Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saksan talousministeri: Arviot TTIP-sopimuksen taloushyödyistä "satumaisia"

Tärkeintä on sääntelyn yhtenäistäminen, sanoo Sigmar Gabriel

Talous
 
Steffi Loos / AFP
Saksan talousministeri Sigmar Gabriel.
Saksan talousministeri Sigmar Gabriel. Kuva: Steffi Loos / AFP

Saksan talousministeri Sigmar Gabriel varoittaa saksalaislehden haastattelussa EU:n ja Yhdysvaltain väliseen vapaakauppasopimukseen kohdistuvista liiallisista odotuksista.

TTIP-nimellä kulkevasta sopimuksesta toivotaan piristysruisketta Euroopan taloudelle. Lontoolaisen CEPR-tutkimuslaitoksen mukaan sopimus nostaisi EU:n bruttokansantuotetta 120 miljardilla eurolla vuoteen 2027 mennessä.

"En usko näihin satumaisiin laskelmiin sopimuksen synnyttämästä talouskasvusta", sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Gabriel sanoo uutistoimisto Reutersin mukaan.

"Kaikki arviot sen vaikutuksesta antavat vaikutelman voodoo-taloustieteestä."

Gabriel kuitenkin sanoo Euroopan ehdottomasti tarvitsevan TTIP-sopimusta, koska se yhdenmukaistaisi sääntelyä Atlantin molemmin puolin.

Tällä hetkellä viranomaiset vaativat esimerkiksi autoilta erilaiset turvatestit Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Se lisää kustannuksia autoteollisuudelle.

Vastaavia esimerkkejä löytyy monilta teollisuudenaloilta, muun muassa ruokateollisuudesta.

"Yrityksemme hyötyisivät, koska niiden ei tarvitsisi käydä samaa lupaprosessia läpi kahdesti. Eurooppa kokonaisuudessaan hyötyisi, koska voisimme vaikuttaa maailmankaupan standardeihin seuraavien 20 ja 30 vuoden aikana."

Komissio arvioi, että 80 prosenttia TTIP:n hyödyistä tulee sääntelyn yhdenmukaistamisen kaltaisista asioista. Loput tulevat tullimaksujen poistamisesta.

Keskimääräinen tullimaksu talousalueiden välisessä kaupassa on enää vain pari prosenttia, mutta se on yhä paikoittain korkea etenkin ruoka- ja tekstiiliteollisuudessa.

Reutersin mukaan Gabriel toisti saksalaislehdelle sosiaalidemokraattien huolen TTIP:n kuuluvasta investointisuojasta.

Sen nojalla yritykset voivat hakea valtioilta korvauksia välimiesoikeudessa, jos kokevat oikeuksiensa tulleen loukatuiksi. Saksan sosiaalidemokraatit ovat pitkään olleet huolestuneita amerikkalaisyritysten kyvystä vaikuttaa eurooppalaiseen ruoka-, työ- ja ympäristölainsäädäntöön investointisuojan kautta.

Investointisuojasta ei ole vielä neuvoteltu. TTIP-neuvottelujen yhdeksäs kierros pyörähtää käyntiin 20. huhtikuuta Washingtonissa.

Tavoite on edelleen saada sopimus valmiiksi vuoden 2015 aikana. Gabriel sanoo Reutersin mukaan, että Brysselissä aikataulua pidetään todella kunnianhimoisena.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat