Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuluttajilta kerätään jo joka kolmas veroeuro

Kulutusverojen osuus Suomessa eurooppalaista keskitasoa suurempi

Talous
 

Kuluttajien verotaakka on kasvanut rivakkaa tahtia viime vuosina. Viime vuonna verottaja keräsi kulutusveroilla runsaat 29 miljardia euroa, joka on kolmannes kaikista Suomessa kerätyistä veroista.

Kulutusverojen osuus kaikista verotuotoista on Suomessa hieman eurooppalaista keskitasoa suurempi.

Suomessa kuluttamisen verotusta on kuluneen neljän vuoden vaalikauden aikana kiristetty yhteensä 2,4 miljardia euroa vuositasolla. Sama linja on jatkunut muuallakin Euroopassa vuonna 2008 alkaneen finanssikriisin jälkeen.

Tiedot käyvät ilmi Veronmaksajien ekonomistin Leena Savolaisen selvityksestä Verottaja kuluttajan kukkarolla. Selvityksessä vertailtiin kulutusverotusta EU- ja OECD-maissa.

"Verotuksen painopistettä on perusteltua asteittain siirtää työnteon verottamisesta kulutuksen ja haittojen verottamisen suuntaan. Kulutusverotusta on kuitenkin jo huomattavasti kiristetty. Jatkossa verorakennetta olisikin hyvä uudistaa ensisijaisesti ansiotulojen verotusta keventämällä", Savolainen sanoi Veronmaksajien keskiviikkona julkaisemassa tiedotteessa.

Euroopassa on erityisen hanakasti kiristetty arvonlisäverokantoja. Jopa kolme neljästä EU-maasta on rahoittanut aikaisempaa enemmän julkisia menojaan arvonlisäverojen korotuksilla. Suomessa arvolisäverokorotuksen osuus vaalikauden kiristyksistä on noin 900 miljoonaa euroa.

Suomen 24 prosentin yleinen arvonlisäverokanta on kansainvälisesti vertailtuna korkea, mutta matalampi kuin Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Kaikkein korkein 27 prosentin arvonlisäverokanta on Unkarissa, jossa verokanta on noussut peräti seitsemän prosenttiyksikköä, kertoo Savolaisen selvitys.

Kulutusverojen suhde bruttokansantuotteeseen oli Suomessa runsaat 14 prosenttia vuonna 2014. Tällä tavoin mitattuna Suomen kulutusverotus on EU-maiden kärkijoukossa.

Suomi on kansainvälisesti vertaillen myös kireän valmisteverotuksen maa, jossa keskeisimpiä valmisteveroja ovat energiaverot sekä tupakka- ja alkoholivero. Eri verojen yhteenlaskettu osuus bensiinin hinnasta on 64 prosenttia ja tupakka-askin hinnasta 82 prosenttia.

Ajoneuvojen verotus on Suomessa kansainvälisesti tarkasteltuna melko kireää. Sekä EU:n tasolla että Suomessa on suuntauksena siirtää ajoneuvojen verotuksen painopiste auton hankinnasta käytön verotukseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat