Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kysely: Ostajat ottavat laiskasti yhteyttä metsänomistajiin

MTK: "Ei ole ihme, että puukauppa ei käy."

Talous
 
Jaakko Avikainen Lehtikuva
Metsänomistajille tärkein puutavaralaji on tukki, joka tuo valtaosan puutilistä.
Metsänomistajille tärkein puutavaralaji on tukki, joka tuo valtaosan puutilistä. Kuva: Jaakko Avikainen Lehtikuva

Puutavarayhtiöt ottavat laiskasti yhteyttä metsänomistajiin puukaupan solmimiseksi, sillä yli kaksi kolmasosaa metsänomistajista jää ostajien aktiivisuuden ulkopuolelle.

Tiedot käyvät ilmi metsänomistajien etujärjestön MTK:n teettämästä kyselystä, johon vastasi 550 metsänomistajaa. Suomessa on kaikkiaan 330 000 metsänomistajaa.

Vaikka otos on melko pieni, MTK:n tutkimusjohtaja Erno Järvinen pitää metsänomistajien kokemuksia luotettavina.

Tiedustelussa metsänomistajilta kysyttiin, onko heihin otettu oma-aloitteisesti yhteyttä ja tarjottu puukauppapalveluita. Järvisen mukaan yhteydenotto tarkoittaa esimerkiksi kirjettä tai puhelinsoittoa.

Tänä vuonna kysymykseen vastasi kielteisesti 68 prosenttia vastaajista ja 30 prosenttia myönteisesti. "Ei ole ihme, että puukauppa ei käy", Järvinen sanoo.

Metsäteollisuuden vakiovalitus on, että puukauppa käy huonosti.

MTK:n Järvisen mukaan aktiivinen ostaja saa helposti yhteyden puunmyyjiin. Suomen Metsäkeskukselta voi ostaa 60 000 eurolla kaikkien suomalaisten metsänomistajien yhteystiedot.

Metsäyhtiöiden aktiivisuus on hieman parantunut, sillä vuosi sitten 71 prosenttia metsänomistajista vastasi kielteisesti esitettyyn kysymykseen.

MTK on seurannut ostajien käyttäytymistä pitkään. Aktiivisimmillaan yhtiöt olivat viisi vuotta sitten, jolloin 54 prosenttia vastasi kysymykseen kielteisesti.

Metsänomistajille tärkein puutavaralaji on tukki, jota ostaa sahateollisuus. Tukki tuo kaksi kolmasosaa puutilistä.

Suomen Sahat -etujärjestön toimitusjohtajan Kai Merivuoren metsäsektori on erikoinen toimiala, sillä teollisuus kutsuu puunmyyjää asiakkaaksi eikä päinvastoin. "Harvalla toimialalla myyjä on asiakas", hän sanoo.

Merivuoren mielestä puukaupassa on tehtävää puolin ja toisin: "Jos teollisuus haluaa Suomessa puuta, sen on pakko aktivoitua. Sen on hätistettävä metsänomistajia ketunkoloistaan."

Merivuoren mukaan metsänomistajasta saattaisi tuntua mukavalta, jos teollisuudesta joku soittaisi ja kysyisi: "Meinaatko tehdä mitään tuon metsäsi kanssa?"

Stora Enson metsäpäällikön Jorma Länsitalon mielestä yllättävän suuri osa metsänomistajista sanoo, että heihin ei ole otettu yhteyttä.

"Sähköisten kanavien käyttäminen on varmasti lisännyt kontakteja. Me seuraamme, kuinka paljon toimihenkilömme henkilökohtaisesti ja suoraan ottavat yhteyttä metsänomistajiin", hän sanoo.

Länsitalon mukaan Suomessa urakka on iso: "Meillä on pieni tilakoko, joten metsänomistajia on lukumääräisesti valtavasti. Se vaikuttaa tiiviiseen, henkilökohtaiseen asiakastyöhön."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat