Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaivosbuumi nosti hinnat Sodankylässä

Talous
 
Jaakko Heikkilä
Kiinteistövälittäjä Kaisu Mikkola (vas.) esitteli viime viikolla turkulaiselle Ulla-Maija Kalliolle kelohonka-asuntoa Sodankylässä.
Kiinteistövälittäjä Kaisu Mikkola (vas.) esitteli viime viikolla turkulaiselle Ulla-Maija Kalliolle kelohonka-asuntoa Sodankylässä. Kuva: Jaakko Heikkilä

Miksi hinnat ovat nousseet?

Sodankylän osakeasunnot ovat kallistuneet 116 prosenttia vuosina 2005–2014. Neliömetrihinta oli viime vuonna keskimäärin 1 084 euroa.

"Syynä on Kevitsan kupari- ja nikkelikaivos, joka avattiin kesällä 2012. Sodankylään muutti yhdellä kertaa runsaasti maksukykyisiä ihmisiä samalla kun oli kova pula asunnoista. Ostimme vanhan omakotitalon, koska se oli nopein tapa saada iso perheasunto", kertoo eteläafrikkalainen sähköasiantuntija Paul Duvenhage.
Puoliso Karin Duvenhage työskentelee kaivoksella turvallisuus- ja riskiasiantuntijana. He maksoivat vanhasta omakotitalosta noin 220 000 euroa.

Kaivos työllistää 340 työntekijää. Sen omistaa kanadalainen First Quantum Minerals.

"Duvenhaget ovat kauhean mukavia ihmisiä. He maksoivat talosta jopa enemmän kuin mitä myyjä pyysi. Omakotitalojen hintapyynnöt ovatkin kaksinkertaistuneet. Myös vuokra-asunnot kallistuivat. Markka-aikana vuokrat olivat noin kuusi markkaa neliö, nyt pyydetään 12 euroa neliöltä", Sodankylän kunnanvaltuutettu Veikko Virtanen kertoo.

"Maksan uudehkosta omakotitalosta vuokraa 1 600 euroa kuukaudessa", Ishamael Muzinda sanoo.

Muzinda työskentelee kaivoksen päämetallurgina. Hän muutti vaimonsa ja kolmen pojan kanssa Zimbabwesta kaksi vuotta sitten.

Osa uusista sodankyläläisistä asuu 40 kilometrin päässä Luoston laskettelukeskuksessa, koska siellä on huokeampi hintataso.

"Luostolle on rakennettu myös rivitaloja vakituisiksi asunnoiksi. Myös Sodankylän uusi apteekkari osti asunnon Luostolta", kertoo kiinteistövälittäjä Kaisu Mikkola OP-Kiinteistöjen Sodankylän yksiköstä.

 

Millaisille asunnoille on eniten kysyntää?

Eniten kysyntää on Mikkolan mukaan pienistä asunnoista.

"Asuntopulaa on helpottanut uusien vuokra-asuntojen valmistuminen muun muassa entisen raviradan liepeille", kertoo kunnan kiinteistöyhtiön Asentopuulaakin toimitusjohtaja Juha Virtanen.

Yhtiö omistaa 551 huoneistoa ja vuokraa edelleen hallinnassa olevaa 156 asuntoa.

 

Miten hintojen odotetaan muuttuvan tänä vuonna?

"Hinnat ovat kääntyneet laskuun, sillä suurin osa kaivostyöntekijöistä on jo saanut asunnon. Moni pyytää vielä huippuhintaa, mutta myyntiajat ovat pidentyneet. Ihmiset eivät ole enää valmiit maksamaan korkeita hintoja", Mikkola kertoo.

Tapio Mainio HS
Sodankylä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat