Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vapaavuori: Talvivaaran kohtalo on kiinni vesistä

Kaivoksen uusi omistajayhtiö edellyttää vesiongelmien ratkaisua

Talous
 
Kimmo Rauatmaa Lehtikuva
Kajaanissa perjantaina vieraillut elinkeinoministeri Jan Vapaavuori toivoi kainuulaisilta kärsivällisyyttä.
Kajaanissa perjantaina vieraillut elinkeinoministeri Jan Vapaavuori toivoi kainuulaisilta kärsivällisyyttä. Kuva: Kimmo Rauatmaa Lehtikuva

Liiasta vedestä uhkaa elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren mukaan muodostua kohtalonkysymys Talvivaaran tulevaisuudelle. Konkurssipesä tarvitsee sekä purkuputken että poikkeusluvan sulfaattia sisältävän puhdistetun jäteveden johtamiseksi vesistöön.

Ministeri toivoi kainuulaisilta pitkämielisyyttä puhuessaan kaivoksen ympäristöongelmista Kajaanin kaupungintalolla järjestetyssä yleisötilaisuudessa perjantaina. Mukana oli laaja ministeriöiden valtuuskunta. Kiihkeätunnelmaiseen tilaisuuteen osallistui noin sata henkeä.

"Vesiasiat pitää saada kuntoon, jotta uusi yhtiö pääsee aloittamaan kaivostoiminnan. Myös avolouhos pitää saada tyhjennettyä malmin louhinnan aloittamiseksi kesällä", Vapaavuori sanoi.

Se oli edellytys, jotta brittiläinen pääomasijoittaja Audley Capital suostui ostamaan kaivostoiminnan uuteen perustettavaan yhtiöön. Toinen vaihtoehto on Talvivaaran alasajo.

Konkurssipesä työllistää noin 500 työntekijää.

Valtio on varannut kaivoksen hoitoon vajaat sata miljoonaa euroa, josta on Vapaavuoren mukaan käytetty noin puolet. Rahaa hupenee noin kymmenen miljoonaa euroa kuukaudessa. Aika uhkaa käydä vähiin sekä tulvan että raha-asioiden hoitamiseksi.

"Tästä keväästä selvitään lisäjuoksutuksilla, mutta uusi yhtiö edellyttää vesiongelman pysyvää ratkaisemista. Se ei onnistu ilman purkuputken rakentamista", sanoi Talvivaaran konkurssipesän julkisselvittäjä Jari Salminen.

Purkuputki on synnyttänyt vastustusta. Hankkeesta on jätetty 500 muistutusta Pohjois-Suomen aluehallintovirastoon, joka käsittelee purkuputkea yhdessä lisäjuoksutushakemuksen kanssa. Konkurssipesä on jo aloittanut putken rakentamisen. 18 kilometrin pituisesta putkesta on valmiina Salmisen mukaan noin puolet.

Konkurssipesä hakee lupaa 6 000 sulfaattitontin lisäjuoksutukselle. Ympäristöluvassa oleva 1 300 tonnin tämän vuoden sulfaattiraja ylittyi jo maaliskuussa.

Kaivosalueella on peräti 9,3 miljoonaa kuutiometriä vettä. Puhdistettuja ja juoksutusta odottavia vesiä on 2,9 miljoonaa kuutiometriä. Tämä vesi sisältää runsaasti sulfaattia.

"Ely-keskus voi myöntää poikkeusluvan juoksutuksiin. Samalla testataan uutta kiristynyttä ympäristönsuojelulakia", kertoi ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka.

Korkein hallinto-oikeus totesi joulukuussa, ettei poikkeuslupa saisi olla mikään automaatti. Siihen on Talvivaarassa turvauduttu useana keväänä.

Vesiongelman syynä on Vapaavuoren mukaan runsasluminen talvi, käänteisosmoosilaitoksen ongelmat sekä kaksi vuotta pysähdyksissä ollut nikkelimalmin louhinta.

Tapio Mainio HS
Kajaani

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat