Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalainen jätesäiliö menee kuin kuumille kiville Namibiassa

Talous
 
Teemu Kuusimurto
Mancan Nzukisi käveli roskarekan päällä Windhoekissa, Namibiassa.
Mancan Nzukisi käveli roskarekan päällä Windhoekissa, Namibiassa. Kuva: Teemu Kuusimurto

Ostoskeskuksen kulmalla nököttää suomalaista designia. Hillityt muodot sopivat kivasti myös namibialaiseen ympäristöön. Molok-jätesäiliö on tehnyt pitkän matkan Nokialta tänne Namibian pääkaupunkiin Windhoekiin.

"Sinne mahtuu paljon enemmän kuin entiseen säiliöömme. Paikat pysyvät siisteinä", sanoo ostarilla toimivan kanaravintolan päällikkö Rina Gees.

Molok-säiliöstä suurin osa on maan alla. Näin jätettä mahtuu enemmän ja se pysyy viileämpänä ja hajuttomampana. Afrikan kuumuuteen tuote sopii siksi hyvin.

Teemu Kuusimurto
Molok-jätesäiliö.
Molok-jätesäiliö.

Nokialla pääkonttoriaan pitävä Molok aloitti yhteistyön namibialaisen Rent-a-Drum-yhtiön kanssa vuosien selvitystyön jälkeen. Ensimmäinen Molok-säiliö asennettiin Namibiaan kolmisen vuotta sitten koemielessä.

Nyt Molok-säiliöitä on asennettu jo 125 yksikköä viiteen kaupunkiin eri puolilla lounaisafrikkalaista Namibiaa.

Fakta

Eteläisen Afrikan talous kasvaa reippaasti

 Eteläisen Afrikan kehitysyhteisöön kuuluu 15 valtiota, joiden alueella asuu noin 280 miljoonaa ihmistä.

 Keskimääräinen talouskasvu 5,2 prosenttia.

 Bruttokansantuote yhteensä noin 650 miljardia dollaria vuonna 2011.

 Vapaakauppa-alue perustettiin 2008. Kauppaa jäsenmaiden välillä vapautetaan asteittain.

 Tavoitteena perustaa yhteisvaluutta ja talousliitto vuoteen 2018 mennessä

Lähde: SADC:n tilastokirja

"Kysyntä on valtava. Niitä menisi enemmän kuin ehdimme valmistaa", sanoo Rent-a-Drumin toimitusjohtaja Gys Louw.

Namibialaisyhtiö valmistaa Molok-säiliöitä yhdistämällä itse tekemänsä muovivalun Suomesta tuotuihin osiin.

Tuotanto oli järkevää aloittaa Namibiassa, koska pitkä matka ja Namibian dollarin heikko kurssi tekevät tuonnista kallista.

Suomalaisfirmoilla on hyvin vähän tuotantoa Afrikassa. Ylipäänsä suomalaiset ovat olleet hitaita tarttumaan Afrikan talousbuumiin, joka on viime vuosina tuonut maanosaan uuden aallon yrityksiä Euroopasta, myös muista Pohjoismaista.

Eteläisen Afrikan kehittyvissä maissa yksityinen sektori mullistaa monia sellaisia toimintoja, joita Suomessa on totuttu pitämään kuntien tai valtion aloina.

Namibiassa Rent-a-Drum aloitti muutama vuosi sitten kierrätyksen ensi kertaa maan historiassa. Firma kerää kierrätettävää jätettä kotitalouksilta ja yrityksiltä ilmaiseksi, käsittelee sen ja myy lajitellut materiaalit Etelä-Afrikkaan.

"Kierrätykseen hallitukselta ei juuri tule tukea. Etenemme omin rahoin ja omin aloittein", Louw sanoo.

Suomalaiset ovat olleet mukana kehittämässä Namibian jätehuoltoa tutkimuksen avulla. Tampereen ammattikorkeakoulun ja namibialaisen oppilaitoksen tutkimushanke oli apuna myös Molokin päätöksille.

Molok on toiminut Afrikassa aiemmin pohjoisosan arabimaissa Tunisiassa, Algeriassa ja Egyptissä. Toimitusjohtaja Hannu Jokisen mukaan yhteistyötä Namibiaan rakennettiin hiljalleen vuosien ajan.

"Analysoimme markkinat poikkeuksellisen tarkkaan. Sitä kautta uskalsimme lähteä. Ajatus oli mennä Namibian kautta eteläisen Afrikan markkinoille", hän sanoo.

Rent-a-Drum toimii Molok-säiliöiden jakelijana koko eteläisen Afrikan SADC-talousyhteistyöalueella, johon kuuluu 15 maata.

Namibiassa on vain kaksi miljoonaa asukasta, mutta naapurimaassa Etelä-Afrikassa on 54 miljoonaa. Rustenburgin kaupunki Etelä-Afrikassa on tilannut ison määrän Molok-säiliöitä, jotka Rent-a-Drum toimittaa Namibiasta.

"Potentiaali Etelä-Afrikassa on valtava", toimitusjohtaja Louw sanoo. "Tärkeintä on saada Namibia ja Etelä-Afrikka haltuun. Sen jälkeen voimme katsoa Sambiaa ja Botswanaa."

Sami Sillanpää HS
Windhoek

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat