Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Herlinit ja Ehrnroothit nostavat suurimmat osingot

Kaksi sukua hallitsee eniten osinkoja saavien listaa – 20 henkilölle keväällä kaikkiaan 315 miljoonaa

Kaksikymmentä eniten osinkoja nostavaa henkilöä saa tänä keväänä 315 miljoonan euron tulot. Heistä yli puolet kuuluu joko Herlinin tai Ehrnroothin sukuun.

Talous
 
Juhani Niiranen HS
Koneen ja Sanoman hallituksen puheenjohtaja ja suuromistaja Antti Herlin saa yhteensä noin 57 miljoonan euron osingot. Hän on ylivoimaisesti eniten osinkoja saava suomalainen.
Koneen ja Sanoman hallituksen puheenjohtaja ja suuromistaja Antti Herlin saa yhteensä noin 57 miljoonan euron osingot. Hän on ylivoimaisesti eniten osinkoja saava suomalainen. Kuva: Juhani Niiranen HS
Fakta

Näin tutkimus tehtiin

 HS:n selvitys on tehty arvopaperikeskuksen julkisten tietojen perusteella.

 Tiedoista huolehtiva Euroclear teki otoksen tuhannesta suurimmasta osakkeenomistajasta jokaisessa 124 pörssiyhtiössä vuodenvaihteessa.

 Toimitus laski samalle omistajalle menevät osingot kevään tietojen perusteella.

Kaksi sukua hallitsee osinkoja saavien henkilöiden tämän kevään kärkilistaa.

Kahdenkymmenen eniten pörssiosinkoja saavan joukossa on seitsemän Herlinin suvun jäsentä ja viisi Ehrnroothin sukuun kuuluvaa.

HS:n selvityksen mukaan heidän osuutensa on ylivoimainen määrällisesti ja osinkojen arvolla mitattuna: suvut keräävät yhteensä 80 prosenttia osinkomiljonäärien koko potista.

Koneen ja Cargotecin omistajasuvun Herlinien osuus kärjen 315 miljoonan euron osingoista on 62 prosenttia, Ehrnroothien osuus 20 prosenttia. Ehrnroothien osingoissa on tosin mukana myös sijoitusyhtiö Avlis Invest Ab, josta osan omistaa Ruotsin mahtisuku Wallenbergit.

Ilkka Herlin
Ilkka Herlin

Sukujen mahtiasema osingonsaajien joukossa on odotettu, sillä Herlinit ja Ehrnroothit ovat pörssiomaisuuden perusteella Suomen rikkaimpia (HS 22. 2.).

Rikkaimmassa suvussa eniten osinkoja saa Koneen ja Sanoman hallituksen puheenjohtaja ja suuromistaja Antti Herlin, 58. Hänen hyväkseen kertyy sijoitusyhtiö Holding Manutas Oy:hyn noin 55 miljoonaa euroa, minkä lisäksi hän saa henkilökohtaisesti osinkoja noin kaksi miljoonaa euroa.

Helsingin yliopiston Suomen ja Pohjoismaiden historian professori Markku Kuisma arvioi helmikuussa, että Herlinin suku on euromäärällä mitattuna sekä suhteellisesti että absoluuttisesti varakkain suku itsenäisen Suomen historiassa.

Niklas Herlin
Niklas Herlin

Herlinin suvun 6,8 miljardin euron pörssivarallisuus on suurempi kuin 19 seuraavan suvun yhteensä. Ehrnroothit jäävät 1,3 miljardin euron pörssiomaisuudellaan kauas taakse.

Sama ylivoima Herlineillä näkyy osingoissa. Pörssiarvoltaan merkittävät pörssiyhtiöt ovat olleet myös hyviä osingonmaksajia.

Toisaalta sukuja yhdistää se, että ne ovat alkaneet vaurastua samaan aikaan, 1920-luvulta lähtien, ja samalla toimialalla. Herlinin osinkovirran takana ovat hissi- ja liukuporrasyhtiö Kone sekä lastinkäsittelylaitteita valmistava Cargotec.

Hanna Nurminen
Hanna Nurminen

Konepajateollisuus eli koneet ja laitteet ovat myös Ehrnroothien osinkovirran takana. Suku on vaurastunut erityisesti laivojen moottoreita ja voimaloita valmistavan ja huoltavan Wärtsilän avulla.

Alexander Ehrnrooth
Alexander Ehrnrooth

Täysin toisella toimialalla on vaurastunut kärkilistan kuutonen Björn Wahlroos, 62. Investointipankkiiri ja Sammon suuromistaja kuuluu niihin kärkilistan harvoihin poikkeuksiin, jotka ovat käytännössä luoneet koko omaisuutensa ja osinkovirtansa itse.

HS:n selvitys koskee vain osinkoja, jotka maksaa jokin Helsingin pörssissä vaihdettu osakeyhtiö. Pörssin ulkopuolisten yritysten arvot eivät ole mukana laskelmissa, joten listalle ei nouse useita vauraita kasvoja, kuten Fazereja, Pauligeja, Wihureja tai Onvestin omistajia Toivasia.

Kun yhtiö listautuu, sen arvo ja omistajat tulevat selvästi näkyviin. Viime vuonna listautuneen Verkkokauppa.comin perustaja Samuli Seppälä, 39, saa yrityksestään 3,2 miljoonan euron osingot. Seppälä ei ole vaurastunut hetkessä mutta Herlinin ja Ehrnroothin sukuun verrattuna nopeasti.

Samuli Seppälä
Samuli Seppälä

Seppälä on tehnyt yrityksensä parissa töitä jo pari vuosikymmentä: hän perusti Verkkokauppa.comin sähköistä kaupankäyntiä varten vuonna 1992 vain 16-vuotiaana.

Ilman perintörahaa vaurastuneiden osinkomiljonäärien joukkoon voi lukea Wahlroosin ja Seppälän lisäksi tietoturvayhtiö F-Securen perustajan Risto Siilasmaan, 48, ja elektroniikan sopimusvalmistajan Scanfilin perustajan Jorma J. Takasen, 68. Heitä on siis selvä vähemmistö, parikymmentä prosenttia.

Helsingin pörssin yhtiöt maksavat tänä keväänä yhteensä 10,3 miljardin euron osingot, jos ehdotetut osinkojen määrät hyväksytään yhtiökokouksissa. Tämä on noin 800 miljoonaa euroa enemmän kuin viime vuonna.

Suurin tunnistettava osingonsaaja on Suomen valtio, joka kerää noin 900 miljoonan euron osingot eli vajaan kymmenesosan koko potista. Valtion jälkeen Helsingin pörssin suuria osingonsaajia ovat eläkeyhtiöt, joista suurin, Varma, kerää 183 miljoonaa euroa.

Risto Siilasmaa
Risto Siilasmaa

Hieman enemmän, 191 miljoonaa euroa, menee neljään veroparatiisiin: Luxemburgiin, Sveitsiin, Alankomaihin ja Mansaarelle. Luxemburg on erityisesti Ehrnroothin suvun suosiossa, sillä kärkilistalle noussut sijoitusyhtiö Fennogens Investments on rekisteröity tähän pieneen suurherttuakuntaan.

Alankomaihin maksetaan osinkotuloja muun muassa Ahlströmin suvun omistamille sijoitusyhtiöille. Ahlströmin suku on kuitumateriaaleja valmistavan Ahlstromin suuromistaja. Euroopan komissio selvittää Luxemburgin ja Alankomaiden roolia kansainvälisten suuryritysten verosuunnittelussa.

 

Helsingin Sanomat on osa Sanomaa, jonka toiseksi suurin osakkeenomistaja on Antti Herlin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat