Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fortum saa vetäjän ovensa ulkopuolelta

Pekka Lundmark alkaa johtaa yhtiötä, jonka vahvuutena on vauraus ja haasteena Venäjä

Talous
 
Heikki Saukkomaa Lehtikuva
Fortumin uudeksi toimitusjohtajaksi nimitetty Pekka Lundmark oli torstaina lehdistötilaisuudessa Espoon Keilaniemessä. Hän siirtyy uuteen tehtävään syyskuussa Konecranesin toimitusjohtajan paikalta.
Fortumin uudeksi toimitusjohtajaksi nimitetty Pekka Lundmark oli torstaina lehdistötilaisuudessa Espoon Keilaniemessä. Hän siirtyy uuteen tehtävään syyskuussa Konecranesin toimitusjohtajan paikalta. Kuva: Heikki Saukkomaa Lehtikuva

Energiayhtiö Fortum sai torstaina yllätysnimen uudeksi toimitusjohtajaksi, kun talon ulkopuolelta nimitettiin vetäjäksi pörssiyhtiö Konecranesia johtava Pekka Lundmark, 51.

Fortumin hallituksen puheenjohtaja Sari Baldauf esitteli Lundmarkin tiedotusvälineille useilla adjektiiveilla.

"Hänellä on takana monipuolinen johtajakokemus ja vahvat näytöt tuloksellisesta liiketoiminnasta kansainvälisellä alalla. Hän on toiminut pitkään merkittävän pörssiyhtiön johdossa."

Baldauf kehui myös Lundmarkin "kirkasta strategista ajattelua", jota tarvitaan murroksessa olevalla energia-alalla, ja sanoi Lundmarkia kuuntelevaksi ja hyväksi ihmisjohtajaksi.

Baldaufilla ja Lundmarkilla on yhteistä taustaa. Lundmark toimi 1990-luvulla Nokiassa erilaisissa johtotehtävissä kymmenen vuoden ajan, jolloin Baldauf oli johtoryhmän jäsen.

Baldauf kertoi muistavansa noilta ajoilta "nuoren Lundmarkin", joka teki hyvän vaikutuksen.

"Tietenkään tuon aikaiset tapahtumat eivät painaneet enää tämänkertaisessa valinnassa. Olemme käyneet läpi perusteellisen rekrytointiprosessin, jossa on haastateltu isoa joukkoa, myös ulkomaisia ehdokkaita", Baldauf sanoi.

Lundmark lähti Nokiasta vuonna 2000 johtamaan kasvuyritysten hautomoa Startupfactorya. Kaksi vuotta myöhemmin hän siirtyi Hackmanin toimitusjohtajaksi. Konecranesin johdossa Lundmark on ollut kymmenen vuotta.

Vaikka Lundmarkin johtama Konecranes kuuluu Helsingin pörssin suuriin yrityksiin, Fortum on kokoluokkaa suurempi. Konecranesin markkina-arvo (osakemäärä kertaa osakekurssi) oli keskiviikkona 1,9 miljardia euroa, Fortumin runsaat 16 miljardia euroa.

Fortumissa ovat vaihdelleet toimitusjohtajan valintakuviot. 2000-luvun alkupuolella kriisiyhtiön johtoon poimittiin Ruotsiin siirtynyt Mikael Lilius. Hänen väistyessään itsestään selvä valinta seuraajaksi oli Tapio Kuula talon sisältä.

Kuula jäi uusiutuneen syövän takia tänä keväänä eläkkeelle, mutta hän jatkaa hallituksen jäsenenä.

Lundmark varoi torstaina antamasta lausuntoja Fortumin liiketoiminnasta, johon hän alkaa toimialan ulkopuolelta tulevana nyt perehtyä. Hän aikoo jatkaa täysipäiväisesti Konecranesin johdossa syyskuuhun, jolloin hän siirtyy Fortumiin.

Sari Baldauf
Sari Baldauf
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat