Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sitra: Sotessa miljardin euron säästövara

Selvityksen mukaan parempi johtaminen säästäisi rahaa vanhusten hoidossa

Talous
 
Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva
Suurin säästömahdollisuus olisi Sitran selvityksen mukaan vanhuspalveluissa, mutta kotihoitoon ei panosteta tarpeeksi.
Suurin säästömahdollisuus olisi Sitran selvityksen mukaan vanhuspalveluissa, mutta kotihoitoon ei panosteta tarpeeksi. Kuva: Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva

Julkisten sosiaali- ja terveyspalvelujen kustannuksia voidaan leikata 1,1 miljardia euroa pelkästään paremmalla johtamisella.

Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran teettämän selvityksen mukaan siihen päästäisiin, jos kaikki kunnat pystyisivät pienentämään sote-menonsa vähintään valtakunnalliselle keskitasolle. Samalla palveluja voitaisiin parantaa.

Tästä on kyse

 Sosiaali- ja terveyspalvelujen rakenneuudistus kariutui eduskunnassa maaliskuussa.

 Vaalien jälkeen edessä on hallintorakenteen uudistamisen lisäksi rahoituskanavien uudistaminen.

 Tavoitteena on parantaa palveluja ja hillitä kustannusten kasvua.

 Sitra tekee omia selvityksiään päätöksenteon tueksi.

"Ratkaisevaa on se, että kaikki kustannukset olisivat läpinäkyviä, eli kustannuksia vertailemalla voitaisiin käyttää verorahoja tehokkaasti", sanoo johtaja Antti Kivelä Sitrasta.

Kustannukset eivät ole nyt läpinäkyviä, koska eri kunnissa on erilaiset käytännöt niiden raportoinnissa. Esimerkiksi päivystyksen kustannuksia voidaan kirjata vanhuspalveluihin tai perusterveydenhoidon kuluihin. Laadun ja kustannusten vertailu kuntien välillä on siksi usein mahdotonta.

"Tarvitaan yhtenäiset kansalliset pelisäännöt kustannusten raportointiin. Vasta sen jälkeen voidaan vertailla, mitä vaikkapa vanhuspalvelut maksavat 20 suurimmassa kaupungissa ja mitä sillä rahalla on saatu", johtava asiantuntija Eveliina Huurre Sitrasta sanoo.

Epäonninen sote-uudistus keskittyi viimeiset neljä vuotta vain hallintorakenteiden muuttamiseen, mutta se ei toisi suoraan mitään muutosta itse palveluihin.

"Hallintorakenteiden uudistus tarvitaan toki myös, mutta sitä ennen voitaisiin jo tehdä paljon kustannusten hillitsemiseksi", Huurre sanoo.

Selvityksen yksi johtopäätös on Antti Kivelän mukaan se, että soten rahoitus pitää ratkaista ennen tai viimeistään samaan aikaan sote-hallinnon kanssa.

Selvitys perustuu noin 70 kunnan tietoihin sote-kustannuksista. Näissä kunnissa asuu noin 700 000 ihmistä. Kunnat ovat eri puolilta maata, ja suurin kaupunki joukossa on Oulu.

Selvityksessä kustannukset ryhmiteltiin 15 palvelupaketiksi, jotka olisivat Sitran mielestä hyvä johtamisen työkalu kokonaiskustannusten hallitsemiseen.

Esimerkiksi päihde- ja mielenterveyspalvelujen kustannukset kirjattaisiin silloin kokonaisuutena sen sijaan, että niitä on ripoteltu sosiaalipalveluihin, perusterveydenhoitoon ja erikoissairaanhoitoon, kuten nyt tehdään.

"Sote-uudistus pyrkii integroimaan sosiaali- ja terveyspalvelut. Meidän näkemyksemme mukaan integraatio pitäisi tehdä ennen kaikkea asiakaslähtöisesti eikä hallintorakenteissa. Silloin se parantaisi palvelua ja vähentäisi kustannuksia", Antti Kivelä sanoo.

Säästömahdollisuus tutkituissa kunnissa olisi keskimäärin 168 euroa asukasta kohti eli 4,8 prosenttia kokonaisbruttokustannuksista. Koko maan tasolla se tarkoittaisi 1,1:tä miljardia euroa vuoden 2013 kustannustasolla, joka oli 22,7 miljardia euroa.

Kuntien välillä on nyt suuria kustannuseroja samoissa palveluissa. Myös yhden kunnan sisällä tuottavuus voi olla korkea vaikkapa hammashoidossa, mutta hyvin heikko esimerkiksi päihdepalveluissa.

Suurin säästömahdollisuus olisi selvityksen mukaan vanhuspalveluissa, joissa kokonaiskustannusten hallinta on heikkoa.

"Laitoshoidon purkamisella on yritetty saada säästöjä. Se on kuitenkin johtanut tehostetun palveluasumisen kustannusten kovaan kasvuun monessa kunnassa", selvityksen tehnyt sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntija Eero Vaissi sanoo.

Ratkaisu olisi panostaa vanhusten kotihoitoon, mutta se on jäänyt monessa kunnassa tekemättä.

Toiseksi suurin säästömahdollisuus olisi erikoissairaanhoidossa, jonka kustannukset elävät tavallaan omaa elämäänsä kuntayhtyminä toimivien sairaanhoitopiirien budjeteissa.

"Pienistä sairaaloista kertyy paljon kustannuksia. Kukaan ei ole miettinyt, mikä olisi järkevä sairaalaverkosto koko maan kannalta", Kivelä sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat