Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin saat kengät kestämään kymmeniä vuosia

Talven loskakelit ja katusuola kuluttavat etenkin nahkakenkiä. Kengät kannattaakin huoltaa ennen kuin ne laittaa kesäteloille. Hyvin huollettuina laadukkaat nahkakengät voivat kestää kymmeniä vuosia.

Talous
 

Pyyhi ja harjaa

Kengät kannattaa pyyhkiä puhtaalla liinalla tai harjata kevyesti jokaisen käyttökerran jälkeen.

Suutariin?

Kengän käyttötarkoitus ja asiakkaan toive vaikuttavat siihen, miten kenkää kannattaa korjata. Suutareiden välisiä hintaeroja selittävät luonnollisesti samat syyt kuin muussakin palveluliiketoiminnassa. Hinnastoon vaikuttaa siis esimerkiksi suutariliikkeen sijainti. Siellä missä vuokrataso on edullisempi, voi palvelutkin hinnoitella halvemmiksi.

HS kokosi yleisimpien suutarintöiden keskimääräisiä hintoja Helsingissä. 

 

Uusi korkolappu

Keskimäärin 13–20 euroa

Korkolapun vaihtamisen hinta voi nousta esimerkiksi silloin, kun kengän korko on vaurioitunut niin, että suutari joutuu laittamaan siihen lisärakennetta. Miesten kenkiin korkolapun vaihtaminen on yleensä aavistuksen kalliimpaa kuin naisten kenkiin. 

 

Pohjan liimaus

Hinta keskimäärin 10–20 euroa

Pohjan liimaamisen hinta riippuu siitä, mitä suutari joutuu kengälle tekemään. Koko pohjan liimaus on kalliimpaa kuin vain kengän kärjen. Korjaus on kalliimpaa, jos pohjaa täytyy liimaamisen lisäksi ommella. 

 

Vetoketjun vaihto

Keskimäärin 20–30 euroa

Vetoketjun vaihtamisen hintaan vaikuttaa se, kuinka paljon aikaa vaihtamiseen menee ja kuinka pitkä vetoketju on kyseessä. Joihinkin kenkiin vetoketjujen vaihtaminen on yksinkertaisempaa, toisiin vaikeampaa. Esimerkiksi todella tiukkaan nahkakenkään vetoketjun vaihtaminen on vaikeaa, joten se vie aikaa ja tulee siten kalliimmaksi. 

 

Puolipohja

Keskimäärin 20–25 euroa

Puolipohjan hinta on monissa suutariliikkeissä muutaman euron kalliimpi miesten kuin naisten kenkiin. Hintaan vaikuttaa myös materiaali. Helsingistä löytyy ainakin yksi suutariliike, jossa kenkiin voi laitattaa suunnittelija Christian Louboutinin kengille tunnusomaisen punaisen pohjan.

Tämä auttaa kenkiä kestämään paremmin kuin niiden huoltaminen vain kerran vuodessa.

Kengät käsitellään kevyesti suoja-aineella niiden lähtiessä tehtaalta. Uudet kengät kannattaa kuitenkin suojata ennen käyttöönottoa, joko suojasuihkeella tai kenkävoiteella. Ne suojaavat kengän kuiturakennetta, eikä vesi pääse tuhoamaan kenkää niin helposti. Jos kengän kuitujen sisään pääsee paljon vettä ja kenkä jäätyy, kuidut hajoavat.

Esimerkiksi mokkakenkiä ei voi kiillottaa vahalla tai lankilla, joten etenkin mokkanahkaisen kengän suojaaminen etukäteen kannattaa.

 

Siististi kesäteloille

Käytössä olleet kengät kannattaa huoltaa nimenomaan säilöön laitettaessa, ei silloin kun ne otetaan käyttöön kesä- tai talvisäilytyksestä.

Talvikengät kannattaa siis putsata, kiillottaa ja rasvata nyt ennen niiden laittamista kesäksi säilöön.

Suoja-aineella käsitelty kenkä hylkii kosteutta. Kastuneen kengän pintaan voi silti nousta valkoisia suolaraitoja. Ne kannattaa puhdistaa, jotta nahka ei kuivu ja halkea.

Vanha keino katusuolan poistamiseen on sitruunavesi. Puhdista kengät ensin pölystä ja liasta. Purista sitruunaa veteen ja pyyhi kengät kevyesti sitruunavedellä kostutetulla liinalla.

Anna kenkien kuivua hyvin ennen niiden rasvaamista. Kenkävoidetta, kuten esimerkiksi mehiläisvahaa, kannattaa levittää kengän pintaan hyvin ohut kerros ja hangata se hyvin. Mitä kiinteämpää kiilloke on, sitä paremmin se imeytyy nahkakengän huokosiin ja suojaa sitä. 

Säilytä laatikot

Ainakin arvokkaammat kengät kannattaa säilyttää kenkälaatikoissa eikä sulloa niitä päällekkäin yhteen laatikkoon.

Kesäteloille laitettavien kenkien sisään kannattaa laittaa ainakin sanomalehtiä, jotta kenkä pysyy muodossaan. Arvokkaimpien kenkien kohdalla kannattaa satsata lepolesteihin.

Puinen lepolesti on muovista parempi. Puu on huokoinen materiaali, joten se imee kosteutta.

Jos ostaa arvokkaat nahkakengät, kannattaa harkita myös laadukkaiden lepolestien hankkimista. Arvokkaimmat lepolestit ovat setripuuta.

Mitä hienompaa nahkaa kengät ovat, sitä enemmän lepolesteistä on hyötyä. Pitkävartisiin nahkasaappaisiin kannattaa hankkia varsilestit, sillä etenkin ohuempi nahka kärsii, jos sitä säilytetään taittuneena.

Olemassa on myös korkokengille tarkoitettuja sienimäisiä lepolestejä, jotka laitetaan kengän päkiäosaan. 

Vaihda paria

Jos nahkakenkiä ei hoida lainkaan, eivät ne todennäköisesti kestä kovin montaa talvea.

Jos kengät hoitaa todella hyvin, ne voivat kestää käyttökelpoisina kymmeniä vuosia. Jos kengät hoitaa todella hyvin eikä käytä niitä päivittäin, ne voivat kestää käytössä eliniän.

Kun käytössä on useita kenkäpareja, voidaan kengät vaihtaa säännöllisesti, jolloin ne pääsevät käyttöjen välillä lepäämään ja kuivumaan kunnolla. Kenkien kunnollinen kuivuminen kestää normaalissa huoneenlämmössä kolme vuorokautta. Märkiä kenkiä ei kannattaisi koskaan laittaa jalkaan eikä kenkiä kannata kuivattaa patterin vieressä.

 

Juttua varten haastateltiin suutarimestari Hannu Heiskasta Kampin suutarista, suutari Mohamed Dsoukia suutariliike Alladinista ja toimitusjohtaja Visa Suomista kenkäkauppaketju Ziosta.
 

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat