvot ovat kallistuneet voimakkaasti.

Markkinoilla onkin alettu puhua osakekuplasta, ja osa isoista sijoittajista on myynyt osakkeita alkuvuonna.

Finanssivalvonnan johtajan Anneli Tuomisen mukaan tuottohakuisuus matalan koron ympäristössä kasvattaa yliarvostuksen riskiä arvopaperimarkkinoilla.

"Osakkeiden hinnat ovat ennätyskorkealla monessa maassa ja historian korkeimmissa lukemissa. Markkina-arvot verrattuna bruttokansantuotteeseen ovat korkeat varsinkin Yhdysvalloissa", Tuominen sanoi keskiviikkona , jolloin Fiva julkisti vuoden ensimmäisen riskikatsauksensa.

Suomen suurimpiin sijoittajiin kuuluvan eläkelaitoksen Kevan sijoitusjohtaja Ari Huotari puhui Ylen haastattelussa sunnuntaina jopa 20–30 prosentin osakekurssien romahduksen mahdollisuudesta.

Tuomisen mukaan valvoja ei yleensä ota kantaa omaisuuden arvostuksiin, mutta tarpeen tullen asiasta on varoitettava valvottavia eli pankkeja ja vakuutusyhtiöitä.

"Sijoitusten arvot eivät seuraa reaalitalouden fundamentteja", Tuominen sanoi.

Hän myönsi, että Euroopan keskuspankin rahapolitiikka on vaikuttanut arvostustason nousuun.

Lisäksi sijoitustuotteiden myyjien pitää ottaa huippuunsa nousseet kurssin huomioon, kun ne myyvät tuotteita henkilöasiakkaille.

"Yksityishenkilöitä pitää varoittaa riskeistä eikä myynti saa olla liian aggressiivista", Tuominen sanoo.

Finanssivalvoja muistuttaa vuoden ensimmäisessä riskikatsauksessaan, että pankit ja vakuutusyhtiöt pitävät nykyisessä vaisussa taloustilanteessa riittäviä vakavaraisuuspuskureita.

Tämä on Fivan mielestä tärkeää erityisesti työeläkeyhtiöissä, joista osa on ryhtynyt tavoittelemaan parempia tuottoja "siirtymällä uusille ja tuntemattomille markkinoille".

Tämä tarkoittaa Tuomisen mukaan Euroopan ulkopuolisia markkinoita, valuuttoja ja hedge fund -sijoituksia.

Sijoitustoiminnan osaaminen ja riskienhallinta eivät ole kaikilla toimijoilla välttämättä sillä tasolla, mitä nämä markkinat edellyttäisivät, Fiva varoittaa.

"Olemme nähneet tapauksia, joissa pienempi toimija on sijoittanut alueille, joiden riskejä se ei ole hallinnut", Tuominen sanoo.

Työeläkevaroja hoitavat eläkeyhtiöt ovat Suomen suurimpia sijoittajia. Niillä on kiinni pelkästään pörssiosakkeissa kymmeniä miljardeja euroa.

Finanssivalvoja varoittaa myös tämän vuoden alussa suuren suosion saavuttaneesta asuntolainan lyhennysvapaasta. Vuoden tauko asuntolainan lyhennyksissä on kelvannut kymmenilletuhansille suomalaisille.

Fivan mukaan lyhennysvapaissa piilee riski pankeille, vaikka kampanjat on suunnattu asiakkaille, jotka ovat tähän asti hoitaneet lainansa hyvin.

Tällöin riski pysynee "kohtuullisena", jos lyhennysvapaa on enintään vuoden mittainen.

Ongelma on se, että lyhennysvapaan aikana pankki ei saa täyttä kuvaa asiakkaan lainanhoitokyvyn mahdollisesta heikkenemisestä.

"Luoton kuukausittainen hoitaminen on kotitalouden kuumemittari. Sen avulla asiakkaan lainanhoitokyvyn heikentyminen näkyy tavallisesti heti", Finanssivalvonnan apulaisjohtaja Marja Nykänen sanoi.

Jotkut yksityishenkilöiden sijoitusneuvojat ovatkin suositelleet lyhennysvapaata tilanteisiin, jossa rahatilanne on tiukka työttömyyden tai lomautuksen vuoksi.

Juuri tällaisessa tilanteessa asuntovelallisen lainanhoitokyky saattaa heiketä eikä pankki havaitse sitä heti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat