Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nokia aikoo myydä karttapalvelunsa

Yhtiön osake vahvistui Helsingin pörssissä yli viisi prosenttia

Talous
 
Nokia
Nokian Here-karttapalveluja mobiililaitteilla.
Nokian Here-karttapalveluja mobiililaitteilla. Kuva: Nokia

Verkkolaitteita valmistava Nokia valmistelee tarjouskilpailua kartta- ja sijaintipalveluidensa (Here) myymiseksi, kertoo kolme toisistaan riippumatonta lähdettä Helsingin Sanomille.

Asiasta kertoi perjantaina ensimmäisenä uutistoimisto Bloomberg, joka perusti tietonsa myös nimettömiin lähteisiin.

Kolme liiketoimintaa

Verkkolaitteet ovat Nokian ydin

1Networks eli verkot valmistaa verkkolaitteita ja myy palveluita, joilla se ottaa huolehdittavakseen teleoperaattoreiden verkkojen ylläpidon ja teknisen hallinnoinnin.

2Here on Nokian paikkatietopalvelujen yksikkö, jonka liiketoiminta perustuu laajasti vuonna 2007 hankitun Navteq-yhtiön osaamiseen ja keksintöihin.

3Teknologiayksikkö hallinnoi Nokian patentoimia keksintöjä, lisensoi niitä muille ja kehittää uusia keksintöjä.

Asiasta perillä olevien tahojen mukaan ostaja voisi hyvinkin olla pääomasijoitusyhtiö, joka voisi kehittää Herestä riippumattoman kilpailijan ohjelmistoyhtiö Googlen kartta- ja sijaintipalveluille. Muita mahdollisia ostajia voisivat olla esimerkiksi puhelimia valmistavat Samsung ja Huawei.

Nokia kieltäytyi perjantaina kommentoimasta asiaa. Yhtiön osake vahvistui perjantaina Helsingin pörssissä 5,6 prosenttia.

Maaliskuussa yhtiö arvioi Yhdysvaltojen viranomaisille lähettämässään katsauksessa Heren kirjanpitoarvoksi kaksi miljardia euroa. Myyntihinnan pitäisi todennäköisesti olla selvästi suurempi, jotta Nokian hallitus voisi hyväksyä kaupan.

Osakemarkkinoilla on liikkunut huhuja Here-yksikön myynnistä siitä lähtien, kun Nokia viime vuoden huhtikuussa myi tappiollisen puhelinliiketoimintansa ohjelmistoyhtiö Microsoftille. Kartta- ja sijaintipalvelut jätettiin kaupan ulkopuolelle.

Puhelimien myynnin jälkeen Nokian liiketoiminta on painottunut voimakkaasti verkkolaitteisiin ja -palveluihin. Niiden osuus Nokian viime vuoden liikevaihdosta oli lähes 90 prosenttia.

Kartta- ja sijaintipalveluiden markkinoita hallitsee ohjelmistoyhtiö Google. Sen kartta- ja navigointipalvelut on nivottu Android-käyttöjärjestelmään, joka on maailman suosituin puhelimien käyttöjärjestelmä.

Markkinatutkimusyhtiö Strategy Analyticsin mukaan Androidin markkinaosuus älypuhelimien käyttöjärjestelmissä oli viime vuonna 81 prosenttia. Googlen hallitsevan markkina-aseman takia markkinoilla on kysyntää vaihtoehtoisille palveluille. Nokian pääliiketoiminnan kanssa kartta- ja sijaintipalveluilla on vähän yhtymäkohtia.

Viime keväänä Nokia päätti, että Here keskittyy vastaisuudessa autoteollisuuden asiakkaisiin.

Päätös oli yksi syy siihen, miksi Heren johtaja Michael Halbherr erosi yhtiön palveluksesta. Lokakuussa 2014 Nokian nimitti Heren johtajaksi Sean Fernbackin.

Heren perusta on yhdysvaltalaisessa Navteq-yhtiössä, jonka Nokia osti 5,7 miljardilla eurolla vuonna 2007. Sijaintietoja ja digitaalisia karttoja hyödynnetään laajasti puhelimien ja taulutietokoneiden sovelluksissa sekä ajoneuvojen tietokoneissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat