Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ekonomisti ja sosiologi eri mieltä tulonjaosta

Nordean Aki Kangasharju ja sosiologian professori Juho Saari puhuivat köyhyyden syistä

Talous
 

"Näin voimakasta eriarvoisuuden kasvua kuin Suomessa ei ole nähty missään, paitsi ehkä Britanniassa [pääministeri Margaret ] Thatcherin kaudella", arvioi Itä-Suomen yliopiston sosiologian professori Juho Saari torstaina HSTV:ssä. Saari väitteli finanssiyhtiö Nordean pääekonomisti Aki Kangasharjun kanssa tuloeroista ja köyhyyden syistä.

Professori Saaren mukaan Suomessa tuloerot ovat kasvaneet voimakkaasti vuosina 1995–2013 ansiotuloverojen ja pääomatuloverojen eriytymisen ja teknologisen kehityksen takia. Tällöin ylin tuloluokka lähti omille teilleen, ja työelämän ulkopuoliset ryhmät jäivät rannalle.

"Järjestelmä on 80 prosentille hyvä. Leipäjonoihin valuu kymmeniä tuhansia ihmisiä vuosittain."

Pääekonomisti Kangasharjun mukaan kaikkein köyhimpien suomalaisten kohtalosta on turha syyttää tuloeroja, jotka kansainvälisesti vertaillen ovat yhä pienet.

Kangasharjun mukaan köyhien työllistymisen ongelmana on se, että pienipalkkaisiin töihin ei hakeuduta, koska sosiaaliturvan ja palkkatulon ero on liian pieni.

"Ei ihme, jos sohvanpohja houkuttaa."

Saari ja Kangasharju olivat yksimielisiä siitä, että suurin syy köyhyyteen löytyy nykyisin asutuskeskusten kasvavista asumiskuluista.

"Asuntohinnat järkeviksi. Se lisäisi liikkuvuutta, nettotuloja ja kannustavuutta", Aki Kangasharju sanoi.

Etuuksien ja palkan välinen erotus ei Saaren mukaan tutkimusten valossa vaikuta yhtä paljon kuin vanhat velat ja velkojien aktiivisuus työpaikan löytyessä, yleinen huonokuntoisuus, toimintakyvyn hiipuminen pitkään jatkuneen niukkuuden seurauksena, tottuminen vallitsevaan tilaan ja addiktiot.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat