Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

VM: Talous kasvaa 2015 odotettuakin vähemmän

Ministeriön tuore kasvuennuste heikkeni huonon loppuvuoden takia 0,5 prosenttiin

Talous
 
Kaisa Rautaheimo HS
"Suomen ongelmat johtuvat viennissä tapahtuneista suurista muutoksista", arvioi valtiovarainministeri Antti Rinne (sd) torstaina valtioneuvoston linnassa. Vieressä oikealla avustaja Matti Niemi.
"Suomen ongelmat johtuvat viennissä tapahtuneista suurista muutoksista", arvioi valtiovarainministeri Antti Rinne (sd) torstaina valtioneuvoston linnassa. Vieressä oikealla avustaja Matti Niemi. Kuva: Kaisa Rautaheimo HS

Valtiovarainministeriö (VM) arvioi tämän vuoden talouskasvun jäävän 0,5 prosenttiin. Vielä joulukuussa ministeriö ennusti talouden kasvavan vajaan prosentin verran.

Valtiovarainministeriön finanssineuvos Mika Kuismanen kertoo, että tapahtunutta selittävät viime vuoden lopun huono talouskasvu ja Tilastokeskuksen kolmen viime vuosineljänneksen kausitasoitettujen lukujen tarkentuminen aiemmin ilmoitettuja heikommiksi.

"Toinen syy on se, että me kuten moni muukin olemme olleet väärässä siinä, että oletukset kansainvälisen talouden kasvun käynnistymisestä ovat viivästyneet."

Nyt Kuismasen mukaan euroalueella, Britanniassa ja Yhdysvalloissa on jo nähtävissä joitain hyviä signaaleja avoimen talouden puolelta.

"Ei voimakasta mutta parempaa kuin on vähän aikaan nähty."

Valtiovarainministeri Antti Rinne (sd) arvioi torstaina valtioneuvoston linnassa, että heikko talouskasvu johtuu viennin heikkoudesta. Taustalla on teollisuuden rakennemuutos erityisesti paperiteollisuudessa ja Nokia-sektorilla sekä investointien vähäisyys, Rinne selitti.

"Vientivetoinen kasvu on meidän pelastuksemme tässä tilanteessa. Nyt tarvitaan sen avuksi konkreettisia toimia."

Ministeriö ennustaa hyvin vaisua kasvua myös vuosiksi 2016–2019. Finanssineuvos Kuismasen mukaan syynä ovat tällöin Suomen mahdolliseen tuotantoon vaikuttavat tekijät, joiden takia yli 1,5 prosentin kasvua ei ole nähtävissä.

"Keskipitkät näkymät ovat helkutin huonot", Kuismanen arvioi.

Kuismasen mukaan talousnäkymien heikkouden on ajan mittaan pakko vaikuttaa omaisuusarvojen kehitykseen, jolloin hinnat kääntyvät laskuun.

Kuismanen kertoo valtiovarainministeriön pääviestin olevan selvä: Suomen on pakko saada avoin yksityinen sektori "robustiin" kasvuun, jotta julkisen talouden rahoitus saadaan kuntoon.

Hallitus arvioi torstaina julkistetussa vuosien 2016–2019 julkisen talouden suunnitelmassa, että Suomen julkisen talouden rakenteellisessa rahoitusasemassa on tuoreen ennusteen mukaan "edelleen keskipitkän aikavälin tavoitteen saavuttamista vaarantava merkittävä poikkeama".

Se tarkoittaa kestävyysvajetta: "Normaalinkaan talous- ja työllisyyskehityksen oloissa julkisen talouden tulot eivät riitä rahoittamaan nykyperustein määräytyviä julkisia menoja – eivät lähivuosina eivätkä pidemmällä aikavälillä."

Jos epäsuhtaa ei korjata, velkaantuminen kasvaa hallitsemattomaksi, ministeriö varoittaa.

Valtiovarainministeriö arvioi julkisen talouden suunnitelmassaan, että talouden kasvupotentiaali kohoaa vuoteen 2019 mennessä vajaaseen yhteen prosenttiin ja asettuu pitkällä aikavälillä 1,5 prosentin tuntumaan.

Yhteenlaskettuna vuosien 2105–2017 kasvu jää valtiovarainministeriön arvion mukaan vain 3,4 prosenttiin. Näin bkt:n määrä on yhä kolme prosenttia pienempi kuin vuoden 2007 Suomessa, ministeriö vertaa.

Ministeriön laskelmista käy selville, että julkisen talouden alijäämä alittaisi EU:n määräämän kolmen prosentin ylärajan rajan suhteessa maan bruttokansantuotteeseen vasta vuonna 2018.

Raja ylittyi viime vuonna, kun alijäämän suhde kokonaistuotantoon kasvoi 3,2 prosenttiin. Ministeriön ennusteen mukaan alijäämäprosentti kasvaisi tänä vuonna 3,4 prosenttiin.

Ennusteen mukaan tänä vuonna ylittyy toinenkin EU:n määräämä rajoitus: julkisen velan suhde bruttokansantuotteeseen ei saisi nousta yli 60 prosenttiin. Tämä raja on tosin jo ylittynyt useimmissa EU-maissa.

Tämän vuoden työttömyysasteeksi valtiovarainministeriö arvioi 8,8 prosenttia. Inflaatio jää ennusteen mukaan tänä vuonna 0,3 prosenttiin.

Kansainvälisen talouden puolella on ministeriön mukaan enemmän pelättävää kuin toivottavaa.

Korjaus 3. 4. kello 23.58: Jutussa kirjoitettiin ensin, että alijäämä kasvoi 3,2 prosenttiin kokonaistuotannosta ja että julkisen velan osuus ei saisi nousta yli 60 prosenttiin maan bruttokansantuotteesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat