Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Runsaasti varoja mutta riskialtis naapurimaa

Talous
 
Helsingin Sanomat

+ Vahva tase
Fortumilla on vahva tase, eli sillä on paljon varallisuutta, myös selvää käteistä rahaa. Varoja ei ole sidottu tuotantolaitoksiin, joten ne ovat liikuteltavissa.

Varoja ovat tuoneet kaksi suurkauppaa, joissa yhtiö myi sähköverkkonsa Suomessa ja Ruotsissa. Suomen-verkko myytiin 2,5 miljardilla ja vastaava Ruotsista 6,6 miljardilla eurolla. Myyntivoittoa kertyi yhteensä noin kuusi miljardia euroa.

Rahalle pitäisi löytyä riittävän hyviä sijoituskohteita, jotta ne eivät heikennä yhtiön kovaa tuottotasoa.

Suomesta ei voi kilpailuoikeudellista syistä tehdä suuria hankintoja. Yhtiön hallitus on linjannut, että sen pitää pysyä "kotimarkkinoilla", jotka ovat Pohjoismaat sekä Venäjän ja Itämeren alue.

Fortum on havitellut Alpeilta vesivoimaa, mutta tuottoisaksi arvioitu suurhankinta on juuttunut Ranskan byrokratiaan.

Varallisuus voi olla myös riski. Puolet yhtiöstä omistaa valtio, jolle Fortum jakaa vuosittain tuhdit osingot, viime vuodelta lähes 600 miljoonaa euroa. Jos hyviä investointikohteita ei löydy, kassa voi alkaa kiinnostaa velkaista valtiota enemmänkin.

+ Pohjoismainen sähköntuotanto

Fortumin setelipaino on sähköntuotanto Ruotsissa ja Suomessa.

Yhtiön erinomainen tulos tehdään pääasiassa vesi- ja ydinvoimaloissa. Päästöttöminä tuotantomuotoina ne pääsevät nauttimaan täysimääräisesti EU:n päästökaupan lihottamista sähkön hinnoista.

Johdannaisten avulla sähkön tuleva hintataso voidaan suojata, joten tuotto on vakaata ja ennustettavaa.

Liiketoiminta Venäjällä

Sähkön ja lämmön tuotanto Venäjällä on riskialtista lähinnä taloudellisesti.

Tämä nähtiin, kun ruplan arvo romahti viime vuonna äkillisesti. Fortum oli asettanut tämän vuoden tavoitteeksi kerätä Uralin takaisesta sähkön ja lämmön tuotannosta 500 miljoonan euron liikevoiton, mutta romahdus noin puolitti tuottotason. Fortum päättikin muuttaa euromääräisen tavoitteen ruplamääräiseksi.

Viime aikoina on alettu puhua myös poliittisesta riskistä. Fortumissa korostetaan, että yhtiö on toiminut maassa 50 vuotta ja aikoo toimia vastakin. Voi silti olla, että kaavailtuja lisäinvestointeja lämmöntuotantoon harkitaan tarkasti.

Ydinvoima Suomessa

Loviisan ydinreaktorit saavuttavat käyttönsä pään 2030-luvun taitteessa. Korvaavien laitosten hankkeet pitäisi käynnistää jo tulevan hallituksen kaudella.

Odotettavissa on uusi ydinvoimavääntö. Fortum haluaisi kasvattaa Loviisan kapasiteettia nykyisestä 900 megawatista.

Lupa irronnee tavalla tai toisella ja muodossa tai toisessa, kun ottaa huomioon Fortumin kansallisesti merkittävän aseman.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat