Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

PTT ennustaa metsäteollisuudelle hankalaa vuotta

Paperiteollisuus supistaa tuotantoa tänä ja ensi vuonna

Talous
 

Metsäteollisuuden vuodesta tulee melko vaikea, sillä paperi-, sellu- ja sahateollisuuden tuotanto vähenee, ennustaa Pellervon taloustutkimus PTT.

Vaikeimmassa tilanteessa on paperiteollisuus, jonka tuotanto supistuu tänä vuonna seitsemän prosenttia. Paperin vientihinnat laskevat pari prosenttia.

Paperin ahdinko jatkuu myös ensi vuonna, jolloin tuotanto vähenee viisi prosenttia. Ensi vuonna paperin vientihinnat laskevat pari prosenttia.

Paperiteollisuuden alamäki johtuu siitä, että sähköinen viestintä kalvaa paperin menekkiä. Kahdeksan vuotta sitten Eurooppa kulutti vuosittain sanoma-, aikakauslehti- ja hienopaperia 40 miljoonaa tonnia, mutta viime vuonna painopaperin kulutus oli enää 30 miljoonaa tonnia. Lasku jatkuu edelleen.

Painopaperissa Suomi on Euroopan johtava maa, sillä 1980- ja 1990-luvuilla suomalaisyhtiöt rakensivat monta uutta paperikonetta. 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa suomalaisyhtiöt "valloittivat" painopaperimarkkinoita ostamalla painopaperia valmistavia yhtiöitä Keski-Euroopasta.

Toinen vaikea ala on sahateollisuus, jonka tuotanto supistuu 3–4 prosenttia viime vuodesta. Sahaajille Suomi on tärkeä markkina-alue, mutta taantuman takia kotimainen kysyntä on vaisua.

Suomi toimittaa paljon sahatavaraa Pohjois-Afrikkaan, mutta siellä kilpailu on kiristynyt ja asiakkaiden varastot ovat kohonneet. PTT ennustaa, että lautojen ja lankkujen vientihinnat laskevat hieman tänä vuonna.

Lupaavin tuote on kartonki, jonka tuotanto lisääntyy tänä vuonna kolme prosenttia ja ensi vuonna lähes kymmenen prosenttia.

Tuotannon lisäys johtuu siitä, että Stora Enso ryhtyy ensi syksynä valmistamaan Varkauden-tehtaallaan voimakartonkia.

Metsäteollisuuden kannattavin tuote on valkaistu sulfaattiselluloosa. PTT ennustaa, että sen hinta jatkuu korkeana.

Sellun dollarimääräiset tonnihinnat laskevat, mutta euron devalvoitumisen ansiosta suomalaisten valmistajien myyntitulot kasvavat huomattavasti.

Metsäteollisuuden ongelmat heijastuvat puukauppaan, joka on tänä vuonna taantunut merkittävästi. PTT ennustaa puumarkkinoiden virkistyvän ensi vuonna, jolloin kantohinnat lähtevät lievään nousuun.

Suomessa on 330 000 metsänomistajaa. Puukauppoja tehdään vuosittain yli 100 000.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat