Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ulkomaisten leikkokukkien alkuperän selvittäminen voi olla hankalaa

Talous
 

Suomen marketeissa ja kukkakaupoissa myytävistä leikkokukista jo suuri osa tulee nykyään ulkomailta. Eniten kukkia tuodaan Hollannista. Iso osa kukista ei kuitenkaan ole peräisin Hollannista, vaan ne ainoastaan kulkevat Hollannin kautta Afrikasta muualle Eurooppaan.

Mitä pakkausmerkinnät kertovat kukkien alkuperästä, Kauppapuutarhaliiton johtokunnan puheenjohtaja Jali Murto?
"Eivät välttämättä paljoa. Esimerkiksi tavallisissa ruusuissa ei usein ole pakkausmerkintää siitä, onko ne tuotettu Hollannissa vai Afrikassa. Eri asia on esimerkiksi Reilun kaupan järjestelmä, joka kertoo, mitä merkin takana on."

Onko suomalaiskuluttajalla muita tapoja selvittää, mistä kukat tulevat?
"Edes marketin myymälähenkilökunta ei välttämättä tiedä. Sama koskee tavallisia kukkakauppoja. Perusongelma on se, että kukkien markkina on monimutkainen ja etäinen. Suurin osa kukista tulee Suomeen hollantilaisen huutokauppamarkkinan kautta, eikä kukkien mukana kulje aina tietoa siitä, miltä viljelijältä ne ovat tulleet. Mielestäni tiedon saatavuuteen vaikuttaa myös se, ettei alkuperä tunnu olevan suomalaisille kuluttajille päällimmäinen asia."

Suomessa myydään Keniassa kasvatettuja Reilun kaupan ruusuja vuosittain miljoonilla euroilla. Mitä sertifikaatti takaa, Reilun kaupan yhdistyksen toiminnanjohtaja Janne Sivonen?
"Reilun kaupan kukkia tuottavilta tiloilta vaaditaan asiallisia työoloja, lakien mukaista ja asteittain nousevaa palkkaa sekä järjestäytymisoikeuden kunnioittamista. Kukista maksetaan Reilun kaupan lisää, jota työntekijät käyttävät muun muassa koulutukseen tai terveydenhuoltoon. Myös ympäristö tulee ottaa huomioon esimerkiksi veden ja kemikaalien käytössä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat