Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi verojohtaja keventäisi työn verotusta

Terhi Järvikare aloitti Lasse Arvelan seuraajana valtiovarainministeriössä viikko sitten

Talous
 
Outi Pyhäranta / HS
Valtionvarainministeriön vero-osaston johtaja Terhi Järvikare pitää keskituloisten verotusta tiukkana.
Valtionvarainministeriön vero-osaston johtaja Terhi Järvikare pitää keskituloisten verotusta tiukkana. Kuva: Outi Pyhäranta / HS

Kun hallitusneuvottelijat ensi viikon vaalien jälkeen kokoontuvat todennäköisesti Säätytalolle, mukana on taho, joka on laskenut erilaisten veromuutosten vaikutuksia tarkkaan.

"Varaudumme neuvotteluihin mahdollisimman hyvin", vakuuttaa valtiovarainministeriön vero-osaston uusi johtaja Terhi Järvikare. Hän aloitti Lasse Arvelan seuraajana huhtikuun alussa.

Kuka?

Terhi Järvikare

 44-vuotias kauppatieteiden lisensiaatti.

 Aloitti valtiovarainministeriön vero-osaston osastopäällikkönä huhtikuun alussa.

 Seuraa eläkkeelle lähtenyttä Lasse Arvelaa.

 Toimi aiemmin Keskuskauppakamarin veroyksikön johtajana.

 Kotoisin Nurmosta Etelä-Pohjanmaalta.

Valtiovarainministeriön vero-osaston tehtävä on valmistella verotusta koskevaa lainsäädäntöä. Politiikan sisällöstä päättävät vaaleilla valitut poliitikot. Joskus poliittisen päätöksenteon ja virkamiesten asiantuntijuuden välinen ero on veteen piirretty viiva, vaikkei sitä ole tapana tunnustaa.

Ministeriöllä on paitsi vankkaa asiantuntemusta, myös varsin perusteltu käsitys siitä, millaista verotuksen pitäisi olla. Nykykäsityksen mukaan sen on oltava mahdollisimman laajapohjaista, yksinkertaista ja vaikuttavuudeltaan läpinäkyvää. Toisin sanoen se sisältää mahdollisimman vähän poikkeamia, vähennyksiä ja muita vaikeasti hahmotettavia elementtejä.

Lisäksi verotuksen pitäisi painottua kulutukseen. Työn verotuksen sen sijaan pitäisi olla mahdollisimman kevyttä. Näin hahmoteltiin jo nykyisen valtiovarainministeriön valtiosihteerin Martti Hetemäen verotyöryhmässä 2010. Ryhmässä oli mukana myös Järvikare.

"Suomi verottaa työntekoa kautta linjan enemmän kuin Ruotsi, pienituloisimpia lukuun ottamatta."

Järvikareen mukaan ero on erityisen iso keskituloisten verotuksessa. Suomessa työtä tekevä keskiluokka maksaa enemmän veroja kuin Ruotsissa. Tähän kiinnitti huomiota myös Ruotsin entinen valtiovarainministeri Anders Borg, joka vastikään julkaisi raporttinsa Suomen taloudesta. Borg sanoi hämmästyneensä keskituloisten kireää verotusta.

Työn verotuksen keventämisestä hyötyvät Järvikareen mielestä monet. Se kannustaa ihmisiä tekemään enemmän töitä ja pyrkimään urallaan eteenpäin.

Tärkeää on myös verotuksen ja sosiaaliturvan yhteensovittaminen kannustinloukkujen poistamiseksi. Kannustinloukku on tilanne, jossa töihin ei kannata mennä siksi, että verojen jälkeen palkasta ei jää enempää käteen kuin sosiaaliturvan varassa elämisestä.

Järvikare korostaa, että liikkumavara verotuksessa on seuraavalla hallituskaudella hyvin pieni.

Verotus on Suomessa kireää, joten merkittävät veronkorotukset ovat poissa laskuista. Tätä mieltä ovat myös suurimmat puolueet. Poikkeuksen tekee Sdp, joka esittää miljardin euron veronkiristyksiä.

Toisaalta merkittäviin veronalennuksiinkaan ei ole varaa. Valtiovarainministeriössä on arvioitu, että ruoan alennetun arvonlisäverokannan nostaminen on eräs keino kerätä uusia verotuloja, jos työn verotusta vastaavasti halutaan alentaa.

Ruoan alvia alennettiin 2009 tavoitteena tukea pienituloisia. Jo tuolloin arvostelijat sanoivat alennuksen hyödyn valuvan muille kuin kuluttajille. Vuonna 2013 ruoan arvonlisäveroa kiristettiin yhdellä prosenttiyksiköllä 14 prosenttiin. Kiristyksen arvioitiin tuolloin tuovan 140 miljoonaa euroa valtiolle.

Myös Järvikareen esimies, alivaltiosihteeri Timo Viherkenttä on väläyttänyt ruoan alvin nostoa (HS 18.1.).

Verotuksellisesti korotus voi houkutella, mutta poliittisesti ruoan verotuksen kiristäminen on vaikeaa. Harva puolue haluaa leimautua köyhiltä leikkaajaksi.

Järvikare sanoo tavoittelevansa pitkäjänteistä, johdonmukaista, ennustettavaa ja kasvua tukevaa veropolitiikkaa.

Uusi verojohtaja myöntää, että päättyneellä hallituskaudella meno oli kaikkea muuta. Se ei hänen mukaansa kuitenkaan ollut valmistelusta kiinni.

"Poukkoiluun oli syynä hallituksen sisäinen tilanne ja huonot ajat."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat