Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nadia Finkel haki 22 kouluun – yhä useampi amerikkalainen hakee moneen yliopistoon

Talous
 
Dermot Tatlow
Bethesda-Chevy Chasen lukiolainen Nadia Finkel sai tietää maaliskuussa, että hän pääsee syksyllä opiskelemaan Michiganin yliopistoon.
Bethesda-Chevy Chasen lukiolainen Nadia Finkel sai tietää maaliskuussa, että hän pääsee syksyllä opiskelemaan Michiganin yliopistoon. Kuva: Dermot Tatlow

Ihan kuin Nadia Finkelin jalat olisivat vähän kadusta irti.

"Tuntuu tosi hyvältä", 18-vuotias amerikkalaistyttö sanoo. "Olen hyvin onnellinen."

Fakta

USA:ssa opiskelu on kallista, mutta yhä kannattavaa

 Parhaat yliopistot ottavat sisään 5–10 prosenttia hakijoista. Joihinkin julkisiin yliopistoihin hyväksytään lähes kaikki hakijat.

 Alempi korkeakoulututkinto voi maksaa 5 000–50 000 dollaria vuodessa.

 The Economist-lehden mukaan alemman korkeakoulututkinnon tuotto USA:ssa on keskimäärin 15 prosenttia, mikä näkyy parempana palkkana.

Vielä viime kesänä Finkelin teki mieli itkeä joka päivä. Hän käytti viimeistä lukiovuotta edeltävän kesän yliopistojen hakulomakkeiden parissa.

Finkel haki 22 kouluun, ja jokaista varten piti kirjoittaa 1–2 esseetä ja pyytää suosituksia opettajilta ja työnantajilta. Haastatteluja oli viisitoista. Yhdessä kysyttiin, mitä hän tekisi jouduttuaan autiolle saarelle.

Tulokset tulivat huhtikuun alkuun mennessä. Paksu kuori: tervetuloa meille. Ohut kuori: kiitos kiinnostuksesta.

Seitsemäntoista paksun kuoren jälkeen Finkel lopetti laskemasta. On syytäkin leijailla!

Monet keskiluokkaiset amerikkalaisperheet alkavat säästää lastensa jatko-opintoja varten heti näiden synnyttyä.

Nuorille todellisuus iskee viimeistään lukion toiseksi viimeisenä vuonna.

Yliopistoihin haetaan sen vuoden arvosanoilla.

"Halusin hyvään kouluun, jossa olisi myös hauskaa", Finkel sanoo. "En halunnut jäädä lähelle kotia, mutten mennä toiselle puolen maatakaan."

Varmistaakseen opiskelupaikan yhä useampi amerikkalaisnuori hakee moneen kouluun. Vuonna 1990 vain 9 prosenttia lukiolaisista haki yli seitsemään yliopistoon; vuonna 2011 jo 29 prosenttia teki näin.

Yliopistot myös mainostavat itseään koululaisille. Mitä useampi hakija, sitä korkeammalle yliopisto arvioidaan US News and World Report -lehden paremmuusjärjestyksessä.

Hakemista helpottavat sähköiset hakulomakkeet ja sovellukset. Esseet tai ainakin osia niistä voi kopioida. Naviance-nimisestä nettipalvelusta näkee, millä arvosanoilla yliopistoihin on aiemmin päästy.

"Hain varmoihin kouluihin [safety schools], joihin ainakin pääsisin. Sitten hain tavoitekouluihin, joihin oikeasti halusin [target schools]. Ja sitten hain kurotuskouluihin [reach schools], joihin voisin hyvällä onnella päästä", Finkel kertoo.

Osa varakkaista perheistä käyttää konsulttipalveluita. Pelkästään Washingtonin alueella on 20–25 yliopistovalintoihin keskittynyttä konsulttia, jotka laskuttavat 3 000–5 000 dollaria 15–20 tunnin avusta.

"Yhdysvalloissa on yli 4 000 alemman korkeakoulututkinnon tarjoavaa oppilaitosta, ja joskus perheet tuntevat itsensä avuttomiksi vaihtoehtojen keskellä", kertoo konsultti Bruce Vinik.

"Valintaan liittyy paljon ahdistusta, ja ylimääräinen apu tekee siitä vähemmän stressaavaa."

Yhdysvalloissa sisäänpääsy ei riipu pelkistä arvosanoista. Myös oppilaan harrastukset, työkokemus, tausta, haastattelu ja motivaatio vaikuttavat. Lisäksi yliopistot pyrkivät ottamaan sisään etnisiä vähemmistöjä ja köyhien perheiden lapsia.

Finkelin kouluarvosanat olivat hyvät, mutta hän ei pärjännyt yhtä loistavasti kansallisissa ACT-tasokokeissa. Siksi hän ei hakenut ollenkaan Ivy League -eliittikouluihin.

"Kun jotkut koulukaverini sitten pääsivät Yaleen ja Harvardiin, tajusin, ettei sinne päästäkseen tarvitse olla ihmeellinen. He ovat ihan normaaleja lapsia."

Kun hakemukset oli jätetty, alkoi odotus. Finkelin lukio on Washingtonin vauraassa esikaupungissa, jossa lähes kaikki tähtäävät jatko-opintoihin. Koululla on yliopistovalinnoille oma Facebook-sivunsa.

Kun paksu kuori on tullut, siitä kerrotaan kaikille. Peukkuja!

Monet myös ostavat heti sen yliopiston paidan, joihin heidät on hyväksytty, ja käyttävät sitä koulussa loppukevään.

"Se on vähän ylimielistä, koska samaan aikaan toiset surevat, ettei heitä hyväksytty", Finkel sanoo. Yksi tällainen oli Finkelin ystävä, joka oli hakenut vain viiteen kouluun. Hän pääsi yhteen, joka ei ole kovin hyvä.

"Yritin lohduttaa, että hän voi korottaa arvosanojaan syksyllä ja hakea uudelleen."

Finkel pääsi Michiganin yliopistoon, joka oli hänen ykkösvaihtoehtonsa. Sitä pidetään Yhdysvaltain parhaana julkisena yliopistona.

Lukukausimaksut ovat ulkopaikkakuntalaisille noin 20 000 dollaria (noin 19 000 euroa) lukuvuodessa. Yksityiset yliopistot maksavat kaksinkertaisesti.

The Wall Street Journal -lehden mukaan ennen nuoret pitivät yliopistoa tärkeänä siksi, että se muovaa elämänkatsomusta. Nyt nuoret arvostavat tutkintoa, joka takaa varman työn ja tulot.

Finkelille yliopisto on edelleen paikka, jossa hän haluaa löytää itsensä.

"Haluan saada selville, mistä olen kiinnostunut. Ja pitää hauskaa nyt, kun voin vihdoin ottaa rennommin."

Laura Saarikoski HS
Washington

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat