Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS sai haltuunsa VM:n salaisen muistion: Kreikka on romahduspisteessä

Ministeriön muistion mukaan todennäköisintä on, että kesäkuun loppuun mennessä pitää tehdä erittäin vaikeita päätöksiä

Talous
 
Valtiovarainministeriön muistion mukaan Kreikan osalta joudutaan todennäköisesti tekemään erittäin vaikeita päätöksiä, koska valtion mahdollinen maksukyvyttömyys tai eurosta eroaminen voi toteutua pian.
Valtiovarainministeriön muistion mukaan Kreikan osalta joudutaan todennäköisesti tekemään erittäin vaikeita päätöksiä, koska valtion mahdollinen maksukyvyttömyys tai eurosta eroaminen voi toteutua pian.

Kreikka voi ajautua kassakriisiin ennen kesäkuun loppua, valtiovarainministeriö arvioi salaisessa muistiossaan.

Ministeriön mukaan Suomen on varauduttava siihen, että Kreikka ei saa sopeutusohjelmaansa päätökseen sovittujen tavoitteiden mukaisesti kesäkuun loppuun mennessä.

Helsingin Sanomien haltuunsa saaman 27. maaliskuuta päivätyn salaisen muistion mukaan euroryhmässä sovitun mukaisesti Kreikalle voidaan maksaa lainaeriä tai antaa uutta rahoitusta ainoastaan, jos Kreikka pitää kiinni antamistaan sitoumuksista ja ohjelman tavoitteet toteutuvat.

"Jos Kreikka saattaa ohjelmansa päätökseen sovitusti, voisi edelleen olla mahdollista harkita toimia sen markkinoille palaamisen tukemiseksi", muistiossa sanotaan.

Tausta

Kreikan armonaika päättyy pian

1. Kreikka sai helmikuussa lisäaikaa kesäkuun loppuun

Euromaat sopivat Kreikan kanssa 20. helmikuuta myöntämänsä toisen lainaohjelman pidennyksestä kesäkuun loppuun asti, jotta Kreikan uusi hallitus ehtisi järjestellä talousohjelmansa valmiiksi.

Kreikka on ollut vastahakoinen noudattamaan nykyistä EU:n komission, Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n ja Euroopan keskuspankin kanssa sovittuja rahoitusohjelman ehtoja.

2. Kreikan valtion kassa ehtyy huolestuttavasti

Kreikka on pyytänyt Euroopan keskuspankilta apua Kreikan pankkien rahoituksen turvaamiseksi talletuspaon takia. Samanaikaisesti Kreikan verokertymä on heikentynyt ja valtion kassa on hupenemassa. Arviot valtion kassavarojen riittävyydestä vaihtelevat kahdesta viikosta loppukesään, arvioi valtiovarainministeriön salainen muistio.

3. Loppuvatko rahat ennen väliarvion saamista?

Kreikan on täydennettävä 23. helmikuuta toimittamaansa luetteloa talouden uudistuksista viimeistään huhtikuun loppuun mennessä.

Tämän jälkeen komissio, EKP ja IMF analysoivat ehdotukset, jonka jälkeen euroryhmä tekee ehdotuksista väliarvion. Siinä tehdään myös mahdollinen periaatepäätös lainaerän maksamisesta.

Euroryhmän seuraava kokous on 24. huhtikuuta.

Muistion mukaan todennäköisempänä voidaan kuitenkin pitää sitä, että ennen kesäkuun loppua joudutaan tekemään erittäin vaikeita poliittisia päätöksiä.

Ne voivat ministeriön mukaan liittyä erityiskohtelun antamiseen Kreikalle, Kreikan maksukyvyttömyyteen tai Kreikan edellytyksiin pysyä osana euroaluetta. Jälkimmäinen tarkoittaisi Kreikan mahdollista eroamista eurosta.

"Mahdollisia tartuntavaikutuksia, joita Kreikan tilanne voi aiheuttaa, on seurattava tarkoin ja niitä on tarvittaessa varauduttava rajoittamaan. Tämä tarve korostuu, jos spekulaatiot Kreikan euroerosta kiihtyvät ja aiheuttavat ongelmia talouskriisistä toipuvissa maissa", muistiossa varoitetaan.

Tartuntavaaralla tarkoitetaan yleensä kahta asiaa.

Rahoitusmarkkinoilla se tarkoittaisi, että Kreikan pääomapako muihin maihin käynnistyisi muissakin velkaisimmissa euromaissa, kuten Portugalissa, Italiassa ja Espanjassa, koska myös näissä maissa keskustelu kustannuskilpailukyvyn palauttamisesta oman valuutan avulla käynnistyisi.

Poliittisella tartuntavaaralla tarkoitetaan liikehdintää, jossa eurokriittisten puolueiden ja kansanliikkeiden kannatus nousee ja syö EU:n järjestelmien ja sen talouspolitiikan luottamusta.

Valtiovarainministeriön mukaan nähtävillä on kaksi perusvaihtoehtoa. Positiivisessa tapauksessa Kreikka päättää lainaohjelmansa onnistuneesti kesäkuun loppuun mennessä ja saa maksueriä tai välirahoitusta samalla kun maan pankkijärjestelmää vakautetaan. Tässäkin tapauksessa sen olisi haettava jossain muodossa jatko-ohjelmaa, jossa EU:n komissio, Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ja EKP asettaisivat rahoituksen ehdoiksi sitoutumista julkisen talouden tasapainottamiseen.

Toisen vaihtoehdon mukaan Kreikan valtion kassa tyhjenee jo keväällä. Tällöin täytyisi poliittisesti päättää annetaanko Kreikalle joka tapauksessa rahoitusta, vaikka ehdot eivät täyty. Perusteena voisivat olla esimerkiksi humanitääriset syyt.

Jos Kreikan lainaohjelma päättyy ilman euroryhmän väliarvion hyväksymistä, Kreikka joutuisi rahoituksellisesti omilleen. Muistion mukaan tällöin todennäköisesti myös IMF:n ohjelma keskeytyisi.

Huono rahoitustilanne voisi pakottaa Kreikkaa hakemaan kattavampaa ohjelmaa, jossa valtio pyytäisi rahoitusta Euroopan vakausmekanismilta (EVM).

Tällöin "Kreikka joutuisi hyväksymään vastaavat rahoitustukivälineet ja ehdollisuuden, joista se tällä hetkellä nimenomaisesti kieltäytyy", muistiossa huomautetaan.

Kreikka voi muistion mukaan ajautua ulos eurosta rikkomalla velvoitteitaan.

Esimerkiksi ennalta ilmoitettu päätös velkojen maksamatta jättämisestä voisi muistion mukaan johtaa tilanteeseen, jossa "muiden euromaiden hiljaisella hyväksynnällä siirrytään prosessiin, joka johtaa Kreikan tosiasialliseen erottamiseen eurosta".

Tobias Schwarz Afp
Näkemyserot ovat suuret. Pääministeri Alexis Tsipras ja Saksan liittokansleri Angela Merkel neuvottelivat maaliskuun lopussa Kreikan lainaohjelman velvoitteista.
Näkemyserot ovat suuret. Pääministeri Alexis Tsipras ja Saksan liittokansleri Angela Merkel neuvottelivat maaliskuun lopussa Kreikan lainaohjelman velvoitteista.

Kreikan kriisi selitettynä alle kahdessa minuutissa
Kreikan kriisi selitettynä alle kahdessa minuutissa
Miksi koko Eurooppa katsoo taas Kreikkaan? HS:n ulkomaantoimittaja Petja Pelli selittää euron tuoreimman kriisin taustat ja panokset.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat