Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Investointiohjelman tukeminen palvelisi Suomea"

Talous
 
Rio Gandara HS
Euroopan investointipankin johtoon kuuluva Markus Berndt uskoo Junckerin investointiohjelman nostavan Euroopan talouden kasvuun.
Euroopan investointipankin johtoon kuuluva Markus Berndt uskoo Junckerin investointiohjelman nostavan Euroopan talouden kasvuun. Kuva: Rio Gandara HS

"Nyt kun etenemme kohti oikeaa suuntaa, emme voi kääntyä takaisin."

Näillä sanoilla EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker päätti puheensa Strasbourgissa viime marraskuussa.

Puheessaan Juncker nosti esille mittavan, 315 miljardin euron investointiohjelman, jonka on tarkoitus yhdessä muiden toimien kanssa vetää euroalue lamasta.

Neljä kuukautta myöhemmin ohjelma etenee vauhdilla, sanoo Markus Berndt Euroopan investointipankista (EIP). Pankin strategiasta ja talouspolitiikasta vastaavaa osastoa johtava Berndt on läheisesti tekemisissä investointiohjelman toteutuksen kanssa.

"Olemme jo aloittaneet sellaisten investointikohteiden etsinnän, jotka voisivat hyötyä Juncker-suunnitelmasta. Aiomme esitellä hankkeita pankin hallitukselle huhtikuussa. On hyvin todennäköistä, että raha alkaa virtaamaan jo kuluvana vuonna", Berndt kertoo.

Hän vieraili äskettäin Helsingissä Kalevi Sorsa -säätiön tilaisuudessa.

Berndtiä ei latista se, että toistaiseksi yksikään maa ei ole rahoittanut varsinaista, EU-laajuista Juncker-ohjelman investointirahastoa. Saksa, Ranska ja Italia ovat kukin luvanneet 8 miljardia euroa ja Espanja 1,5 miljardia euroa, mutta rahat menevät kansallisiin projekteihin. Maat rahoittavat siis niihin itseensä kohdistettuja investointeja.

Juncker-ohjelma toimii yksinkertaistaen niin, että EIP:n hallinnoima rahasto saa EU:n budjetista 16 miljardin euron takauksen.

EIP laittaa rahastoon itse 5 miljardia euroa pääomaa. 21 miljardin euron turvin EIP lainaa markkinoilta 60 miljardia euroa. Tällä summalla taas on määrä houkutella pääasiassa yksityistä lisärahaa reilut 250 miljardia euroa.

Yhteensä investointeihin on tarkoitus kanavoida yli 315 miljardia euroa seuraavan kolmen vuoden aikana.

Monet asiantuntijat pitävät lukua epärealistisena. Berndt taas uskoo arvion 315 miljardin euron kokonaissummasta olevan "vahvasti alakanttiin".

Kun EIP sai 10 miljardin euron pääomalisäyksen vuonna 2012, sillä saatiin julkista ja yksityistä rahaa liikkeelle yhteensä 180 miljardia euroa. Berndtin mukaan Juncker-ohjelman rahoituksella on täsmälleen sama kyky vivuttaa lisärahaa.

EU-takauksen rahoitus on herättänyt myös ärtymystä, sillä komissio aikoo varata investointiohjelmaan lähes 3 miljardia euroa unionin tutkimus- ja innovaatiorahoituksesta. 27 Nobel-palkittua tutkijaa vaati helmikuussa suunnitelman perumista.

"Leikkaamalla tätä rahoitusta EU lähettää viestin, että Eurooppa ei ole oikea paikka kehittyneelle tieteelle ja tutkimukselle", tiedemiesten kirjeessä sanotaan.

Berndt ei halua ottaa kantaa. Yleisellä tasolla hän kuitenkin puolustaa sitä, että EU-tukien sijaan rahaa käytetään lainoihin ja takauksiin.

Suomi ei ole vielä tehnyt päätöstä Juncker-ohjelmaan osallistumisesta. Valtiovarainministeri Antti Rinne (sd) arvioi maaliskuussa, että asia nousee esille vaalien jälkeen.

Osallistumisen järkevyys on kyseenalaistettu monien toimesta. Esimerkiksi valtiovarainministeriön kansantalousosaston johtaja Markus Sovala pohti HS:lle (27.11.), miksi lähes ilmaista lainaa saava Suomi investoisi luxemburgilaisen rahaston kautta.

Berndtin mukaan kyse on yhteisen, EU-tason projektin tukemisesta.

"Tämä on poliittinen päätös. Uskon, että suomalaisten lisäeurojen laittaminen Juncker-ohjelmaan voisi palvella teitä hyvin."

"Saksakin saa käytännössä ilmaista rahaa. Se lainaa miljardeja ja panostaa ne itseään tukeviin projekteihin, osana Juncker-suunnitelmaa. Mielestäni se on hyvä idea."

Berndt on tietoinen paineista, joita investointiohjelmaan kohdistuu. Euroalueen syvä lama on nostanut ääriliikkeiden suosiota.

Olemme viimeisen mahdollisuuden Eurooppa, Juncker itse lausui viime lokakuussa Strasbourgissa, kun hänet oli hyväksytty komission puheenjohtajaksi.

"Suunnitelma etenee niin nopeasti, kuin vain mahdollista. Toivon tosiaan, että se ei tule liian myöhässä. Toivon, että Eurooppaa kasassa pitävä sosiaalinen verkko on yhä riittävän vahva kestämään nykytilanteen", Berndt pohtii.

"Eurooppalainen projekti, joka on luonut rauhaa ja vaurautta, on todella ainutlaatuinen maailmassa. Olisi sääli jos epäonnistuisimme."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat