Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pikakuljetusalalle syntyy uusi jättiyhtiö

Yhdysvaltalainen Fedex ostaa hollantilaisen TNT:n 4,4 miljardilla eurolla

Talous
 
Scott Olson AFP
Yhdysvaltalainen Fedex toimii yli 220 maassa, ja sillä on 280 000 työntekijää.
Yhdysvaltalainen Fedex toimii yli 220 maassa, ja sillä on 280 000 työntekijää. Kuva: Scott Olson AFP

Maailmaan syntyy uusi iso pikakuljetusalan yritys, kun yhdysvaltalainen Fedex ostaa hollantilaisen kilpailijansa TNT:n 4,4 miljardilla eurolla.

Yhtiöt ilmoittivat tiistaina aamulla löytäneensä alustavan sovun asiasta, useat uutistoimistot kertoivat tiistaina. Myös yhtiöt kertoivat kaupasta nettisivuillaan.

Fedex on vahva Yhdysvalloissa ja hollantilainen TNT taas suuri eurooppalaisissa yritysalan kuljetuksissa, joten yritysten ydinalueet täydentävät toisiaan.

TNT:n suuri omistaja Hollannin Posti ilmoitti uutistoimisto AFP:n mukaan, että se hyväksyy Fedexin tarjouksen. Hollannin posti omistaa noin 15 prosenttia TNT:stä.

Uusi pikakuljettaja synnyttää yrityksen, jonka liikevaihto on noin 44 miljardia euroa. Se on siis melkein yhtä suuri kuin nykyinen alan suurin yhdysvaltalainen UPS, jonka liikevaihto on 48 miljardia dollaria.

Käytännössä kaksi maailman suurinta yhdysvaltalaista pikakuljetusalan yritystä lähenevät koon perusteella toisiaan.

Nykyisin kolmanneksi suurin saksalainen DHL Express taas on markkinajohtaja Euroopassa. Se nousee Fedexin ja TNT:n yhdistymisen jälkeen maailman toiseksi suurimmaksi.

Yhdysvaltalainen Fedex maksaa hollantilaiskilpailijastaan 33 prosenttia enemmän kuin yhtiön arvo oli pörssissä huhtikuun alussa. Viimeksi kuluneeseen kolmeen kuukauteen verrattuna hinta on 42 prosenttia keskikurssia enemmän.

Fedexin toimitusjohtaja Frederick W. Smith sanoo uutistoimisto AFP:n mukaan, että kauppa antaa laajentumismahdollisuuksia tilanteessa, jossa sähköinen kauppa kasvaa voimakkaasti.

TNT:n toimitusjohtajan Tex Gunningin mukaan kauppa sopii hyvin tilanteeseen, jossa koko pikakuljetusala käy läpi suuria muutoksia.

TNT toimii yli 200 maassa, ja sen palveluksessa on 65 000 työntekijää. Fedex taas toimii yli 220 maassa, ja sillä on 280 000 työntekijää.

Fedexin nimi muodostuu yhtiön alkuperäisestä nimestä Federal Express.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat