Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko elvytys vasemmistolaisuutta?

Talous
 
Sixten Korkman

Virinnyt elvytyskeskustelu on ollut aiempaa älyllisempää. Edelleen se on kuitenkin kovin poliittista: elvytystä kannatetaan vasemmistossa, ei oikeistossa.

Ronald Reagan oli tosi oikeistolainen, joka elvytti Yhdysvaltojen valtiontalouden rapakuntoon. Vasemmistolainen Bill Clinton palautti valtiontalouden tasapainon, jonka oikeistolainen George Bush nuorempi vuorollaan tuhosi. Vasemmistoon kuuluvan Barack Obaman jäljiltä budjetti lähestyy jälleen tasapainoa.

Pohjoismaissa SDP-vetoiset hallitukset ovat usein korjanneet oikeistohallitusten jälkeensä jättämiä budjettivajeita. Paavo Lipposen hallitusten budjettiylijäämät olivat ennätyksellisiä. Vasemmistohallitukset eivät ole harjoittaneet oikeistoa lepsumpaa budjettipolitiikkaa.

EKP on vihdoin ryhtynyt toimiin Euroopan kysynnän elvyttämiseksi. Euroopan komissio puuhaa isoa investointipakettia samasta syystä. EKP ja komissio eivät ole siirtyneet oikeistosta vasemmistoon. Ne ovat vihdoin tajunneet, että Euroopan ongelmana eivät ole vain valtion velka ja rakenteelliset heikkoudet vaan lisäksi kysynnän puute.

Myös Suomessa voi perustella elvytystoimia julkisten investointien tai verokevennysten muodossa. Samalla on pohdittava keinoja kilpailukyvyn palauttamiseksi ja julkisen talouden rahoituksen vahvistamiseksi tulevina vuosina.

Velkarahoitteinen elvytys voi olla tyhmää tai viisasta. Tästä on käyty ekonomistien keskuudessa vilkasta keskustelua. Mutta elvytys ei itsessään ole oikeistolaista tai vasemmistolaista. Siitä voi olla eri mieltä poliittisista sympatioista riippumatta.

Oikeistolaisuus tai vasemmistolaisuus määrittyy paljolti suhtautumisesta budjetin meno- ja tulopuoleen. Oikeisto haluaa enemmän yksilön vastuuta ja vähemmän veroja. Vasemmisto suosii laajaa yhteisvastuuta ja sen vaatimaa korkeaa verotasoa. Oikeisto toivoo ihmisten elättävän itsensä omalla työllä. Vasemmisto on nähnyt työn linjan edellytyksenä verokertymien turvaamiselle.

Tai ovatko poliittiset erot pohjoismaissa hämäriä tältäkin osin? Vuosia sitten (vuonna 2007) kuulin kerrottavan anekdootin, jonka mukaan media oli Ruotsissa moittinut hyvinvointivaltiota puolustavaa ja työn linjaa vaativaa oikeistopoliitikkoa arvoiltaan sosiaalidemokraatiksi. "On totta", tämä vastasi, "että olen omaksunut demarien arvot – mutta heistä poiketen otan ne vakavasti."

Kyseinen poliitikko oli Anders Borg. Anekdootin kertoja oli Juhana Vartiainen.

Sixten Korkmanhs.talous@hs.fi
Kirjoittaja on Aalto-yliopiston taloustieteen laitoksen professori.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat