Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nokian Renkaiden jälkiverot määrättiin virheellisesti

Verohallinnon tulee palauttaa yhtiölle 100 miljoonaa euroa

Talous
 

Verohallinnon pitää palauttaa Nokian Renkaille 100,3 miljoonan euron edestä jälkiveroja. Ajoneuvojen renkaita valmistava yhtiö joutui maksamaan lisäveroja vuosina 2007–2010 verottajan siirtohinnoittelua koskevan tulkinnan takia.

Korkein hallinto-oikeus (KHO) päätti viime heinäkuussa, että Verohallinnon tulkinta on laiton. Oikeustieteilijät pitivät päätöstä merkittävänä. Ratkaisu ei ottanut suoraan kantaa Nokian Renkaiden tapaukseen.

Tuoretta päätöstään konserniverokeskuksen oikaisulautakunta perusteli verottajan menettelyvirheillä. Taustalla on Nokian Renkaiden valitus Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen, jonka joulukuisen ratkaisun mukaan konserniverokeskus rikkoi hallinto- ja julkisuuslakia.

Verohallinto teki Nokian Renkaisiin verotarkastuksen, jonka mukaan merkittävä osa sen Venäjällä toimivien tytäryhtiöiden tuloksesta tuli lisätä Nokian Renkaiden verotettavaan tuloon Suomessa. Verottaja piti yhtiön Venäjän-tehdasta vähäriskisenä sopimusvalmistajana, eikä siirtohinnoittelu siksi olisi ollut markkinaehtoista. Siirtohinnoittelulla tarkoitetaan hinnoittelua samaan konserniin kuuluvien yhtiöiden välisissä liiketoimissa.

Nokian Renkaiden mukaan sen siirtohinnoittelu on ollut Suomen lain ja teollisuusmaiden järjestön OECD:n ohjeiden perusteella markkinaehtoista.

Verotarkastuskertomus perustui pitkälti haastatteluihin, joita ei annettu yhtiölle kommentoitavaksi. Siksi Nokian Renkaat ei voinut puolustautua ja kertoa asioiden oikeaa tilaa, kertoo yhtiötä edustava asianajaja Janne Juusela. "On luonnollista, että menettelyvirhe yksinään kumoaa jälkiverotuspäätökset."

Oikaisulautakunnan päätöksen jälkeen asia palautuu Verohallinnon käsittelyyn, mutta Nokian Renkailla on tukenaan KHO:n ratkaisu. Yhtiön näkemyksen mukaan Verohallinnon tekemän uudelleenluokittelun tulisi KHO:n ratkaisun perusteella olla kiellettyä.

Energiayhtiö Fortumin vastaavat jälkiverot kumottiin KHO:n ratkaisun mukaisesti viime syyskuussa. Fortumille jälkiveroja määrättiin 136 miljoonaa euroa.

Juuselan mielestä lähtökohtaisesti kaikki Verohallinnon siirtohinnoitteluyksikön tekemät vastaavat päätökset, joissa se on sivuuttanut yhtiön liiketoimintoja verotuksessa jälkikäteen, pitäisi KHO:n päätöksen perusteella kaatua.

"Minun mielestäni tämän pitäisi olla selvää. Mutta verohallinnossa on esiintynyt näkemyksiä, että ne pitää katsoa tapauskohtaisesti."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat