Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuottavuus on monen eri tekijän summa

Talous
 
Rio Gandara HS
Kasavuoren 8.-luokkalaiset Siiri Pietarinen (vas.), Elna Kanerva ja Mikko Koivusalo ovat tottuneet käyttämään tietotekniikka koulussa.
Kasavuoren 8.-luokkalaiset Siiri Pietarinen (vas.), Elna Kanerva ja Mikko Koivusalo ovat tottuneet käyttämään tietotekniikka koulussa.

1. Teknologinen kehitys

Kauniaisten Kasavuoren koulussa sohvaryhmällä istuskelee joukko seitsemäsluokkalaisia naputtelemassa kannettavia tietokoneita ja taulutietokoneita. Käynnissä on uskonnon tunti.

Leevi Keisteri ja Joonas Winogradow etsivät netistä tietoa kungfutselaisuudesta, taolaisuudesta ja shintolaisuudesta.

Kasavuoren koulu on tietotekniikan käytössä edelläkävijä. Oppilaita kannustetaan käyttämään koulutyössä omia laitteita.

"Miksi koulun pitäisi olla niin museoitunut, ettei meillä olisi tekniikkaa ympärillämme?" kysyy rehtori Riitta Rekiranta.

Keisteri ja Winogradow pitävät tietotekniikkaan nojaavasta opetusmallista. "Koneella on mukavampi kirjoittaa kuin käsin", Keisteri sanoo.

Teknologian kehitys on avainasemassa kansakunnan tuottavuuden parantamisessa. Siksi monet tutkijat kannustavat tekniikan lisäämiseen kouluissa. Nykyisistä koululaisista ei kuitenkaan ole varaa odottaa Suomen talouden pelastajia, sillä ongelmat vaativat nopeita ratkaisuja.

Nokia oli ja meni, mutta edelleen Suomen vahvuudet ovat tietopohjaisissa palveluissa.

Aalto-yliopiston taloustieteen professori Matti Pohjola muistuttaa, että tieto- ja viestintätekniikan alat ovat kasvaneet Suomessa tasaisesti. Sieltä nousun pitäisi löytyä.

"Suomen teknologinen tulevaisuus on paljolti teollisessa internetissä eli tietotekniikan tuomisessa laitteisiin. Se on keino parantaa tuottavuutta myös teollisella alalla", Pohjola sanoo.

Mutta miten suomalainen tietotekniikka saadaan kehittymään kilpailijamaita nopeammin?

Tutkimuksen lisääminen voisi auttaa. Suomessa valtion nyrkki tutkimusalalla on innovaatiorahoittaja Tekes.

"On näyttöjä siitä, että valtiovallan kannattaa panostaa teknologiseen kehitystyöhön. Yritykset panostavat yleensä teknologiaan vähemmän kuin koko kansantalouden kannalta on optimaalista", sanoo tutkimusjohtaja Mika Maliranta Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksesta.

Suomen panostukset tutkimukseen ja kehitykseen ovat jo kehittyneiden maiden joukossa hyvällä tasolla. Näin pitäisi olla jatkossakin, talouden tutkijat uskovat.

"Kaikki leikkaukset VTT:ltä [Teknologian tutkimuskeskus], yliopistojen tutkimusrahoituksesta ja teknologiapanostuksista ovat minusta huolestuttavan ja pöyristyttävän välimaastossa", Maliranta sanoo.

Heikki Saukkomaa Lehtikuva
Olli Koski painottaa kilpailun merkitystä.
Olli Koski painottaa kilpailun merkitystä.

2. Kovempi kilpailu

Vuonna 2014 Kilpailu- ja kuluttajavirasto käynnisti laajan selvitystyön, jossa se arvioi S- ja K-ryhmien määräävän markkina-aseman vaikutuksia päivittäistavarakaupassa. Virasto pyrkii selvittämään, rajoittavatko S- ja K-ryhmien kanta-asiakas- ja asiakasomistajajärjestelmät kilpailua.

Suomen päivittäistavarakaupan kilpailua on usein haukuttu laiskaksi. Myös joillain palvelualoilla kilpailu saisi olla kovempaa.

"Kilpailu on keino, joka lisää tuottavuutta. Kun tuottamattomat yritykset karsiutuvat nopeammin pois, koko kansakunnan tuottavuus paranee", sanoo SAK:n pääekonomisti Olli Koski.

Maliranta on samaa mieltä.

"Yritykset ovat luovimmillaan, kun ne ovat jatkuvasti pienessä pinteessä", hän selittää.

Mika Ranta HS
Helsinki-Vantaan juna-asema avataan ensi kesänä, kun kehärata valmistuu.
Helsinki-Vantaan juna-asema avataan ensi kesänä, kun kehärata valmistuu.

3. Rakenteiden kunto

Puitteiden pitää olla kunnossa, jotta liiketoiminta sujuisi. Esimerkiksi hyvä tieverkosto auttaa yrityksiä saamaan tuotteensa markkinoille tehokkaasti.

Infrastruktuurilla tarkoitetaan yhteiskunnan perusrakenteita, kuten teitä, rautateitä, satamia, lentokenttiä ja viemäriverkostoa. Myös erilaiset ohjelmistot, tietojärjestelmät ja niiden muodostamat rakenteet luovat edellytyksiä asioiden tehokkaaseen hoitoon.

Suomessa suurimmat kehittämistarpeet ovat keskeisissä kasvukeskuksissa, Helsingin ympäristössä sekä Tampereella ja Turussa, sanoo Koski.

Tuottavuuden kannalta on hyvä, että väestö muuttaa vapaaehtoisesti kasvukeskuksiin. Palvelutalouden kehittyminen mahdollistuu, kun ihmiset asuvat tiiviimmin.

Käytännössä valtio ja kaupungit voivat tukea kehitystä liikennehankkeilla ja kaavoituksella. Suomessa ajankohtaisia ja tärkeitä ovat länsimetro, pisararata ja Tampereen raitiotie.

"Tärkeää on, että kun tehdään liikennehanke, kaavoitetaan asuntoja sen lähelle", Koski sanoo.

Maliranta korostaa, että infrastruktuurin kehittämisen pitäisi olla sellaista, josta on laajaa hyötyä. Yksittäisten toimialojen, yritysten tai tehtaiden palveleminen vain sekoittaa markkinoita.

Vesa Moilanen Lehtikuva
Mika Maliranta uskoo luovaan tuhoon.
Mika Maliranta uskoo luovaan tuhoon.

4. Yhteiskunnan ketteryys

Yhteiskunnan pitäisi olla muuntautumiskykyinen. Joskus muutos tekee kipeää, mutta pitkällä aikavälillä se auttaa taloutta tehostumaan.

Mika Maliranta uskoo luovaan tuhoon. Se tarkoittaa, että työpaikkojen ja liiketoimintojen pitää antaa tuhoutua, jotta niiden voimavarat vapautuvat tuottavampaan ja tehokkaampaan käyttöön.

"Joukko yrityksiä joutuu vähentämään henkilöstöä, mutta samaan aikaan enemmän yrityksiä lisää väkeä. Se on ainainen epäsymmetria."

Käytännössä luovaa tuhoa on vaikea toteuttaa. Poliitikkojen ei ole helppo päästää kankeita ja vanhentuneita toimialoja tai suuryrityksiä kuolemaan, vaikka niiden työvoimalle voisi myöhemmin löytyä kansantaloudellisesti tehokkaampaa käyttöä.

Yksi esimerkki luovasta tuhosta on toistuvista yt-neuvotteluista tunnettu tietotekniikan palveluyhtiö Tieto.

Yhtiön perinteiset liiketoimintamallit, kuten sähköpostien ulkoistuspalvelut, eivät toimi vanhaan malliin. Tieto onkin kehittänyt uutta toimintaa, kuten pilvipalveluita ja teollisen internetin palveluja. Uudet työt vaativat uusia tekijöitä.

Kansantalouden ketteryyttä voisi parantaa työmarkkinoiden joustavuutta lisäämällä. Yksi tapa olisi irtisanomisten helpottaminen tietyissä tilanteissa, mikä tietysti on muuten kiistanalainen keino.

Rio Gandara HS
Suomessa moni pelkää yrittäjyyttä. "Me ollaan varmaan hulluja", tuore yrittäjä Juliana Hazāne sanoo.
Suomessa moni pelkää yrittäjyyttä. "Me ollaan varmaan hulluja", tuore yrittäjä Juliana Hazāne sanoo.

5. Yritysystävällisyys

Helsinkiläinen yrittäjä Juliana Hazāne pistää Shakta Joogakoulun tilat kuntoon tunnin jäljiltä. Hän perusti yrityksen avomiehensä kanssa viime syksynä.

Rohkeutta kysyi muun muassa mainoskampanjan laittaminen metroon.

"Me lähdettiin isoilla panoksilla. Muut joogastudiot ovat kysyneet, että miten teillä oli varaa. Ei meillä ollutkaan", Hazāne hymyilee.

Yrittäjyyden helppous voi lisätä kansantalouden tuottavuutta, koska se mahdollistaa ideoiden, innovaatioiden ja ahkeruuden pääsyn kaupalliseen käyttöön. Suomessa yrityksen perustamista ei ole tehty kovin vaikeaksi, mutta päätös aloittamisesta on silti vaikea.

"Kukaan meidän kavereista ei ole ruvennut yrittäjäksi. Kaikki ovat sanoneet, että 'vitsi te olette rohkeita'. Me ollaan varmaan sitten hulluja", Hazāne sanoo.

Yrittäjyyden tukemisen nimissä vaaditaan myös asioita, jotka ovat kansantalouden kannalta yhdentekeviä tai jopa haitallisia. Esimerkkinä käy perheyritysten sukupolvenvaihdosten saama erityiskohtelu.

"Tutkimuskirjallisuuden valtaosa on sitä mieltä, että ei ole perusteita tukea perheyrittäjyyttä. Jos ne ovat edullisemmassa asemassa, julkinen valta vain haittaa tuottavuuden kasvattamista", Olli Koski sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat