Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Verotus edistää varallisuuden keskittymistä

Talous
 

Varallisuuden entistä voimakkaampi keskittyminen kaikista rikkaimmille on suurelta osin seurausta Suomen verojärjestelmästä, sanoo Tampereen yliopiston taloustieteen professori Matti Tuomala.

Vuoden 1993 verouudistuksen seurauksena pääomatuloja alettiin verottaa suhteellisesti eli samalla veroprosentilla, kun ansiotuloverotuksessa säilyi progressio. Tuomalan mukaan uudistus vaikutti siihen, että vuosina 1995–2000 rikkain prosentti keräsi 20 prosenttia talouskasvun hyödyistä.

Verouudistus kiihdytti tulonmuuntoa, eli sitä että varakkaat yritysten omistajat muuntavat tulonsa ansiotuloista pääomatuloksi. Pääomatuloja verotetaan suuria palkkatuloja kevyemmin.

"Varallisuus on kasautunut suurilta osin veromuutosten seurauksena. Tuloerojen kasvu näkyy väkisin myös varallisuuden keskittymisenä."

Tulo- ja varallisuuserojen kasvu on Tuomalan mielestä pitkälti oikeudenmukaisuuskysymys.

Hän myös muistuttaa, että Kansainvälinen valuuttarahasto IMF sekä teollisuusmaiden järjestö OECD ovat tuoreissa tutkimuksissaan todenneet eriarvoisuuden olevan haitallista talouskasvulle.

"Ehkä nämä ulostulot avaavat myös niiden silmiä, jotka ovat kuvitelleet tällaisten viestien olevan vain vasemmistopropagandaa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat