Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Finnvera paisuu vauhdilla – huolet riskeistä kasvavat

Valtion rahoitusyhtiön riskit kasvavat ja sen tuloksellisuutta pidetään kyseenalaisena

Talous
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Valtion rahoitusyhtiö Finnvera on laajentanut toimintaansa vauhdilla talouskriisin aikana.
Valtion rahoitusyhtiö Finnvera on laajentanut toimintaansa vauhdilla talouskriisin aikana. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Suomalaisia yrityksiä ja vientihankkeita rahoittava Finnvera on kasvattanut toimintaansa 2010-luvulla räjähdysmäisesti.

Finnveraa on ajanut kasvuun enemmän pakko kuin tahto. Talouden heikkous, pankkisääntelyn lisääntyminen ja kansainvälisen vientikilpailun koveneminen ovat lisänneet tarvetta valtion rahoitustoimille.

Kasvu kuitenkin nostaa esiin kysymyksiä Finnveran toiminnan tehokkuudesta ja riskeistä.

Valtion rahoitustukien tuloksellisuudesta viime vuosina tehdyt tutkimukset eivät ole yksiselitteisen positiivisia. Lisäksi valtiovarainministeriö ja Valtiontalouden tarkastusvirasto julkaisivat maaliskuussa raportit, joissa molemmissa kannetaan huolta valtion vientitakausten kasvun riskeistä.

Pelkona takauksien ja lainojen kasvattamisessa on se, että niiden riskit toteutuvat yhtäaikaisesti silloin kun valtiontaloudella menee muutenkin huonosti.

Finnveran kasvu on syntynyt lähes kokonaan viennin rahoittamisesta. Finnvera on alkanut takauksien lisäksi rahoittaa vientiä suoraan.

Suomen hallitus on lisännyt merkittävästi Finnveran rahoitustoimien enimmäismääriä. Neljässä vuodessa Finnveran viennin rahoituksen kokonaisvastuut ovat kasvaneet 42 prosenttia ja tase 149 prosenttia.

Taloustieteen professori Ari Hyytinen Jyväskylän yliopistosta yhtyy viime aikoina esitettyihin arvioihin riskien epäselvyydestä ja kasvamisesta.

"Kyllä se hämärän peittoon jää, millaisia riskikeskittymiä siellä on", Hyytinen sanoo.

Markus Jokela HS
Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok) sanoo huolien Finnveran riskien kasvusta olevan aiheellisia.
Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok) sanoo huolien Finnveran riskien kasvusta olevan aiheellisia.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok) myöntää, että huolet riskien kasvusta ovat sinänsä aiheellisia.

Vapaavuori kuitenkin muistuttaa, että Suomi on erittäin riippuvainen viennistä. Lisäksi Suomessa on vain vähän pääomia ja pankkeja. Siksi on katsottu, että valtion pitää olla yritysten rahoituksessa aiempaa aktiivisempi.

Pankit näkevät Finnveran yhteistyökumppanina ja ovat tyytyväisiä sen kasvuun. Pankkien kannalta on rauhoittavaa myöntää lainoja, joissa on valtion takaus.

Finnveran kasvun taustalla on vuoden 2008 finanssikriisi, joka kiristi rahoitusmarkkinoiden sääntelyä ja sitä kautta myös yritysten luottomarkkinoita. Valtiot ovat paikanneet yritysten tarpeita kasvattamalla valtiollista rahoitustoimintaa.

Sami Kero HS
Finnveran toimitusjohtajan Pauli Heikkilän mukaan yhtiön on toimittava liikepankkien katvealueella.
Finnveran toimitusjohtajan Pauli Heikkilän mukaan yhtiön on toimittava liikepankkien katvealueella.

Finnveran toimitusjohtaja Pauli Heikkilä sanoo, että Ruotsilla ja Saksalla on erityisen vahvat viennin rahoitusjärjestelmät.

"Suomalaiset yritykset sattuvat olemaan ruotsalaisten ja saksalaisten yritysten kanssa kilpailuasemassa. Silloin meidän pitää pystyä tarjoamaan, mitä kollegat Ruotsissa ja Saksassa tarjoavat", Heikkilä kertoo.

Kotimaassa Finnveran tehtävä on toimia liikepankkien katvealueella. Professori Hyytinen sanoo, että tehtävä on hyvää tarkoittava mutta haastava.

"Finnveran näkökulmasta on vaikea tunnistaa yritykset, jotka ovat aidosti elinkelpoisia mutta joita yksityinen rahoitusmarkkina ei jostain syystä rahoita."

Finnveran yritysrahoituksen tehokkuutta on tutkittu viime vuosina Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksessa (Etla) ja Jyväskylän yliopistossa. Tulokset eivät ole erityisen positiivisia.

Valtion rahoitus ja takaukset ovat tukeneet yritysten kasvua ja työllistämistä vähän aikaa, mutta työn tuottavuuteen tuet eivät näytä merkittävästi vaikuttavan. Tuet siirtyvät usein keskimääräistä tehottomammille yrityksille. Se voi olla jopa haitallista, jos tuet hidastavat yritysten poistumista markkinoilta.

"Yritystuista näyttäisi olevan enemmän haittaa kuin hyötyä ainakin tuottavuuskasvun näkökulmasta. Toisaalta tuottavuuden kasvuun vaikuttaminen ei ole kaikkien tukien tarkoituksenakaan", sanoo Etlan tutkimuspäällikkö Heli Koski.

Finnveran kasvulle ei ole odotettavissa loppua ensi hallituskaudella. Pääministeripelin ennakkosuosikki Juha Sipilä (kesk) haluaisi vahvistaa valtion rahoitustoiminnan työkaluja, kuten Finnveraa ja Teollisuussijoitusta.

"Jossain vaiheessa pitää pysähtyä pohtimaan, kuinka isoihin vastuisiin voidaan mennä", sanoo Vapaavuori.

"Luulen, että olemme aika tasapainoisessa tilanteessa. Mitään valtavan suuria uusia virityksiä yritysrahoituksen puolella valtio ei voi ryhtyä tekemään erinäisistä vaalipuheista huolimatta."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat