Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valmetin toimitusjohtaja Pasi Laine kertoo, miksi 340 miljoonaa euroa kannatti sijoittaa Suomeen ja Ruotsiin

Talous
 
heidi piiroinen HS
Valmetin toimitusjohtajan Pasi Laineen mukaan Suomen pitäisi toimia niin kuin Saksassa on tehty. "Kehitetään tuotteita ja valmistusta ja pidetään huolta molempien kilpailukyvystä", Laine sanoo Valmetin pääkonttorissa Espoon Keilaniemessä.
Valmetin toimitusjohtajan Pasi Laineen mukaan Suomen pitäisi toimia niin kuin Saksassa on tehty. "Kehitetään tuotteita ja valmistusta ja pidetään huolta molempien kilpailukyvystä", Laine sanoo Valmetin pääkonttorissa Espoon Keilaniemessä. Kuva: heidi piiroinen HS

Sellu-, energia- ja paperikoneiden valmistaja Valmet sai huhtikuun alusta lukien itselleen neljännen tukijalan, kun Metson automaatio-liiketoiminnasta tuli virallisesti osa Valmetia.

Tammikuun puolivälissä julkistetussa kaupassa Valmet osti 340 miljoonalla eurolla 1 500 työntekijää ja noin 300 miljoonan euron edestä liikevaihtoa.

Kaupan myötä Valmetin 3 700 suomalaisen työntekijän määrä kasvoi 4 600 työntekijään.

"Tämä on meidän kannanottomme siihen, että suomalaisella osaamisella on kysyntää ja kilpailukykyä", Valmetin toimitusjohtaja Pasi Laine sanoo.

Hän muistuttaa, että 340 miljoonan euron sijoitus on suomalaiselle teknologiayritykselle "aika paljon".

"Suomalainen asiantuntija on kilpailukykyinen, suomalainen työntekijä on osittain kilpailukykyinen, ja ainoa kysymys on se, onko suomalainen yhteiskunta kilpailukykyinen", Laine sanoo.

"Toivottavasti hallitus pitää huolen, että kilpailukyky paranee", Laine lisää.

Valmet irtaantui Metsosta itsenäiseksi pörssiyhtiöksi viime vuoden alussa.

Yhtiön pörssiura lähti komeasti käyntiin.

Kurssi nousi, kannattavuus parani vuoden jokaisella neljänneksellä, liikevaihto kasvoi, ja tilauksia saatiin napattua kilpailijoiden nenän edestä.

Toimitusjohtaja Laine kertoo alkuaikojen suurimman myönteisen yllätyksen olleen siinä, että monen työntekijän mielestä tiettyihin ydintoimintoihin keskittyneessä Valmetissa oli selkeämpää työskennellä kuin osana monialayritys Metsoa.

"Toinen iso asia on se, että asiakkaat luottavat tosi paljon, vaikka olemme uusi yritys", Laine kertoo.

Väitteessä on aimo annos harkittua nöyryyttä, sillä Valmetin historia on poikkeuksellisen pitkä.

Jo 1750-luvulla Viaporin telakkana käynnistyneen yhtiön sodanjälkeinen tarina on käytännössä Suomen metalliteollisuuden historia.

Taustalla on valtion omistamien asetehtaiden ja sotakorvaukset maksaneiden metallitehtaiden muutosprosessi tykkitehtaista paperikonepajoiksi. Sitä seurasi usein kivulias yrityskauppojen ja yhdistymisten tie.

Niiden jäljiltä onnistumisten ja epäonnistumisten kautta Valmet on muotoutunut nykyiseksi paperikoneita, sellua ja energiaa, tehdasparannuksia ja automaatiota laajalla paletilla tarjoavaksi yhtiöksi.

Laine puhuu pitkään suomalaisten ja ruotsalaisten työntekijöidensä hyvän maineen merkityksestä kansainvälisillä markkinoilla.

Asiantuntijoilla on pitkä sitoutuminen teollisuuden alaan, ja heihin luotetaan, Laine mainostaa väkeään.

Laineen mielestä suomalaisen metalliteollisuuden tulevaisuuskin on turvattu, kunhan yhdestä perusasiasta pidetään huolta.

"Kuulun siihen kaartiin, jonka mukaan pelkkä tuotekehitys ei riitä. Meidän pitää olla kilpailukykyisiä ydinkomponenttien valmistuksessa ja tuotekehityksessä", Laine linjaa.

Kun komponentit tehdään itse, samalla kehitetään osaamista ja valmistuksen kilpailukykyä. Samalla jalostusarvoa pitää nostaa niin, että työstä voidaan maksaa suomalaisen palkkatason mukaista palkkaa.

"Suomesta ei pidä tehdä halpatyömaata", Laine linjaa.

Laineen mukaan työpaikkoja pitäisi luoda monipuolisesti niin tuotekehitykseen, myyntiin kuin valmistukseenkin.

"Kehitetään tuotteita ja valmistusta ja pidetään huolta molempien kilpailukyvystä. Sillä lailla se Saksakin kehittyi."

Ennen automaatiokauppaa Valmetin suurin omistaja oli ruotsalaisen Christer Gardellin johtama Cevian-sijoitusyhtiö 13,9 prosentin osuudella. Se ilmoitti helmikuussa vähentäneensä omistuksensa Valmetissa alle puoleen, ja Valmetin kurssi rojahti samana päivänä yli kuusi prosenttia.

Kun Laineelta kysyy mitä hyötyä automaatiosta on Valmetille, vastaus tulee kuin apteekin hyllyltä.

"Automaation avulla voimme tehdä huonommista raaka-aineista parempia tuotteita vähemmällä energiankulutuksella", Laine tietää.

Laine kertoo, että jo nykyisin Valmet on muuttanut automaatiojärjestelmien tietoja palveluiksi parillekymmenelle asiakkaalleen, joiden tehtaiden säätöjä optimoidaan Tampereelta käsin.

"Tällä hetkellä meillä on isot toimitukset käynnissä Etelä-Amerikkaan, ja niissä on täydellinen automaatiopaketti mukana. Näille on kysyntää", Laine sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat