Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruplan vahvistuminen näkyy jo matkailun kasvuna Kaakkois-Suomessa

Kauppiaiden mukaan venäläisten määrä on Lappeenrannassa taas kasvussa

Talous
 
juha metso
K-raudan kauppias Timo Tersa kauppasi maalia venäläiselle Taras Štšegloville torstaina Lappeenrannassa.
K-raudan kauppias Timo Tersa kauppasi maalia venäläiselle Taras Štšegloville torstaina Lappeenrannassa. Kuva: juha metso

Ruplan viimeaikainen tuntuva vahvistuminen näkyy jo ostosmatkailijoiden määrän kasvuna Kaakkois-Suomessa.

Lappeenrannan K-raudan kauppias Timo Tersa sanoo, että hänen johtamansa myymälän myynti on jo vilkastunut, joskin melko lievänä.

Tästä on kyse

Raakaöljy romahdutti ruplan

 Venäjän rupla heikkeni jo viime vuoden alussa Krimin niemimaan haltuunoton jälkeen.

 Ruplan arvo oli vakaa viime vuoden lopulle saakka. Raakaöljyn halpeneminen romahdutti valuutan arvon.

 Helmikuusta lähtien rupla on vahvistunut tasaisesti. Valuutan arvo on silti parikymmentä prosenttia halvempi euroon nähden kuin vuosi sitten.

Muutos tapahtuu kurssikehitykseen nähden viipeellä, mutta kuitenkin melko nopeasti. Tersa uskoo, että jos kurssitaso pysyy nykyisellään tai jos rupla vahvistuu vielä lisää, asiakasmäärät saattavat kuukaudessa palautua lähelle viime vuoden alkupuolen lukemia.

Rupla on vahvistunut tasaisesti viime viikkoina ja päivinä. Kolmen kuukauden kuluessa rupla on vahvistunut yli 20 prosenttia suhteessa euroon. Torstaina yhden euron arvo oli noin 56 ruplaa.

Kuukausi sitten yksi euro vastasi noin 70 ruplaa. Pohjanoteeraus oli joulukuussa, jolloin euron arvo oli noin 84 ruplaa.

Venäläiselle ostosmatkailijalle kurssikehitys näyttäytyy päinvastaisena. Ruplan vahvistuessa sillä saa aiempaa enemmän euroja.

Tersa sanoo, että venäläisten läsnäolon lisääntyminen on Lappeenrannan katukuvassa jo silmin nähtävissä.

"Bussimatkailijoita ja omalla autolla tulleita on viime päivinä ollut selvästi enemmän kuin kuukausi sitten. Mikäli kurssi suo, venäläisten kulutuskäyttäytyminen alkaa normalisoitua tasolle, johon totuttiin viime vuoden alkupuolella."

Tullitiellä sijaitsevan K-raudan myynnistä venäläisiltä tuli viime vuonna vielä huomattava osa. Tersan mukaan noin 15 prosenttia.

"Siitä se alkoi tulla loppuvuonna alaspäin ja putosi noin viiteen prosenttiin. Keskitalvella oli aikoja, jolloin naapureita ei näkynyt juuri lainkaan", Tersa sanoo.

Tersa kuvailee liikkeensä venäläisiä asiakkaita "normiostajiksi".

"He eivät ole tukkuostajia, vaan yleensä omalla autolla liikkuvia tavallisia matkailijoita, jotka ostavat tavaraa vähittäishinnoilla laidasta laitaan. Yleensä he hakevat materiaaleja ja työkaluja oman asuntonsa tai kesämökkinsä remontointiin."

Ostoskeskus Galleriassa Moda Galleria -muotiliikettä johtava Vesa Leppiniemi vahvistaa Tersan havainnot.

"Vilkastumista on tapahtunut. Meitä vastapäätä on valuutan vaihtopiste, joten siitä näkee havainnollisesti liikkujien määrän."

Leppiniemen mukaan jo viime viikkoon verraten venäläisiä liikkuu kaupungissa nyt enemmän.

Suomen Pankin ekonomisti Heli Simola sanoo, että ruplan vahvistumisen taustalla on useita tekijöitä.

Tärkeä seikka on raakaöljyn halpenemisen pysähtyminen ja hinnan vakiintuminen.

Lisäksi ulkomaisten tavaroiden tuonti Venäjälle on vähentynyt vahvasti, mikä on pitänyt kauppataseen ylijäämäisenä, vaikka vientikin on kärsinyt.

Venäläisiä suuryrityksiä on myös pyydetty vaihtamaan mahdollisimman vähän ruplia valuutoiksi, mikä tukee ruplan kurssia.

Venäjän yleiset talousnäkymät eivät ole parantuneet, Simola sanoo. Ruplan vahvistuminen kuitenkin tukee kotitalouksien ostovoimaa, koska tuontitavaroiden hinnat pysyvät kurissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat