Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi tarvitsee lisätehoa

Työn tuottavuutta voitaisiin parantaa tekemällä asioita tehokkaammin. Mutta miten?

Talous
 
Rio Gandara HS
Suomessa moni pelkää yrittäjyyttä. "Me ollaan varmaan hulluja", tuore yrittäjä Juliana Hazāne sanoo.
Suomessa moni pelkää yrittäjyyttä. "Me ollaan varmaan hulluja", tuore yrittäjä Juliana Hazāne sanoo. Kuva: Rio Gandara HS

Vaikeina aikoina hyvät neuvot ovat tarpeen. Suomen talous rypee, ja valtionvelka kasvaa. Vientiä rasittaa se, että Suomessa tuottaminen on liian kallista ja kannattamatonta.

Ratkaisuksi asiantuntijat tarjoavat ensisijaisesti palkkamalttia. Se kuitenkin aiheuttaa omat ongelmansa, koska palkansaajien ostovoima heikkenee.

Palkkojen jäädyttämistä parempi keino teollisuuden elvyttämiseksi olisi asioiden tekeminen tehokkaammin.

Talouskielessä puhutaan silloin työn tuottavuudesta. Termi kertoo arvonlisäyksestä, jota työ tuottaa. Mitä paremmin ja tehokkaammin asiat tehdään, sitä paremman hinnan tuotteista ja palveluista saa kustannuksiin nähden. Yhtiöille jää varaa maksaa kunnon palkkoja. Valtiolle ja kunnille jää varaa tuottaa enemmän ja parempia palveluja.

Ongelma on se, että työn tuottavuuden nostaminen on erittäin vaikeaa. Euroopan unionin komission mukaan tuottavuus on Suomessa kasvanut viime vuosina hitaammin kuin muissa EU-maissa.

Suomen talouden tuottavuusongelman takana on Nokian romahdus. Puhelimia tehtiin Nokian kultavuosina suurilla katteilla, mikä nosti koko Suomen talouden tuottavuutta. Toinen tuottavuuskasvua saavuttanut ala, paperiteollisuus, on sekin näivettynyt.

"Meidän tuottavuuskasvumme on pohjautunut teollisuuteen. Teollinen pohja on romahtanut juuri niillä aloilla, joilla tuottavuuden kasvu on ollut suurta. Sitä on vaikea kääntää hetkessä", sanoo Aalto-yliopiston taloustieteen professori Matti Pohjola.

Pohjola muistuttaa, että Suomen ongelmaa voidaan helpottaa pidättymällä palkankorotuksista, mutta se ei ratkaise yritysten kustannuskilpailukyvyn ongelmaa pitkällä aikavälillä.

Olennaista olisi keskittyä asioihin, jotka Suomessa osataan tehdä muita paremmin. Vielä tärkeämpää on, että keskittymisen kohteiksi valikoituneille tuotteille ja palveluille on kysyntää.

Tuottavuuden kohentaminen oli näkyvässä roolissa muun muassa Ruotsin entisen valtiovarainministerin Anders Borgin ja Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtajan Juhana Vartiaisen Strategia Suomelle -raportissa.

Sana tuottavuus toistuu 54-sivuisessa raportissa eri muodoissa 141 kertaa.

"Nopeampi tuottavuuskasvu helpottaisi kilpailukyvyn palauttamista ja kohentaisi siten kansantalouden kehitystä", raportissa todetaan.

Mutta sitten se tuttu ongelma: keinoja tuottavuuden parantamiseksi kirjoittajat löysivät niukasti.

"Taloustieteellinen tutkimuskirjallisuus ja empiiriset kokemukset eivät kylläkään tarjoa mitään kovin selviä tai yksiselitteisiä 'reseptejä', joiden avulla tuottavuutta voidaan heti tai pidemmällä aikajänteellä nostaa."

"Ei ole mitään ilmeisiä 'matalalla riippuvia hedelmiä', joita poimimalla tuottavuutta voitaisiin helposti nostaa", Borg ja Vartiainen toteavat.

Esimerkki Suomen "positiivisesta ongelmasta" on se, että kansa on jo korkeasti koulutettua. Hyvä koulutus on tuottavuuden tekijä numero yksi.

Julkisen sektorin tuottavuuden parantamiseen on toivottu kunnon harppausta tietojärjestelmien uudistamisesta ja koko terveysalan rakenteiden uudelleenjärjestelystä. Ne eivät ole sujuneet kovin jouhevasti.

Ei siis ole yllättävää, kun tutkijat yhtenään ennustavat, että tuottavuuden kasvu jää heikoksi lähivuosina ja myös keskipitkällä aikavälillä.

Tuottavuuden kasvu ei kuitenkaan ole onnenkauppaa. HS esittelee talouden osa-alueita, joista tuottavuuden kasvu voisi saada potkua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat