Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Eurooppa kärsii näkemyksen puutteesta"

Talous
 
Mika Ranta HS
Columbian yliopiston ekonomisti Stephany Griffith-Jones pelkää eurooppalaisen demokratian puolesta, jos talouslama ei pääty.
Columbian yliopiston ekonomisti Stephany Griffith-Jones pelkää eurooppalaisen demokratian puolesta, jos talouslama ei pääty. Kuva: Mika Ranta HS

Euroalue suuntaa kohti menetettyä vuosikymmentä tai pahempaa, Columbian yliopiston ekonomisti Stephany Griffith-Jones varoittaa.

Odotukset kurssin muuttamisesta kohdistuvat pitkälti EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin 315 miljardin euron investointiohjelmaan. Griffith-Jones pitää Junckerin suunnitelmaa positiivisena, mutta puutteellisena aloitteena.

"Ei ole selvää, missä määrin pöydällä on uutta rahaa. Maat ovat kyllä osallistuneet, mutta vain tukemalla niihin itseensä kohdistuvia projekteja", hän sanoo.

"Toinen ongelma on vivutus, saadaanko tällä tosiaan houkuteltua näin paljon yksityisiä sijoittajia."

Suurin puute on kuitenkin ohjelman kokoluokka, joka olisi toteutuessaankin Griffith-Jonesin mielestä liian pieni.

Hän viittaa hyväksyvästi Puolan valtiovarainministerin viime vuonna ehdottamaan 700 miljardin euron investointiohjelmaan. Yhdistettynä Euroopan investointipankin pääomitukseen, se voisi Griffith-Jonesin mukaan riittää nostamaan euroalue lamasta.

Helsingissä Kalevi Sorsa -säätiön tilaisuudessa vieraillut Griffith-Jones johtaa Columbian yliopiston Institute for Policy Dialogue -ajatushautomoa yhdessä nobel-palkitun ekonomistin Joseph Stiglitzin kanssa.

Griffith-Jones on konsultoinut talousasioissa muun muassa Ruotsin ja Britannian hallituksia, YK:ta, Maailmanpankkia, Euroopan komissiota, Euroopan parlamenttia sekä Kansainvälistä valuuttarahastoa.

Viime vuosina valtaosa ajasta on mennyt investointivetoisen kasvun puolesta puhumiseen Euroopassa.

"Euroalueen ongelma on se yleinen filosofia, että meillä ei ole lainkaan rahaa, kaikesta on pulaa."

Chileläinen Griffith-Jones väitteli taloustieteen tohtoriksi Cambridgen yliopistosta. Hän kutsuu sitä "Pinochet-tutkinnoksi", koska kotimaahan ei ollut paluuta kenraali Augusto Pinochetin kaapattua vallan 1973.

Kokemus Latinalaisesta Amerikasta auttoi Griffith-Jonesia ymmärtämään myös velkaantumisen vaarat. 1970- ja 80-luvuilla moni alueen maa lainasi holtittomasti ja ajautui kriisiin.

"En todellakaan ole mikään talouspopulismin kannattaja. Mutta euroalue keikkuu deflaation rajamailla, kysynnästä on pulaa ja raha on halpaa. On yksinkertaisesti huonoa talouspolitiikkaa olla elvyttämättä."

Elvytys olisi erityisen helppoa Suomen ja Saksan kaltaisille maille, Griffith-Jones sanoo. Lainaa saa negatiivisilla reaalikoroilla, hyviä investointikohteita löytyy ja uusia teollisuudenaloja on kehitettävä, hän luettelee.

Juncker-ohjelman ajaminen yhdessä tiukan talouskurin kanssa on Griffith-Jonesin mielestä ristiriitaista.

"Ongelma on yhä pahempi, koska käymme niin paljon kauppaa keskenämme. Kovat leikkaukset yhdessä maassa ovat huono asia myös toiselle", hän sanoo.

"Nykylinja ei ole kenenkään edun mukaista. On älyllinen dilemma, miksi näin halutaan toimia."

Griffith-Jonesin mielestä euromaiden ei kannata yrittää liikaa miellyttää markkinoita, koska ne "eivät usein tiedä, mitä haluavat". Markkinat vihaavat velkaantumisen ohella heikkoa kasvua, poliittista epävakautta ja korkeaa työttömyyttä, hän luettelee.

Griffith-Jones pelkää eurooppalaisen demokratian puolesta, jos taloustilanne ei ala pian parantumaan.

"Puhuin juuri Itävallan keskuspankin pääjohtajan Ewald Nowotnyn kanssa, joka varoitti toistamasta 1930-luvun virheitä. Ja hän ei tosiaan ole mikään vasemmistolainen teoriaherra!"

"Kaikkialla, minne katsot, euroskeptiset ja muukalaisvihaiset puolueet nostavat päätään. Tilanne on erityisen vakava Ranskassa. Marine le Pen haluaa maan lähtevän unionista – se on hullua."

Griffith-Jones toivoo, että nykytilanne pakottaa keskustavasemmiston sekä -oikeiston "tulemaan järkiinsä" ja muuttamaan talouspoliittista linjaansa.

Hän kaipaa sitä yhteishenkeä, joka näkyi Euroopan jälleenrakennuksessa toisen maailmansodan jälkeen.

"Mitä euro tarkoittaa ihmisille tänään? Korkeampaa työttömyyttä, heikompaa kasvua, lisää kurjuutta", hän pohtii.

"Eurooppa kärsii näkemyksen puutteesta."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat