Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Äänekosken valtiontuki närästää metsäalalla

Metsäalan muut toimijat moittivat Metsä Groupin selluhankkeen miljoonien valtiontukea

Talous
 
Lauri Rotko
Äänekosken nykyisen sellutehtaan on määrä väistyä Metsäliiton suunnitteleman uuden biotuotetehtaan tieltä.
Äänekosken nykyisen sellutehtaan on määrä väistyä Metsäliiton suunnitteleman uuden biotuotetehtaan tieltä. Kuva: Lauri Rotko

Valtion lupaama tuki Äänekosken selluhankkeelle närästää metsäalan muita toimijoita. Työ- ja elinkeinoministeriö myönsi äskettäin 32 miljoonaa euroa energiatukea tehtaalle, jonka rakentamisesta Metsä Group eli Metsäliitto päättää lähiaikoina.

Sahateollisuuden mielestä elinkeinoministeriö tukee uusiutuvaa energiaa sahaajien kustannuksella. UPM puolestaan rakensi Lappeenrantaan uusiutuvaa dieseliä valmistavan tehtaan, jonka yhtiö maksoi kokonaan omasta pussistaan.

Suomen sahat -etujärjestön mukaan elinkeinoministeriön uusiutuvan energian linja on syrjivä. Se suosii selluteollisuutta, mutta sortaa sahateollisuutta.

Sahureita harmittaa se, että eduskunnassa hyväksyttiin laki, joka vähentää metsähakkeesta valmistetun sähkön tuotantotukea. Lain valmisteli elinkeinoministeriö.

"Tukileikkaus on selluteollisuuden edun mukainen. Sen sijaan muiden toimijoiden intressit jäivät huomioimatta", sanoo Suomen sahojen toimitusjohtaja Kai Merivuori.

Sahat hyötyvät metsähakkeella tuotetun sähkön tuotantotuesta.

"Uusiutuvan energian linjauksia on tasapuolistettava siten, että myös sahateollisuuden kilpailukyvystä huolehditaan. Miksi Äänekoski saa energiantuotantoon tukea, mutta sahat eivät saa?" hän kysyy.

Alun perin Metsä Group pyysi Äänekoskea varten 70:tä miljoonaa euroa, mutta elinkeinoministeriö otti summasta yli puolet pois. Avustus perustuu harkintaan, ja ministeriö olisi voinut halutessaan jättää Metsä Groupin ilman rahaa.

Tuki pitää vielä ilmoittaa EU:n komissiolle, sillä summa ylittää komission ympäristö- ja energiatuen suuntaviivoissa mainitun 15 miljoonan euron rajan. Komissio tarkastaa tuen kilpailuvaikutukset.

Metsä Groupin kilpailijat voivat valittaa elinkeinoministeriön päätöksestä, jos niiden mielestä tuki vääristää kilpailua. Pelkästä kateudesta ei saa valittaa.

Elinkeinoministeriön ylitarkastajan Pekka Grönlundin mukaan EU:n sisämarkkinoilla valtiontuet ovat periaatteessa kiellettyjä. Uusiutuva energia ja energiatehokkuuden tukeminen ovat kuitenkin poikkeuslistalla.

Äänekoskella tuetaan Grönlundin mukaan teknologiaa, jota ei ole aiemmin sovellettu. Hänen mukaansa tuki täyttää energiatukiasetuksen vaatimukset.

Nykyisillä sellun ja sen raaka-aineen mäntykuidun hinnoilla Äänekosken sellutehtaasta tulee hyvin kannattava laitos. Se ei kuitenkaan estä valtiota tukemasta projektia.

Grönlundin mukaan valtio ei tue tavallista sellutehdasta. Äänekoskesta tulee biotuotetehdas, joka on ylitarkastajan mukaan enemmän kuin normaali massalaitos.

"Olemme verranneet siihen, mitä yritys tekisi ilman tukea. Olemme katsoneet uuden teknologian tasoa, verranneet kustannuksia ja riskitasoja", Grönlund sanoo.

Tuki on Grönlundin mukaan perusteltu, koska sen ansiosta yritys menee uusiutuvassa energiassa pidemmälle kuin tilanteessa, jossa tukea ei annettaisi.

"Sieltä tulee poikkeuksellisen paljon uusiutuvaa sähköä. Emme tue selluntuotantoa vaan ylimääräisiä kustannuksia, eikä tuki ole sataprosenttista", Grönlund sanoo.

Äänekosken hanketta valtio tukee myös epäsuorasti. Valtio sähköistää rautatien Jyväskylästä Äänekoskelle ja parantaa seudun maantieverkkoa. Infrastruktuurihankkeet maksavat noin sata miljoonaa euroa.

Äänekosken projekti maksaa 1,1 miljardia euroa, ja se tuo yli 2 000 uutta työpaikkaa etupäässä puunkorjuuseen ja kuljetuksiin.

Suomessa edellinen kokonaan uusi sellutehdas rakennettiin Raumalle parikymmentä vuotta sitten. Laitoksen omistaa Metsä Group.

Rauman sellutehtaan rakentamista valtio tuki aikoinaan 50 miljoonan markan avustuksella.

Vanhan sellutehtaan purkutyöt alkoivat Äänekoskella lokakuussa.
Vanhan sellutehtaan purkutyöt alkoivat Äänekoskella lokakuussa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat