Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nordea: Moni uskoo uupuvansa ennen virallista eläkeikää

Nordean kyselyn mukaan enemmistö suomalaisista arvioi, ettei lakisääteinen eläke riitä kaikkeen mitä olisi kiva tehdä

Talous
 

Runsas neljäsosa työssäkäyvistä suomalaisista arvioi, ettei oma terveys kestä työntekoa uuteen viralliseen eläkeikään eli 65 vuoteen asti. Toinen neljäsosa pitää työtään henkisesti tai fyysisesti niin kuormittavana, ettei usko jaksavansa viralliseen eläkeikään asti.

Tiedot käyvät ilmi Nordea-pankin Taloustutkimuksella teettämästä kyselystä. Vastaajat olivat 23–65-vuotiaita työssäkävijöitä.

Sekä naisten että miesten mielestä sopiva eläkeikä olisi keskimäärin noin 63 vuotta. Puolet työssäkäyvistä arvio silti jatkavansa töissä 65-vuotiaaksi asti. Viidesosa miehistä arvelee jatkavansa vielä yli 65-vuotiaanakin.

Viime syksynä sovitun eläkeuudistuksen mukaan nuoremmat ikäluokat joutuvatkin jatkamaan töissä tätä pidempään, mikäli he haluavat saada niin sanotun täyden eläkkeen. Esimerkiksi 1970 syntyneen niin sanottu tavoite-eläkeikä on jo vähän vajaa 66 vuotta.

Kyselyn mukaan yli puolet työssäkäyvistä suomalaisista uskoo eläkkeensä pienenevän eläkeuudistuksen myötä. Neljännes arvioi eläkkeensä pysyvän samana. Kyselyn mukaan ihmiset uskovat yleensä eläkkeen riittävän välttämättömiin menoihin. Moni uskoo kuitenkin joutuvansa tinkimään matkustamisesta, kodin hankinnoista, autosta tai kulttuuririennoista. 65 prosenttia uskoo, ettei lakisääteinen eläke riitä kaikkeen siihen, mitä eläkkeellä olisi kiva tehdä.

Naisista suurempi osa kuin miehistä uskoo joutuvansa tinkimään menoistaan.

"Oli yllättävää, että näin moni arvioi, ettei lakisääteinen eläke ole riittävä", johtaja Risto Kuoppamäki Nordeasta sanoo.

"Eläkejärjestelmä on pohjimmiltaan hyvä ja toimiva. Toinen asia on se, että eläketaso tulee olemaan pienempi kuin mitä työssäkäyvät elintasomielessä odottavat."

Tähän vaikuttavat monet asiat, kuten se, että kaikki eivät syystä tai toisesta pysty jatkamaan töissä tavoite-eläkeikäänsä asti. Työura voi katketa terveyssyistä tai irtisanomiseen.

"Lakisääteisellä eläkejärjestelmällä tätä kuilua ei varmasti kurota umpeen, koska siihen tulee niin paljon paineita eri suunnilta", Kuoppamäki sanoo.

Kyselyn mukaan yhdeksän kymmenestä uskoo, että lisäsäästäminen on tarpeen, jos aikoo viettää eläkepäivänsä haluamallaan tavalla. Puolet on myös varautunut rahoittamaan eläkeiän menojaan omilla säästöillä.

Melkein joka kolmas arvioi saavansa tarvittavat lisätulot siitä, että myy velattoman asunnon tai ottaa sitä vastaan käänteistä asuntolainaa. Lisäksi neljännes ihmisistä aikoo vaihtaa pienempään asuntoon.

Kuoppamäen mielestä odotukset voivat tässä suhteessa olla epärealistisia.

"Vähänkään kasvukeskusten ulkopuolella tämä ei välttämättä onnistu nykyisessä asuntomarkkinatilanteessa. Omakotitalosta ei välttämättä yksinkertaisesti pääse eroon."

Omakotitalojen hinnat ovat monilla paikkakunnilla laskeneet selvästi viime vuosien aikana. Erityisen huono tilanne on muuttotappiopaikkakunnilla, missä isot tuotantolaitokset ovat lopettaneet.

Kuoppamäki kertoo, että Nordeakin myöntää nykytilanteessa käänteisen asuntolainan tyyppisiä tuotteita melko varovaisesti kasvukeskusten ulkopuolella. Käänteinen asuntolaina tarkoittaa, että pankki ostaa asunnon ja maksaa kauppahinnan vähittäin myyjälle, joka samaan aikaan saa asua asunnossa. Se voi olla myös kertalyhenteinen laina, jota ei ole tarkoituskaan lyhentää ennen kuin talo tai asunto myydään.

Valtion verotuksen kautta tukeman eläkesäästämisen suosio on romahtanut, mikä näkyy Nordean kyselyssäkin. Vain kaksi prosenttia pistää rahaa vapaaehtoiseen eläkevakuutukseen tai ps-tilille. Kuoppamäen mielestä järjestelmä pitäisi rukata uusiksi niin, että se taas houkuttelisi ihmisiä säästämään.

Edellisten hallitusten aikaan ehtoja on heikennetty muutaman vuoden välein. Myös pääomatuloveron taso, johon verotuki on sidottu, on vaihdellut.

"Useimmissa Euroopan maissa eläkesäästämistä tuetaan verohuojennuksin. Mutta valtiolta tarvittaisiin pitkäjänteistä ja vakaata politiikkaa tässä asiassa. Sääntöjen pysyvyyteen pitää voida luottaa", Kuoppamäki sanoo.

Verotuki olisi hänen mukaansa erityisen tärkeää pienituloisten kannalta.

"Heillä on suurin tarve säästää eläkeaikoja varten, mutta pienimmät mahdollisuudet sitä tehdä", Kuoppamäki sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat