Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sampo on pörssin arvokkain suomalaisyhtiö

Suuryritysten markkina-arvot ovat kallistuneet

Talous
 
Seppo Solmela
Helsingin pörssitalo Fabianinkadulla.
Helsingin pörssitalo Fabianinkadulla. Kuva: Seppo Solmela

Osakekurssien kallistuminen jatkui Euroopassa viime viikolla nopeana. FTSE Eurofirst 300 -indeksi nousi perjantaina jo lähelle vuoden 2000 huipputasoa.

Euroopan osakekurssit ovat ylittäneet aikaa sitten vuoden 2008 finanssikriisiä edeltäneet huippulukemat.

Myös Helsingin pörssin suurten yritysten OMX Helsinki 25 -indeksi ylitti jo helmikuun puolivälissä vuoden 2007 korkeimman lukeman. Siitäkin indeksi on noussut vielä noin 250 pistettä eli noin seitsemän prosenttia. Vuodessa indeksi on noussut keskimäärin 27 prosenttia.

Siihen nähden, että Suomen kansantalous on kuluneen vuoden aikana polkenut paikallaan tai jopa hieman supistunut, suomalaisten yritysten markkina-arvot ovat kallistuneet todella paljon. Helsingin pörssin suurten yritysten listalta löytyy kolme yritystä, joiden osake on kallistunut vuodessa yli 50 prosenttia.

Eniten on noussut teräsyhtiö Outokumpu, 77 prosenttia. Sen osakekurssi ei tosin ole toipunut lähellekään tasoa, jolla se oli ennen vuoden 2011 romahdusta.

Neste Oilin osakekurssi on noussut 57 prosenttia ja Huhtamäen 53 prosenttia.

Välillä jo menneisyyden alan edustajiksi ristityt metsäyhtiötkin ovat kasvattaneet markkina-arvojaan hurjasti. UPM on kallistunut lähes 50 ja Stora Enso 27 prosenttia vuodessa.

Koneen markkina-arvo on kasvanut vuodessa 37 prosenttia 19 miljardiin euroon.

Pörssin arvokkain suomalainen yhtiö on finanssialan holding-yhtiö Sampo, jonka markkina-arvo on jo 27 miljardia euroa. Sampo omistaa 21 prosenttia Nordeasta ja vakuutusyhtiö Ifin kokonaan. Nordean markkina-arvo on jo 47 miljardia, mutta pankin kotimaa on Ruotsi.

Verkkoliiketoiminnasta uuden menestyksen löytäneen Nokian osakkeen arvo on yli nelinkertaistunut vuoden 2012 pohjalukemista. Nokian markkina-arvo on jo melkein 27 miljardia euroa.

Pörssien yleinen noste ei ole vetänyt mukaansa kaikkia yhtiöitä. Helsingin pörssistä löytyy myös suuria laskijoita.

Kaivosteknologiaa valmistavan Outotecin osake on halventunut vuodessa 25 prosenttia. Rakennusyhtiö YIT:n arvosta on hävinnyt niin ikään runsas neljännes.

Kesken osinkojen irtoamiskauden osakekurssit heittelehtivät osin sen mukaan, milloin osinko irtoaa. Sen vuoksi yhtiöiden kurssikehitykset eivät ole täysin vertailukelpoisia. Viimeiset osingot maksetaan vasta toukokuun puolivälissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat