Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU rajoittaa peltojen käyttöä polttoaineen tuottamiseen

Euroedustajan mukaan Suomi sai kansalliset tavoitteensa läpi

Talous
 
Roni Rekomaa Lehtikuva
Rypsistä voidaan valmistaa paitsi ruokaöljyä myös polttoainetta. Kuvassa rypsiä Turengissa.
Rypsistä voidaan valmistaa paitsi ruokaöljyä myös polttoainetta. Kuvassa rypsiä Turengissa. Kuva: Roni Rekomaa Lehtikuva

Suomen kaikki kansalliset tavoitteet on saatu läpi, arvioi europarlamentaarikko Nils Torvalds (r) maankäytön direktiivin muutosta, josta EU-parlamentissa äänestetään tänään tiistaina.

Torvalds toimii esittelijänä parlamentin ympäristövaliokunnassa, joka on pitkään käsitellyt direktiiviä maankäytön epäsuorista muutoksista. Direktiivi tunnetaan nimellä iluc.

Tästä on kyse

 EU haluaa estää ilmastonmuutosta lisäämällä uusiutuvan energian osuutta polttoaineentuotannossa.

 Unionissa ei kuitenkaan haluta, että liian suuri osa pelloista siirtyisi pois ruoantuotannosta.

 EU-direktiivin esitetty muutos rajoittaa ruoaksi kelpaavien raaka-aineiden käyttöä polttoaineena.

Direktiivin muutos vähentää peltomaan käyttöä biopolttoaineiden tuotannossa.

Torvalds olettaa, että tiistaina hänen raporttinsa voittaa valiokunnassa äänestyksen. Sen jälkeen asia siirtyy europarlamentille ja myöhemmin kansallisille parlamenteille. Uusia sääntöjä aletaan soveltaa siirtymäkauden jälkeen parin vuoden kuluttua.

EU-instituutioissa ilucia on vatvottu kolmatta vuotta. Se on tieteellisesti ja teknillisesti poikkeuksellisen vaikea ja monitahoinen säädösryväs.

Iluciin liittyvät intressit ovat suuret, sillä biopolttoaineiden markkinat ovat laajat, ja polttoaineteollisuuteen on sitoutunut paljon pääomia.

Torvaldsin mukaan direktiivi on ollut parlamentille erittäin hankala asia, ja siitä halutaan päästä viimein eroon.

Iluc liittyy EU:n pyrkimykseen torjua ilmastonmuutosta. Unionin tavoite on, että liikennepolttoaineissa uusiutuvan energian osuus on kymmenen prosenttia vuonna 2020.

Helpoin ja nopein tapa tuottaa uusiutuvaa liikennepolttoainetta on valmistaa etanolia rypsistä, vehnästä, maissista ja muista ruoaksi kelpaavista raaka-aineista.

EU:n päättäjät pelästyivät, kun peltoa alkoi siirtyä ruoantuotannosta liikenteen tarpeisiin.

Uusi direktiivi rajoittaa ruoaksi kelpaavien raaka-aineiden jalostamista polttoaineiksi. Tavoite on, että polttoaineista seitsemän prosenttia on peräisin ruokapelloilta, ja loput ovat niin sanottuja kehittyneitä, toisen sukupolven biopolttoaineita.

Tulevaa järjestelmää voi kuvata esimerkiksi siten, että EU kuluttaa sata yksikköä liikennepolttoaineita. Sadasta yksiköstä kymmenen on uusiutuvaa polttoainetta, ja kymmenestä yksiköstä korkeintaan seitsemän yksikköä on peräisin ruoaksi kelpaavista tuotteista.

Kolme yksikköä biopolttoaineista on peräisin raaka-aineista, joita ei voi syödä. Niitä ovat esimerkiksi olki ja levä.

Suomen kannalta avainkohta on direktiivin liite numero yhdeksän. Siinä kerrotaan ei-syötävistä raaka-aineista, jotka ovat kelvollisia biopolttoaineiden tuottamiseen.

Näistä raaka-aineista valmistetut polttoaineet ovat myös niin kutsutun kaksoislaskennan piirissä, mikä antaa kilpailuedun polttoaineen tuottajalle.

Jos polttoaineyhtiö myy sata litraa dieseliä, seassa on oltava kymmenen litraa uusiutuvaa polttoainetta. Kaksoislaskennan avulla velvoite tulee täyteen jo viidellä litralla, joten jakeluyhtiön kannattaa myydä tällaisia tuotteita.

Liitelistan eräs momentti on Suomelle suotuisa. Siinä mainitaan, että puunkorjuun, sellunkeiton tai sahauksen tähteistä valmistettu biopolttoaine kuuluu kaksoislaskennan piiriin. Tähteitä ovat muun muassa oksat, kuoret, sahanpuru ja mäntyöljy.

Metsäyhtiö UPM:lle tärkeä aine on mäntyöljy, josta yhtiö valmistaa Lappeenrannassa biodieseliä.

Mäntyöljyssä peli on vielä kesken, sillä muiden mäntyöljyn käyttäjien mielestä se ei ole tähde vaan arvokas raaka-aine.

Suomalaisille pettymys on, että toisen sukupolven biopolttoaineille ei määrätty sitovaa tavoitetta. Jos se olisi säädetty, puupohjaisten biopolttoaineiden kysyntä olisi merkittävästi kasvanut.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat