Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pörssiyhtiöiden tuloskunto kohenee

Osakkeiden kurssit nousseet tänä vuonna jo 20 prosenttia

Talous
 
Benjamin Suomela HS
Ohjelmistoyhtiö Basware aloittaa pörssin tuloskauden kertomalla tammi–maaliskuun tuloksestaan tiistaina.
Ohjelmistoyhtiö Basware aloittaa pörssin tuloskauden kertomalla tammi–maaliskuun tuloksestaan tiistaina. Kuva: Benjamin Suomela HS

Ohjelmistoyhtiö Basware avaa tänään tiistaina julkistettavalla osavuosikatsauksella kotimaisten pörssiyhtiöiden tulosjulkistuskauden. Torstaina vuorossa on teleyhtiö Elisa.

Finanssikonserni Nordean arvion mukaan pörssiyhtiöiden liikevaihdot kääntyvät parin vuoden laskun jälkeen lievään nousuun, kun laskuista jätetään pois rahoitussektorin yhtiöt.

Nordea Markets arvioi viikkoraportissaan, että myös yhtiöiden tammi–maaliskuun liikevoittopotti olisi kasvanut jopa 13 prosenttia vuoden takaisesta. Kasvussa ovat erityisesti konepajat, teräsyhtiöt ja metsäyhtiöt.

Laskevia tuloksia Nordea odottaa muun muassa yhtiöiltä, jotka ovat riippuvaisia "nahkeasta kotimaisesta vähittäiskaupasta".

Nordean varainhoidon osakestrategin Kristian Tammelan mukaan yhtiöiden liikevaihdon kääntyminen kasvuun on signaalina merkityksellinen, koska liikevaihdot ovat vuodesta 2013 lähtien laskeneet.

"Symbolisesti seikka on tosi positiivinen", hän sanoo.

Helsingin pörssissä osakkeiden hinnat ovat nousseet tänä vuonna runsaat 20 prosenttia. Tammelan mukaan osakkeet eivät missään nimessä ole historiaan verrattuna enää halpoja.

Kun korot ovat nollan tuntumassa ja keskuspankit harjoittavat elvyttävä rahapolitiikkaa, osakkeiden hinnat nousevat huonoistakin uutisista huolimatta.

"Euroopan talous toivottavasti lähtee tästä elpymään. Ei osakkeille näytä olevan vaihtoehtoa", Tammela sanoo.

Euroopassa osakkeiden hinnat nousivat perjantaina korkeimmalle tasolleen 2000-luvulla.

Saksan DAX-indeksi nousi kaikkien aikojen huippuunsa. Saksalaiset osakkeet ovat vahvistuneet vuoden alusta 26 prosenttia.

Lujaa menee Euroopan ulkopuolellakin: Yhdysvalloissa Nasdaq-indeksi on vahvistunut vuoden alusta 5,5 prosenttia, Japanin Nikkei 225 -indeksi 14,1 ja Hongkongin Hang Seng 18,7 prosenttia.

Maanantaina euron arvo laski neljän viikon pohjalukemiin, 1,0563 dollariin. Uutistoimisto Reutersin mukaan euroalueen pörssiyhtiöiden liikevaihdosta puolet tuli viennistä euroalueen ulkopuolelle.

Euron arvo on heikentynyt vuoden kuluessa 16 prosenttia muihin valuuttoihin verrattuna, ja siksi tulosten odotetaan saavan tästä 10–13 prosentin kasvusykäyksen, Reuters arvioi.

Mittaluokka osuu yksiin Nordean Suomi-arvion kanssa.

OP:n analyytikko Pekka Spolander sanoo, että alkavalla tuloskaudella sijoittajien odotuksissa on "valuutasta aika paljon hyvää".

Konepajoihin erikoistuneen Spolanderin arvion mukaan kannattavuudessa valuutan vaikutukset eivät vielä juuri näy. Liikevaihdossa ja tilauksissa valuutan muutokset jo näkyvät.

Perusteluna on se, että suuret suomalaiset yhtiöt suojaavat projektinsa valuuttamuutoksia vastaan lähes kokonaan. Muutenkaan valuuttamuutoksissa edut eivät tule yksinkertaisesti, Spolander sanoo.

"Kyllä sieltä tulee positiivista vaikutusta, mutta se ei ole niin suuri kuin moni odottaa."

Konepajojen tilauskannat ovat Spolanderin mukaan varsin normaalit. Vaikka markkinoilla on odotuksia Euroopan tilanteen muutoksesta parempaan, konepajojen tilauksissa tämä ei vielä näy.

"Ei voi tehdä johtopäätöstä, että Euroopassa alettaisiin nyt hankkia investointilaitteita."

Spolander kertoo itse etsivänsä muutoksen merkkejä konepajojen nopeasti kiertävää tilauskantaa seuraamalla.

"Esimerkiksi Cargotecin Hiabilla [kuormankäsittelylaitteissa] on vain kolmen kuukauden tilauskanta."

Vesa Moilanen Lehtikuva
Mobiiliverkko- ja karttapalveluyhtiö Nokian tulosjulkistus on 30. huhtikuuta.
Mobiiliverkko- ja karttapalveluyhtiö Nokian tulosjulkistus on 30. huhtikuuta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat