Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

8 kysymystä ja vastausta: Kreikan uusi hätälaina kasvattaisi Suomen riskiä

Kreikkaa on rahoitettu jo yli 200 miljardilla eurolla. Uusi hätälaina vaatisi kaikkien euromaiden suostumuksen.

Talous
 
Kreikan kriisi selitettynä alle kahdessa minuutissa
Kreikan kriisi selitettynä alle kahdessa minuutissa
Miksi koko Eurooppa katsoo taas Kreikkaan? HS:n ulkomaantoimittaja Petja Pelli selittää euron tuoreimman kriisin taustat ja panokset.

1. Kuinka paljon Kreikkaa on jo rahoitettu?

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ja euromaat ovat antaneet Kreikalle hätälainaa kahdesti. Ensin vuonna 2010 Kreikalle luvattiin lainaa 110 miljardia euroa. Vuonna 2012 hyväksytyssä toisessa lainaohjelmassa samat tahot lupasivat Kreikalle vielä 130 miljardia euroa lisää. Yhteissumma nousee siis 240 miljardiin euroon.

Ohjelman piti päättyä viime vuoden lopussa, mutta sitä sovittiin jatkettavaksi kesäkuun loppuun. Kreikalta on saamatta vielä noin 7,2 miljardia euroa, josta euromaiden osuus on 1,8 miljardia. Se maksetaan vain, jos Kreikka pääsee IMF:n ja Euromaiden kanssa sopuun talouden sopeutustoimista. Uusi hallitus on yrittänyt kaikkensa ehtojen lievittämiseksi.

Lisäksi Kreikan yksityiset velkojat suostuivat vuonna 2012 lainojen pidentämiseen ja pääoman laskennalliseen leikkaamiseen.

2. Tarvitseeko Kreikka uuden hätälainan?

Todennäköisesti. Kreikan taloustilanne on heikentynyt Syriza-puolueen valtaannousun jälkeen. Kreikan valtionlainojen korot jälkimarkkinoilla ovat kohonneet entistäkin hälyttävämpiin lukemiin. Kolmivuotisen lainan korko on jo 24 prosentin tietämissä. Valtio on rahoittanut toimintaansa erittäin kalliilla alle vuoden mittaisilla lainoilla, joita oman maan pankit ovat sille myöntäneet.

Useat pankit ovat joutuneet nostamaan keskuspankista hätärahoitusta, koska luottotappiot kasvavat yhä ja myös talletuksia on vedetty pankeista. Pankkien ongelmat heikentävät niiden mahdollisuuksia luotottaa valtiota.

Kreikalta erääntyy tänä vuonna lähinnä IMF:lle ja Euroopan keskuspankille velkaa noin 22 miljardia euroa. Sen pitäisi pystyä uudelleenrahoittamaan nämä lainat.

Samaan aikaan Kreikan verotulot ovat supistuneet, kun kansalaiset ovat jättäneet veroja maksamatta Syriza-puolueen vaalilupausten mukaisesti.

3. Onko vaarana, että Kreikka eroaa eurosta?

Jos Kreikka jättää velkansa maksamatta, eikä kykene sopimaan jatkorahoituksen ehdoista, Euroopan keskuspankki lopettaa sen pankkien rahoittamisen.

Silloin Kreikan olisi käytännössä pakko ottaa käyttöön oma valuutta. Kreikan lainakorkojen nousu ei ole viime aikoina heijastunut muihin kriisimaihin, joten Kreikan erosta ei välttämättä seuraisi yleistä kriisiä.

4. Kuka maksaisi Kreikalle uuden hätälainan?

Kreikan pankkien pääomittamiseen varatusta summasta on jäänyt käyttämättä noin kymmenen miljardia euroa. Tämä voidaan ehkä antaa Kreikan yleisen taloustilanteen tukemiseen, mutta se edellyttää uutta sopimusta sopeutustoimista.

Varsinainen uusi hätälaina voidaan myöntää Euroopan rahoitusvakausväline EVM:stä, jota kaikki euromaat ovat pääomittaneet.

5. Pystyisikö Suomi estämään Kreikan seuraavan hätälainan, jos muut maat sitä haluavat?

EVM:ssä uusista hätälainoista päättää johtokunta, jossa istuvat kaikkien jäsenmaiden valtiovarainministerit. Päätöksen pitää olla yksimielinen. Säännöissä on poikkeuspykälä, jonka mukaan rahoituspäätös voidaan tehdä määräenemmistöllä, jos äkillinen kriisi uhkaisi vakavasti euroalueen rahoitusvakautta.

Tämän hetken tietojen valossa Kreikan maksukyvyttömyys ei tätä ehtoa täyttäisi, joten päätös vaatinee yksimielisyyden. Silloin Suomella olisi halutessaan mahdollisuus kaataa uusi hätälaina. Helppoa se ei olisi.

6. Jos hätärahoitus hyväksytään, kasvavatko Suomen riskit?

Vaikuttaa harkitulta, että useampikin poliitikko ilmoittaa, ettei Suomen vastuita saa enää kasvattaa. Sanavalinnalla pestään kädet EVM:n lainaohjelmasta.

Jos Kreikalle myönnetään hätälaina EVM:stä, Suomen vastuut eivät nimittäin varsinaisesti kasva, koska pääomat on jo maksettu ja luvattu EVM:ään. Varsinaisesti lainaamansa rahat EVM hankkii markkinoilta.

Sen sijaan Suomen riskit kyllä kasvavat, jos EVM päättää lainata rahaa kelvottomasti asiansa hoitaneelle valtiolle. Jos EVM ei saa lainarahoja Kreikalta takaisin, tappiot koituvat Suomenkin menetykseksi, koska valtio on yksi EVM:n omistajista.

7. Annetaanko Kreikalle lopulta aina periksi, vaikkei se noudata sopimuksia?

Jos päätös riippuisi vain euromaista, vaara olisi varmasti huomattava. Tämän vuoksi Suomi on monien muiden maiden lailla edellyttänyt, että Kansainvälinen valuuttarahasto pidetään järjestelyissä mukana. IMF ei nimittäin voi livetä omista säännöistään, jotka edellyttävät lainaa saavilta mailta tiukkoja uudistuksia. Samasta syystä Kreikka on yrittänyt pyristellä eroon IMF:stä.

8. Jos Kreikka eroaa eurosta, voiko sen unohtaa?

Kreikka olisi silti EU-maa, jonka talous- ja humanitaarista kriisiä varmasti hoidettaisiin ja rahoitettaisiin monin tavoin.

Korjaus kello 7.35: Jutun alaotsikossa väitettiin aiemmin virheellisesti, että Kreikkaa olisi rahoitettu yli 200 miljoonalla eurolla, kun olisi pitänyt puhua miljardeista.

Charles Platiau Reuters
Kreikan valtiovarainministeri Gianis Varoufakis torstaina OECD:n päämajassa Pariisissa.
Kreikan valtiovarainministeri Gianis Varoufakis torstaina OECD:n päämajassa Pariisissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat