Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huijaukset pilasivat asuntolainojen euriborin maineen – suosittuun viitekorkoon muutoksia

Asuntolainojen viitekorkoina käytettävät euribor-korot voivat mennä uusiksi Britannian korkovääristelyskandaalin vuoksi

Talous
 
Mikko Stig / Lehtikuva
Suurin osa suomalaisista asunnonomistajista maksaa velkaansa euribor-koron mukaan.
Suurin osa suomalaisista asunnonomistajista maksaa velkaansa euribor-koron mukaan. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Suomalaisten asuntolainojen hintaa määritteleviin euribor-korkoihin suunnitellaan muutoksia. Euriborien laskentatapa halutaan vaihtaa, ja uudet korot on tarkoitus saada käyttöön vuonna 2016.

Suomessa on vajaat 900 000 asuntovelallista kotitaloutta, joista noin 85 prosentilla laina on sidottu euriboreihin. Osalla asuntolaina on sidottu pankkien omiin prime-korkoihin tai pitkiin kiinteisiin korkoihin. Yritysluotoista euriborien osuus on vain vähän pienempi.

Artikkeliin liittyvät

Tavallisen laina-asiakkaan kannalta muutos ei merkitse suuria. Finanssialan keskusliitto sanoo, että sopimuksia ei tarvitse neuvotella uusiksi.

Finanssialan keskusliiton pääekonomistin Veli-Matti Mattilan mukaan on vaikea arvioida, miten uudistus vaikuttaisi korkojen tasoon.

Teoriassa ne voisivat olla hitusen matalampia kuin nykyjärjestelmässä, vaihtelu voisi ehkä lisääntyä. Varmasti korot kuitenkin seurailisivat Euroopan keskuspankin ohjauskoron liikkeitä niin kuin nykyäänkin.

Harva asuntovelallinen tulee ajatelleeksi, mikä euribor oikeastaan on.

Julkisuudessa puhutaan lyhyistä markkinakoroista, mikä ei ihan tarkalleen ottaen pidä paikkaansa. Oikeasti euriborit ovat nimittäin pankkien kertomia arvioita siitä, millä korolla vakavarainen pankki on valmis tekemään euromääräisen vakuudettoman talletuksen toiseen vakavaraiseen pankkiin.

Pankit antavat arvionsa laskentayritys Global Rate Set Systemsille, joka siivoaa arvioista pois kaikkein matalimmat ja kaikkein korkeimmat korot. Sitten se laskee keskiarvot eripituisille koroille ja tiedottaa ne markkinoille.

Näin on uskottu saatavan tieto pankkien välisten korkojen todellisesta tasosta.

Kolme vuotta sitten kävi ilmi, että pankit huijasivat. Kesäkuussa 2012 brittiläinen Barclays-pankki sopi Yhdysvaltain oikeusministeriön kanssa korvauksista, jotka koskivat sekä libor- että euriborkorkojen tarkoituksellista vääristämistä. Libor on Lontoon pankkien välinen korko. Sovintopapereista kävi ilmi, että pankkijättien arvopaperikauppiaat sopivat keskenään korkonoteerauksista ja hyödynsivät tietoa omissa kaupoissaan.

Poiminta

Huijausten tutkinta jatkuu

Läntisen maailman pankkijätit ovat finanssikriisin jälkeen maksaneet yhteensä jo kymmeniin miljardeihin euroihin nousevat korvaukset sääntörikkomuksista, joista euriborien ja liborien manipulointi on vain yksi haara.

Pankit ovat maksaneet isoja korvauksia myös yhdysvaltalaisiin asuntolainoihin perustuvien arvopapereiden riskien piilottamisesta, kun niitä myytiin eteenpäin.

Esimerkiksi saksalaisjätti Deutsche Bank on yhteensä käyttänyt ja varannut viime vuosina pelkästään erilaisiin oikeudenkäyntikuluihin 3,1 miljardia euroa.

Tutkinta viitekorkojen manipuloinnista on monilta osin vielä kesken. Pohjoismaiset pankit ovat selvinneet tutkimuksista kuivin jaloin.

Poikkeamat korkojen todellisesta tasosta olivat tavallisen asuntolainanottajan kannalta merkityksettömän pieniä, joitain prosentin sadasosia.

Markkinakorkoja käytetään kuitenkin viitekorkoina esimerkiksi valuuttajohdannaisissa, joita on markkinoilla satojentuhansien miljardien dollarien arvosta (luvussa on 12 nollaa). Näissä summissa minimaalisilla korkoeroilla on valtava merkitys.

Barclaysin korvaussopimuksessa kerrottiin mehukkaita yksityiskohtia arvopaperikauppiaitten sähköpostikirjeenvaihdosta: esimerkiksi, että Barclays tarvitsi eräänä päivänä "korkoapua", koska sillä oli 80 miljardin dollarin edestä tiettyä valuuttajohdannaista, josta uhkasi tulla tappioita.

Huijauksissa oli mukana iso osa maailman nimekkäimmistä pankkijäteistä, joilla kaikilla on konttorit myös Lontoossa.

Uudistuksessa pyritään siihen, että korot perustuvat todellisiin toteutuneisiin kauppoihin. Mukaan otetaan muitakin lyhyitä markkinakorkoja kuin pankkien välisistä lainoista saatavia.

"Ne voivat olla muiden rahoituslaitosten, suurimpien yritysten ja muun muassa julkisen sektorin talletukset sekä lyhytaikaisilla velkapapereilla käyty kauppa", Mattila sanoo.

Uusi korko olisi yhä euribor, vaikka määräytymisperusteita muutetaan. Mattila arvioi, että siihen on ollut syynä pelko manipulointiepäilyistä ja kasvanut vaiva. Euribor-korkoja hallinnoiva EMMI-organisaatio on kiristänyt sääntöjä ja pankkien raportointivelvoitteita.

Yksi seuraus skandaalista oli, että kolmessa vuodessa 19 pankkia jätti euribor-paneelin.

"Moni pankki on joutunut miettimään, kannattaako olla mukana", Mattila sanoo.

Pankkien harvalukuisuus alkaa olla ongelma. Mukana on enää 25 pankkia. Muun muassa siksi koko järjestelmää ollaan uudistamassa EMMI:n johdolla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat