Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stockmannin kova leikkausohjelma etenee

Uusimman yt-kierroksen vähennystarve kohdistuu tukitoimintoihin

Talous
 
Kirsti Karttunen
Timo Heikkala Lehtikuva
Stockmann sulkee Oulun tavaratalon viimeistään vuoden 2017 alussa. Oulun tavaratalon 230 työntekijää koskevat yt-neuvottelut eivät ole vielä loppuneet.
Stockmann sulkee Oulun tavaratalon viimeistään vuoden 2017 alussa. Oulun tavaratalon 230 työntekijää koskevat yt-neuvottelut eivät ole vielä loppuneet. Kuva: Timo Heikkala Lehtikuva

Tavarataloyhtiö Stockmann aloittaa yhteistoimintaneuvottelut, joiden piirissä on Suomessa 1 100 työntekijää. Vähennystarve on enintään 260 henkilöä.

Yt-neuvottelut kohdistuvat tukitoimintoihin eli ne koskevat kaikkia tavaratalojen ja varastojen ulkopuolisissa toiminnoissa työskenteleviä työntekijöitä. Tämä tarkoittaa esimerkiksi Stockmannin konserni- ja taloushallinnossa työskenteleviä ihmisiä.

Säästötoimet kohdistuvat myös Venäjän tukitoimintoihin. Niissä vähennystarve on enintään 160 työntekijää.

Stockmann vahvisti myös sulkevansa Oulun tavaratalon viimeistään vuoden 2017 alussa. Sen työntekijöitä koskevat yt-neuvottelut eivät ole vielä päättyneet, mutta sulkemispäätös vaikuttaa kaikkien 230 työntekijän työsuhteeseen.

 

Miksi tarvittiinuudet yt-neuvottelut?

Stockmann kertoi helmikuussa aloittavansa tehostamisohjelman, jonka avulla se tavoittelee 50 miljoonan euron vuosittaisia säästöjä.

Säästötoimille onkin tarvetta, sillä yhtiön liiketulos ilman kertaeriä oli viime vuonna 43 miljoonaa euroa tappiolla. Yhtiö on käynyt kahden viime vuoden aikana useat yt-neuvottelut.

Tukitoimintojen saneeraus on tarpeen myös siksi, että niiden tarve pienenee tavaratalojen sulkemisen myötä.

 

Mitä on jäljellä?

Oulun tavaratalon sulkemisen jälkeen Stockmannilla on Suomessa kuusi tavarataloa. Liiketilojen vuokrasopimukset ovat pitkiä, joten Stockmann ei pääse noin vain eroon esimerkiksi Helsingin Itäkeskuksessa sijaitsevasta tavaratalostaan. Oulun tavaratalosta luopumista edesauttoi vuoden 2017 alussa päättyvä vuokrasopimus.

Moskovan Mega-kauppakeskuksissa sijaitsevat kolme tappiollista tavarataloa Stockmann sulkee vuoden 2016 loppuun mennessä.

Stockmannille jää Venäjälle neljä tavarataloa ja Baltiaan kaksi. Venäjän talouskriisistä johtuen ei ole mahdotonta, että Venäjällä suljettaisiin lisää tavarataloja. Toisaalta, Pietarin Nevsky Centre -kauppakeskuksen tuomat vuokratulot kasvoivat viime vuonna heikosta taloustilanteesta huolimatta.

Helmikuussa julkistettu Seppälä-vaateketjun kauppa sinetöitiin huhtikuun alussa. Yhtiö satsaa muotiketju Lindexin kasvattamiseen.

Etäkauppa Hobby Hallille etsitään yhä ostajaa. Vuosikertomuksessaan Stockmann arvioi Hobby Hallin myyntiprosessin kestävän tähän kevääseen asti.

 

Mitä tapahtuu seuraavaksi?

Kun Stockmann helmikuussa kertoi säästöohjelmasta, kertoi se harkitsevansa joistakin tavaratalojen sisällä olevista osastoista luopumista. Tavaratalojen johtamisesta vastaava Jouko Pitkänen sanoi, että yhtiö on laskenut kaikkien tuotealueidensa kokonaiskannattavuuden ja valintoja tehdään sen perusteella.

Tiistaisessa tiedotteessa sanotaan, että Stockmann kertoo säästöohjelman etenemisestä osavuosikatsauksissaan. Kuluvan vuoden ensimmäisen neljänneksen tulos julkistetaan huhtikuun 29. päivä.

Stockmann on jo kertonut pohtivansa joistain osastoista luopumista ja harkitsevansa vuokraavansa entistä suuremman osan tiloistaan ulkopuolisille liikkeille.

Ensimmäinen askel oli tavaratalojen elektroniikka- ja kodinkoneosastoista luopuminen ja tilojen vuokraaminen Expertin kodinkonemyymälöille.

Yhtiö voisikin osavuosikatsauksensa yhteydessä kertoa esimerkiksi luopuvansa huonekalujen myymisestä. Koti-tuotealue toi viime vuonna vain seitsemän prosenttia liikevaihdosta, mutta huonekalut vievät runsaasti arvokasta, vuokrattavissa olevaa pinta-alaa.

Helsingin keskustassa sijaitseva tavaratalo on Suomen paras kauppapaikka. Stockmann voisi kenties ottaa mallia maailmalla sijaitsevista tavarataloista ja vuokrata pienen siivun liiketilastaan jollekin muotimerkille. Tämä kasvattaisi kävijävirtoja ja toisi lisää vuokratuloja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat