Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisten ruusut kasvatetaan nyt Afrikassa – valttina ilmasto ja halpa työvoima

Talous
 
Antti Ämmälä HS
Minaye Flowers -yhtiön ruusutarhassa Etiopian Debre Zeitissa kukat kasvavat nopeasti. Sato korjataan kaksi tai kolme kertaa päivässä.
Minaye Flowers -yhtiön ruusutarhassa Etiopian Debre Zeitissa kukat kasvavat nopeasti. Sato korjataan kaksi tai kolme kertaa päivässä. Kuva: Antti Ämmälä HS

Debre Zeit/Addis Abeba. Lämpötila lähentelee kasvihuoneessa neljääkymmentä astetta. T-paita liimautuu selkään, ja suuta kuivaa.

Ruusuille olot ovat kuitenkin ihanteelliset.

"Ne kasvavat nopeasti. Sato korjataan kaksi–kolme kertaa päivässä", selittää etiopialaisen Minaye Flowers -yhtiön tuotantojohtaja Eyob Kebede.

Kebede esittelee yrityksen 15 hehtaarin ruusutarhaa Etiopian pääkaupungin Addis Abeban liepeillä Debre Zeitissa.

Debre Zeit sijaitsee vajaan kahden kilometrin korkeudessa. Ylängöllä riittää aurinkoa, mutta ilma ei ole ruusuille liian kuuma tai kylmä.

Päivittäin tarhalla poimitaan 80 000 ruusua.

Lajikkeiden nimet sopivat ystävän- tai äitienpäivään: on valkoinen Unimaa ja vaaleanpunavalkoinen Ihana jalokivi.

Suurin osa ruusuista lennätetään Välimeren toiselle puolelle. Vuosittain tältä tarhalta lähtee 18 miljoonaa ruusua Euroopan markkinoille.

Yhä useampi Suomessakin myytävistä leikkokukista on kasvatettu kehittyvissä maissa.

Syitä ovat suotuisa ilmasto ja halpa työvoima. Tärkeimmät markkinat ovat edelleen Euroopassa, mutta moni eurooppalainen kasvattaja on joutunut lopettamaan tai siirtämään tuotantonsa Afrikkaan.

Suomalaisten suosikkikukkaa leikkoruusua ei juuri enää saa kotimaisena.

Kukkabisneksessä on kyse isoista rahoista. Kukkien maailmankaupan vuosittainen arvo liikkuu sadan miljardin euron paremmalla puolella.

Afrikassa kukat ovat yksi tuottoisimmista vientialoista. Maanosan kukkamahti on Kenia, mutta Etiopia haluaa tulevaisuudessa nousta naapurinsa ohi.

"Kenialla on pitkä etumatka, mutta jos hyödynnämme kaikki resurssit oikein, se on mahdollista", sanoo hallituksen puutarhaviljelyn edistämisen asiantuntijana työskentelevä Seyum Marian.

Etiopian hallitus on ruokkinut kukkabisnestä tarjoamalla yrityksille verohelpotuksia, edullisia lainoja sekä sähköä ja vettä.

Työvoima on kova kilpailuvaltti. Eyob Kebeden mukaan tavallinen palkka Minaye Flowersin tarhalla on noin puolitoista euroa päivässä. Kenialaisella tarhalla päiväpalkka alkaisi kakkosella, Kebede vertaa.

Kolme neljästä Debre Zeitin ruusutarhan työntekijästä on naisia. He leikkaavat, puhdistavat ja pakkaavat kukat.

Kasvihuoneen viereisessä hallissa Abebech Deribe ja Keneni Bahiru mittaavat ruusuja valkoista lautaa vasten. Lautaan on piirretty punaisella tussilla luvut 40, 50, 60 ja 70. Alle neljäkymmentäsenttisiä ei viedä Eurooppaan, koska niistä saa huonoimman hinnan.

Abebech Deribe lajitteli punaisia ruusuja kukkatarhalla Etiopian pääkaupungin Addis Abeban lähellä. Alle 40-senttisiä ruusuja ei myydä Eurooppaan.
Abebech Deribe lajitteli punaisia ruusuja kukkatarhalla Etiopian pääkaupungin Addis Abeban lähellä. Alle 40-senttisiä ruusuja ei myydä Eurooppaan.

Kansalaisjärjestöt ovat raportoineet kukkatarhojen kurjista työoloista, mutta Deribe ja Bahiru kertovat olevansa tyytyväisiä työhönsä.

"Teen tätä selvitäkseni. Kun hiljattain lopetin peruskoulun, minulla ei ollut mitään työtä", Deribe sanoo.

Afrikassa kasvatettujen kukkien laatua on arvosteltu. Nyt yleinen arvio on, että muun muassa lajikejalostuksen ansiosta moni ruusu kestää pitkän kuljetusketjun jo hyvin.

"Vielä muutama vuosi sitten Etiopiassa kasvatettujen kukkien laatu jätti toivomisen varaa. Nyt tilanne näyttää paljon paremmalta", sanoo laatukonsultti Prasanna Darla, jonka asiakkaista suuri osa on Lähi-idästä.

Darla on maaliskuisena perjantaina katsastamassa tarjontaa Addis Abeban kukkamessuilla, jossa kukkien ostajat ja myyjät kohtaavat.

Darla pysähtyy hollantilais-etiopialaisen Linssen Roses -yhtiön kojulle, tunnustelee sormillaan punavalkoisten ruusujen terälehtiä ja ottaa niistä lopulta kuvan kännykkäkamerallaan.

"Laatu vaikuttaa hyvältä. Ilman koe-erää ei voi kuitenkaan sanoa, miltä ruusu näyttää 10–15 päivän kuluttua", Darla sanoo.

Toisin kuin Euroopassa, Lähi-idässä tuoksulla ei ole niin suurta merkitystä: suurin osa ruusuista päätyy pöytäkukiksi.

Afrikan kukkatarhoilla seuraava suuri ponnistus on toukokuun äitienpäivä.

"Kysyntä on todennäköisesti sen verran suurta, että joudumme poikkeuksellisesti myymään Eurooppaan myös alle 40-senttisiä ruusuja", selittää Minaye Flowersin tuotantojohtaja Kebede.

Yhtiön haaveena on toimittaa tulevaisuudessa ruusut suoraan yksittäisiin Euroopan maihin, myös Suomeen. Nykyisin tarhan ruusuista suurin osa kulkee Hollannin Aalsmeerissa sijaitsevan maailman suurimman kukkatukun kautta.

Enää puuttuu suora lentoyhteys Addis Abeban ja Helsingin välille.Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat