Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Säiliöalus Masteran tehtävä osoittaa, kuinka riippuvainen Suomi on Venäjästä

Säiliöalus Mastera tuo kerralla 100 000 tonnia öljyä Venäjältä Suomeen. Matkalla Ust-Lugan satamaan voi nähdä hylkeitä tai sukellusveneitä.

Talous
 
Mastera-alus hakee raakaöljyä Venäjältä
Mastera-alus hakee raakaöljyä Venäjältä
Säiliöalus Mastera tuo kerralla 100000 tonnia öljyä Venäjältä Suomeen. Tilastokeskuksen laskelman mukaan kaikesta Suomessa kulutetusta energiasta 42 prosenttia on tuotu Venäjältä. Toimittaja: Olli Pohjanpalo, kuvaus: Juha Metso.

Kapteeni Stig Sundberg antaa käskyn nostaa ankkurit. Säiliöalus Mastera lähtee Svartbäckin selältä Kilpilahdesta kohti Ust-Lugan eli Laukaansuun satamaa Venäjällä. Jälleen kerran venäläistä öljyä haetaan Suomeen.

Mastera on käynyt 568 kertaa Primorskin eli Koiviston öljysatamassa. Retki Ust-Lugaan on laivan yhdeksäs.

Suomessa kulutetusta öljystä peräti 65 prosenttia tulee Venäjältä. Suomi onkin varsin riippuvainen venäläisestä energiasta.

Tilastokeskuksen Helsingin Sanomille tekemän laskelman mukaan kaikesta Suomessa kulutetusta energiasta 42 prosenttia on tuotu Venäjältä.

Öljyn lisäksi naapurista tuodaan Suomeen kivihiiltä, maakaasua, ydinpolttoainetta ja sähköä.

Tunnin kuluttua Mastera ohittaa Emäsalon luotsiaseman. Porvoon laivaväylällä on hiljaista.

Kapteeni Sundberg on käynyt Venäjän öljysatamissa kymmeniä, ellei satoja kertoja.

Viranomaiskäytännöt jaksavat ihmetyttää häntä vuodesta toiseen. "Mikään ei toimi, mutta kaikki järjestyy."

Juttu kääntyy suomalaisen merenkulun tulevaisuuteen. Sundberg kertoo, että Kaakkois-Aasian merimiehet vievät suomalaisilta leivän suusta. "Sekamiehitys tarkoittaa sitä, että merimiesosaaminen loppuu Suomessa", Sundberg sanoo.

Suomenlahti kimaltelee mustan ja valkoisen sävyissä, kun Mastera kääntyy itään menevälle väylälle. Nyt laivaliikennettä on jo jonoksi asti.

Ust-Lugan satama on kasvamassa jopa Itämeren suurimmaksi, mutta työtä on vielä paljon.

Mastera ei voi tuoda Ust-Lugasta täyttä kuormaa, koska satamasta tulevan väylän syväys on vain 15 metriä. Masteran tankkeihin mahtuu 106 000 tonnia öljyä, mutta vain 98 500 tonnia otetaan mukaan.

Mastera vie lastin Nesteen jalostamolle Naantaliin.

Neste ostaa 60–80 prosenttia raakaöljystään Venäjältä. Tuotantojohtaja Jukka Kanerva Nesteeltä sanoo, että venäläinen öljy on Pohjanmeren öljyä edullisempaa. Vaikka öljylaadun rikkipitoisuus on korkeahko, se ei Nestettä haittaa. "Jalostamomme on suunniteltu venäläiselle öljylle", Kanerva sanoo.

Huoltovarmuuskeskus on halunnut varmistaa öljynsaannin hankkimalla osaomistukseensa viisi säiliöalusta. Yksi niistä on Mastera. Keskukselle on tärkeää, että Suomessa on riittävästi kotimaista öljynkuljetuskapasiteettia ja säiliöalusmiehistöä.

Juha Metso
Konepäällikkö Rauno Pousi kertoo, että konehuoneen puolelle on vaikea saada pätevää henkilökuntaa.
Konepäällikkö Rauno Pousi kertoo, että konehuoneen puolelle on vaikea saada pätevää henkilökuntaa.

Iltapäivällä aurinko paistaa takaa ja varjot pitenevät Masteran punaisella kannella. Suursaaren lounaispuolella on pieni saari, Rodšer eli Ruuskeri, jonka rantakivissä on vuosikausia ollut kiinni venäläinen konttilaiva. Kukaan ei ole vaivautunut hakemaan hylkyä tai kontteja pois.

Suursaaren itäpuolella on Primorskiin pääsyä odottavia säiliöaluksia ankkurissa. Konepäällikkö Rauno Pousi kertoo nähneensä siinä "kymmeniä, ellei satoja" hylkeitä köllöttelevän jäällä ja pari suttakin kuutteja syömässä.

Miehistö kertoo, että sukellusveneitäkin näkyy silloin tällöin.

Suursaari on Venäjän rajavyöhykettä. Aurinko laskee, mutta kaukana idässä kajastavat Pietarin valot kuin auringonnousun ensimmäinen kajo.

Pimeässä ajaminen tarkoittaa täydellistä luottamista tekniikkaan. Maailma on pimeä sillan ulkopuolella, sisälläkin ainoa valo tulee monitoreista. Onnettomuusriski on aina olemassa.

"Ei sitä voi koskaan sulkea pois, kun ihmisiä on ympärillä, muissakin laivoissa. Kun tietyt asiat mietitään ja tehdään etukäteen, riskit voidaan minimoida", kapteeni Sundberg sanoo.

Jos 100 000 tonnin lasti valuisi Itämereen, tuho olisi valtava.

"Vastuu on äärettömän iso. Isoa onnettomuutta Itämerellä ei saa tapahtua".

Suomeen tuotavan energian arvosta 60 prosenttia tulee Venäjältä. Kun pääministeri Alexander Stubb (kok) antoi syksyllä eduskunnalle ilmoituksen hallituksen energiapolitiikasta, eduskunta korosti energiahuollon omavaraisuutta ja monipuolisuutta. Stubb varoitti, että energian saannilla voidaan myös painostaa.

Suomen energian hankinta onkin hajautettu useisiin lähteisiin ja polttoaineisiin, kuten valtioneuvosto edellyttää.

Illalla yhdeltätoista kannelle sytytetään valot, kun luotsit nousevat laivaan. Sundberg palaa levolta ylös sillalle.

Sundberg on hieman tuskastunut venäläisiin luotseihin.

"Luotsaus on turvallisuuspalvelu, mutta siitä on tullut bisnestä."

Ust-Lugaan ajetaan sisään hyvin kapeaa väylää pitkin. Tilaa olisi, mutta väylä on ruopattu vain 140 metriä leveäksi. Laivan leveys on yli 40 metriä.

"Kovalla tuulella siinä on kyllä tekemistä", kapteeni sanoo.

Hinaajat työntävät Masteran ahtaaseen väliin. Osa miehistöstä on levolla, mutta yöllä kaikki herätetään "naamatarkastukseen". Venäläisvirkailija haluaa nähdä, että miehistöllä on omat passit mukanaan.

Masteran tankkien täyttäminen alkaa aamukahdeksalta ja kestää seuraavaan yöhön.

"Lastaus kestää 15 tuntia ja paperit 15 tuntia", sanoo kapteeni. Venäjän byrokratialle ilkkuminen pitää kapteenin vireänä.

Laiva lähtee Ust-Lugasta seuraavana aamuna. Neljä vuorokautta ja kaksi tuntia Kilpilahdesta lähdön jälkeen Mastera kiinnittyy Naantalin laituriin. Seuraavana päivänä se lähtee kohti Primorskia hakemaan öljylastin Le Havreen Ranskaan.

Juha Metso
M/T Mastera tankkaa raakaöljyä säiliöihinsä Ust-Lugan öljysatamassa Venäjällä. Kapteeni Stig Sundberg (vas.) ja yliperämies Lauri Hornborg valvovat komentosillalla.
M/T Mastera tankkaa raakaöljyä säiliöihinsä Ust-Lugan öljysatamassa Venäjällä. Kapteeni Stig Sundberg (vas.) ja yliperämies Lauri Hornborg valvovat komentosillalla.

Juha Metso
Kaksi luotsia saapuu Masteralle hinaajalla kolme tuntia ennen laivan kiinnittymistä Ust-Lugan satamaan.
Kaksi luotsia saapuu Masteralle hinaajalla kolme tuntia ennen laivan kiinnittymistä Ust-Lugan satamaan.

Juha Metso
Masteran kapteeni Stig Sundberg ja yliperämies Lauri Hornborg ohjaavat laivan satamaan.
Masteran kapteeni Stig Sundberg ja yliperämies Lauri Hornborg ohjaavat laivan satamaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat