Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Varallisuus kasautuu huipulle

Rikkaimpien siivu kaikesta varallisuudesta on yhä moniin maihin verrattuna pieni

Talous
 
Roni Rekomaa Lehtikuva
Helsingin Eiranrannassa sijaitsee Suomen arvokkaimpia kiinteistöjä.
Helsingin Eiranrannassa sijaitsee Suomen arvokkaimpia kiinteistöjä. Kuva: Roni Rekomaa Lehtikuva

Suomen rikkaimpien kotitalouksien osuus kaikesta varallisuudesta on selvässä kasvussa.

Moniin muihin maihin verrattuna suomalaisten varakkaiden siivu on kuitenkin vielä melko pieni.

Fakta

Rikkaiden kärkeen yltää 1,4 miljoonalla

 Suomen varakkain sadasosa kotitalouksista omisti toissa vuonna kaikesta nettovarallisuudesta 13,3 prosenttia. Kahdessa vuosikymmenessä osuus on noussut viisi prosenttiyksikköä.

 Varakkaimpaan prosenttiin ylsi vajaan 1,4 miljoonan euron omaisuudella.

 Rikkain viisi prosenttia omisti 31,4 prosenttia nettovarallisuudesta. Osuus on kasvanut 1990-luvun puolivälistä noin kuudella prosenttiyksiköllä.

Tilastokeskus kertoi huhtikuun alussa, että kotitalouksien rikkain prosentti omisti Suomessa nettovarallisuudesta runsaat 13 prosenttia vuonna 2013. Vuonna 1994 osuus oli hieman yli kahdeksan prosenttia.

Nettovarallisuus saadaan laskettua, kun varallisuudesta, esimerkiksi asunnoista, osakkeista ja talletuksista, vähennetään velat.

Varakkaimman kymmenyksen osuus koko nettovarallisuudesta on noussut vajaasta 37 prosentista vuonna 1987 yli 45 prosenttiin vuonna 2013.

Samalla ajanjaksolla vähävaraisimman 50 prosentin osuus nettovarallisuudesta on laskenut 9,5 prosentista 6,7 prosenttiin.

Useisiin muihin Euroopan maihin ja erityisesti Yhdysvaltoihin verrattuna vauraimman prosentin osuus jää verraten pieneksi.

Melko luotettava mittari rikkaimman prosentin omistusosuuksien mittaamiseen on Euroopan keskuspankin (EKP) viime kesänä julkaisema tutkimus, joka perustuu vuosien 2009–2010 lukuihin.

EKP:n tutkimus arvioi, että Suomessa varakkain prosentti omisti 13–15 prosenttia nettovarallisuudesta vuonna 2009.

Osuus ei ole todennäköisesti muuttunut merkittävästi. Vuodesta 2009 vuoteen 2013 varakkaimman sadasosan siivu varallisuudesta kasvoi Suomessa Tilastokeskuksen mukaan yhden prosenttiyksikön.

Hollannissa vauraimman prosentin omistusosuus oli 12–17, Belgiassa 17, Ranskassa 19–20 ja Italiassa 20–21 prosenttia. Saksassa ja Itävallassa osuus oli selvästi suurempi eli yli 30 prosenttia.

Vertailun kymmenestä maasta osuus oli kaikkein suurin Yhdysvalloissa, jossa rikkain prosentti omisti 35–37 prosenttia nettovarallisuudesta.

Tilastokeskuksen tilastopäällikkö Juha Honkkila selittää Suomen asemaa vertailussa sillä, että rahoitusvarallisuuden, kuten talletusten ja osakkeiden, rooli on yhä pienempi Suomessa kuin muualla. Rahoitusvarallisuuden tuotto on ollut keskeinen syy vaurauden keskittymiseen maailmassa.

Suomessa varakkaimpaan prosenttiin ylsi EKP:n tutkimuksessa runsaan miljoonan euron nettovarallisuudella.

Saksassa raja kulkee noin kahdessa miljoonassa, Hollannissa runsaassa miljoonassa ja Italiassa runsaassa kahdessa miljoonassa eurossa.

Tälläkin listalla Yhdysvallat on vertailun ykkönen: joukkoon yltää noin neljän miljoonan euron omaisuudella.

Suomen kotitalouksien melko pieneen varallisuuteen vaikuttaa muun muassa se, että eläkkeisiin on varauduttu julkisten eläkerahastojen kautta.

Tarve säästää vanhuutta varten on siten pienempi kuin maassa, jossa eläkejärjestelmään ei luoteta yhtä paljon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat