Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranskalainen tähtijuristi ratkomaan Arevan ja TVO:n kiistaa

Emmanuel Gaillard sai mainetta voitettuaan Venäjän valtion öljy-yhtiö Jukosin korvauskiistassa

Talous
 
Simon Dawson bloomberg
Kansainvälisen välimiesoikeuden osaaja Emmanuel Gaillard ryhtyy ratkomaan Arevan ja Teollisuuden Voiman korvauskiistaa.
Kansainvälisen välimiesoikeuden osaaja Emmanuel Gaillard ryhtyy ratkomaan Arevan ja Teollisuuden Voiman korvauskiistaa. Kuva: Simon Dawson bloomberg

Panokset kovenevat ranskalaisen ydinvoimayhtiön Arevan ja Teollisuuden Voiman (TVO) korvauskiistassa, jota käydään Olkiluodon kolmosreaktorin myöhästymisestä.

Areva haluaisi välipäätöksen asiassa vielä tämän vuoden aikana. Vauhdittaakseen sitä se on palkannut puolelleen tunnetun lakimiehen Emmanuel Gaillardin, lakitoimisto Shearman & Sterlingistä.

Fakta

Kuuden miljardin virhelaskelma

 TVO ja Areva-Siemens hakevat toisiltaan korvauksia Olkiluodon kolmosreaktorin myöhästymisen takia. Laitoksen piti käynnistyä 2009, mutta nyt arvioitu käynnistymisvuosi on 2018.

 Tilaaja ja toimittaja sopivat laitoksen kiinteäksi hinnaksi kolme miljardia euroa, mutta viime arvioiden mukaan hinnaksi tulee noin yhdeksän miljardia.

 TVO perustelee korvauspyyntöä Arevan huonolla suunnittelulla. Areva syyttää tilaajan puutteellista osaamista.

Gaillard on maailman parhaita kansainvälisen välimiesoikeuden osaajia. Näissä melko suljetuissa piireissä hänet on tunnettu pitkään.

Laajempaa mainetta hän sai viime vuoden lopulla, kun hän onnistui tiimeineen selättämään Venäjän valtion öljy-yhtiö Jukosia koskevassa korvausoikeudenkäynnissä.

Pysyvä välimiesoikeus Haagissa totesi yksimielisesti, että Venäjän valtio toimi kansainvälistä oikeutta vastaan ajaessaan Jukosin konkurssiin ja siirtäessään sen valtavat raakaöljyvarannot kahdelle valtionyhtiölle, Rosneftille ja Gazpromille.

Välimiesoikeus tuomitsi Venäjän valtion maksamaan Jukosin aiemmille omistajille kaikkien aikojen suurimman korvaussumman, 50 miljardia dollaria, eli nykykurssilla noin 46 miljardia euroa.

Nämä edunsaajat ovat pääasiassa aiemmin Venäjällä asuneita oligarkkeja, jotka joutuivat Jukosin pääomistajan Mihail Hodorkovskin vangitsemisen jälkeen pakenemaan Venäjältä.

Toissa vuonna vapautettu ja länteen siirtynyt Hodorkovski ei tiettävästi hyödy päätöksestä, mikäli rahaa onnistutaan Venäjältä saamaan. Hodorkovski on kertonut luovuttaneensa osakkeensa "kavereilleen" halutessaan puolustaa yhtiötä Venäjän viranomaisten syytöksiä vastaan.

TVO:n ja Arevan tapauksessa ei ole kyse kymmenistä miljardeista, mutta vahingonkorvauskiistojen joukossa sen on eräs suurimpia.

Gaillardin nettisivuilla kerrotaan, että Tukholmassa käytävässä välimiesistunnossa korvausvaateiden yhteissumma on 5,8 miljardia euroa.

Summa saadaan, kun TVO:n nykyinen vaade, 2,3 miljardia euroa, ja Arevan ja saksalaisen Siemensin yhteisvaade, 3,5 miljardia euroa, lasketaan yhteen.

Siemens on mukana siksi, että se on toimittanut Olkiluotoon kolmoslaitoksen turbiinit.

Areva haluaisi välipäätöksen, koska se on osin Olkiluoto-tappioiden takia ajautunut talousvaikeuksiin ja haluaisi yhdistyä toisen valtioenemmistöisen yhtiön EDF:n kanssa. Se on vaikeaa, kun ei tiedetä, joutuuko se maksamaan TVO:lle ja paljonko.

Välipäätös antaisi viitteitä välimiesten näkemyksistä.

Varatoimitusjohtaja Risto Siilos sanoi uutistoimisto Reutersin haastattelussa, ettei TVO:ssa uskota väliratkaisuun, vaan päätöstä saadaan odottaa vielä vuosia. Jukosin tapausta puitiin Haagissa kymmenen vuotta.

Siilos sanoo, että TVO:n vaateet saattavat vielä nousta 2,3 miljardista eurosta.

Gaillardilla ja hänen noin kaksikymmenhenkisellä ryhmällään riittää vielä tekemistä Jukosin parissa, vaikka juttu on jo voitettu. Seuraavaksi Gaillard yrittää saada Venäjän valtion maksamaan langetetut jättikorvaukset tai ainakin osan niistä.

Venäjän hallitus on kieltäytynyt maksamasta. Se voi vedota Hollannin sisäisiin oikeusistuimiin ja pyytää näitä kumoamaan päätöksen.

Korvauksiin oikeutetut voivat viedä asian asuinmaidensa oikeuslaitokseen ja pyytää jäädyttämään näissä maissa olevaa Venäjän valtion omaisuutta.

Gaillardin ryhmän kokonaispalkkioksi on mainittu 55 miljoonaa euroa, mikä myös langetettiin Venäjän maksettavaksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat