Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nordean Gerich: Kreikalle kolmas lainaohjelma

Suomen vastuu lisärahoituksesta olisi satoja miljoonia euroja

Talous
 
Jan von Gerich
Jan von Gerich

Kreikka tarvitsee vielä kolmannen hätärahoitusohjelman, arvioi Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich.

Uudesta apupaketista päätetään "hyvin todennäköisesti" jo kesän aikana, von Gerich uskoo. Kreikan nykyinen hätärahoitusohjelma päättyy kesäkuussa.

Tästä on kyse

 Kreikan nykyinen rahoitusohjelma päättyy kesäkuussa. Moni asiantuntija arvioi maan tarvitsevan sen jälkeen vielä kolmannen lainaohjelman.

 Kreikka on jo saanut 240 miljardin euron arvosta lainaa. Velkojat eivät ole suostuneet maksamaan viimeistä, runsaan 7 miljardin euron erää, ennen kuin Kreikka toteuttaa siltä vaaditut uudistukset.

"Vaikea nähdä, että Kreikka pääsee nykyisen tukipaketin puitteissa uralle, jossa se pystyy velkojaan hoitamaan."

Markkina-arvioiden mukaan Kreikka tarvitsee lisärahaa kymmeniä miljardeja euroja. Espanjan valtiovarainministeri Luis de Guindos puhui maaliskuussa 30–50 miljardin euron paketista.

"Kyllä sellainen tarvitaan. Muutoin on suostuttava joko huomattaviin lisävelkahelpotuksiin tai sitten Kreikan taloudessa pitäisi tapahtua jokin ihmepelastus. Vaikea nähdä, että kumpikaan näistä toteutuisi."

Kreikan ensimmäinen tukipaketti oli 110 miljardia ja toinen 130 miljardia euroa. Kummankin kohdalla luvattiin, että paketti riittää.

Mahdollisen uuden hätärahoituksen myöntäisi Euroopan vakausmekanismi (EVM). Se on euromaiden perustama rahoituslaitos, joka hankkii eurovaltioiden maksamaa pääomaa vastaan markkinoilta lainaa.

Suomen osuus EVM:n pääomasta on 1,797 prosenttia. Von Gerichin mukaan Suomen vastuun mahdollisesta uudesta lainoituksesta voi suoraan laskea tästä.

"Nyt veikattu tukipaketti on tietysti selvästi pienempi kuin aiemmat, mutta silti edelleen huomattava."

Von Gerichin mukaan nykyinen ohjelma ei riitä, koska Kreikka on lipsunut velkojiensa vaatimuksista uudistaa maan taloutta.

Hän väläyttää myös mahdollisuutta, että neuvottelut Kreikan nykyisen rahoitusohjelman viimeisestä, runsaan 7 miljardin euron erästä kaatuvat lähiaikoina. Kreikka ajautuisi tällöin ulos eurosta.

"Niin paljon on jo testattu rajoja. Monessa euromaassa alkaa olla vallalla linja, että Kreikkaa ei tueta enää millä ehdoilla tahansa."

Vaikeuksistaan huolimatta Kreikka on luvannut maksaa torstaina erääntyvät 450 miljoonan euroa Kansainväliselle valuuttarahastolle IMF:lle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat