Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vallilassa sijainti on tärkeämpää kuin neliöt

Talous
 
Liisa Takala
Maria Sundman-Juselius (edessä) ja Joonatan Juselius, 10 kuukautta, sekä Satu Lundström ja Solja Rapo, 10 kuukautta, kiikkuivat keskiviikkona Vallilan Sammatintiellä sijaitsevalla sisäpihalla.
Maria Sundman-Juselius (edessä) ja Joonatan Juselius, 10 kuukautta, sekä Satu Lundström ja Solja Rapo, 10 kuukautta, kiikkuivat keskiviikkona Vallilan Sammatintiellä sijaitsevalla sisäpihalla. Kuva: Liisa Takala

Miksi hinnat ovat nousseet?

Alppilan ja Vallilan postinumeroalueella 00510 asuntojen hinnat ovat nousseet vuosikymmenessä 78 prosenttia eli liki eniten koko pääkaupunkiseudulla.

Kun Helsingin väestö on kasvanut, voimakkain hinnannousu on kohdistunut ensin keskustaan ja sieltä vähitellen yhä kauemmas.

Kallio ja sen lähellä sijaitsevat kaupunginosat ovat olleet osa maailmanlaajuista ilmiötä, jossa koulutettu väki muuttaa työväenluokkaisille alueille.

"Ne ovat muuttuneet opiskelijoiden ja työläisten asuinalueista trendikkäiksi kaupunginosiksi", sanoo Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Seppo Hämäläinen.

Perheen perustaminenkaan ei ole nykyisin syy muuttaa pois. Hermanni-Vallila-seuran puheenjohtaja Markku Kavonius kertoo, että hänen kotitalossaan ei ollut aiemmin yhtäkään lasta, mutta tätä nykyä talossa asuu jo monia lapsiperheitä.

Leikkipuisto Vallilassa kymmenkuukautisen Solja Rapon kanssa vieraileva Satu Lundström kertoo, että perhettä perustettaessa hän muutti Käpylästä Tapaninvainioon, mutta kaksio Vallilassa oli lopulta houkuttelevampi vaihtoehto kuin isompi asunto Pohjois-Helsingissä.

"En tunne juuri ketään, joka haaveilisi omakotitalosta Nurmijärvellä", Lundström sanoo.

 

Millaisille asunnoille on eniten kysyntää?
Haluttuja ovat erityisesti yksiöt ja pienet kaksiot.

"Muuttoliike on pitänyt yllä kysyntää pienissä asunnoissa. Rahastot ja yksityiset sijoittajat ovat ostaneet paljon pieniä asuntoja", sanoo kiinteistönvälittäjä SKV:n pääkaupunkiseudun myyntijohtaja Kimmo Saari.

 

Miten hintojen odotetaan muuttuvan tänä vuonna?

Pienten asuntojen kysyntä on pitänyt taantumasta huolimatta pintansa, mutta Kimmo Saaren mukaan tämäkin markkina on rauhoittumassa.

"Tuntuu, että hintojen nousu on niissäkin taittunut", Saari sanoo.

Pääkaupunkiseudun vetovoiman takia hintojen lasku on pidemmällä aikavälillä epätodennäköisempää kuin muuttotappioseuduilla. Hintakehitys riippuu pitkälti taloustilanteesta.

"Jos negatiivinen talouskehitys jatkuu useamman vuoden, on vaikea ymmärtää, mistä nousua tulisi", kaupunkitaloustieteen professori Heikki Loikkanen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat